Description

INSTANT DOWNLOAD

ISBN-13: 

9780321935038

SAMPLE QUESTION

 

 

Test Bank for Introduction To Geography People Places  & Environment 6th Edition By  Dahlman

 

 

Introduction to Geography, 6e (Dahlman/Renwick)

Chapter 2   Weather, Climate, and Climate Change

 

1) The fuel driving the weather is

  1. A) gravity.
  2. B) inertia of motion.
  3. C) solar energy.
  4. D) convection.

Answer:  C

Diff: 1

Topic/Section:  Energy and Weather

Bloom’s Taxonomy:  Knowledge

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  1. Describe the difference between weather and climate

 

2) Which of the following factors plays a relatively small role in the amount of solar energy received at a particular place on the Earth?

  1. A) the angle of the sun
  2. B) the season of year
  3. C) the length of day
  4. D) distance of the Earth to the sun

Answer:  D

Diff: 1

Topic/Section:  Energy and Weather

Bloom’s Taxonomy:  Comprehension

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Global Sci LO:  2. Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Outcome:  3. List ways that solar energy varies in space

 

3) On a daily basis, the sun is most intense at

  1. A) 6:00 AM.
  2. B) 12 Noon.
  3. C) 3:00 PM.
  4. D) 6:00 PM.

Answer:  B

Diff: 1

Topic/Section:  Energy and Weather

Bloom’s Taxonomy:  Knowledge

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Global Sci LO:  4. Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in Introductory Geography.

Learning Outcome:  2. List ways that solar energy varies in time

 

4) The axis of rotation of the Earth is inclined how many degrees away from being perpendicular to the sun’s rays?

  1. A) 23.5°
  2. B) 66.5°
  3. C) 45°
  4. D) 90°

Answer:  A

Diff: 1

Topic/Section:  Energy and Weather

Bloom’s Taxonomy:  Comprehension

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Global Sci LO:  4. Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in Introductory Geography.

Learning Outcome:  4. Explain how solar energy variations affect the weather

 

5) At the Tropic of Cancer the sun is directly overhead at noon on the

  1. A) vernal equinox.
  2. B) summer solstice.
  3. C) autumnal equinox.
  4. D) winter solstice.

Answer:  B

Diff: 1

Topic/Section:  Energy and Weather

Bloom’s Taxonomy:  Knowledge

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Global Sci LO:  2. Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Outcome:  2. List ways that solar energy varies in time

 

6) Latent heat is

  1. A) heat in storage in water and water vapor.
  2. B) detectable by sense of touch.
  3. C) heat reflected into the atmosphere.
  4. D) heat left behind by a resting object.

Answer:  A

Diff: 1

Topic/Section:  Energy and Weather

Bloom’s Taxonomy:  Knowledge

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  4. Explain how solar energy variations affect the weather

 

 

7) Movement of a fluid when part of it is heated is

  1. A) convection.
  2. B) advection.
  3. C) sublimation.
  4. D) conduction.

Answer:  A

Diff: 1

Topic/Section:  Energy and Weather

Bloom’s Taxonomy:  Knowledge

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  5. Discuss Convection

8) The energy with wavelengths between 0.4 to 0.7 microns is known as

  1. A) infrared.
  2. B) radio waves.
  3. C) X-rays.
  4. D) visible light.

Answer:  D

Diff: 2

Topic/Section:  Energy and Weather

Bloom’s Taxonomy:  Analysis

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Global Sci LO:  4. Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in Introductory Geography.

Learning Outcome:  4. Explain how solar energy variations affect the weather

 

9) What best explains the movement of heat from tropical areas toward the poles?

  1. A) advection
  2. B) orographic fronts
  3. C) polar fronts
  4. D) specific heat

Answer:  A

Diff: 2

Topic/Section:  Energy and Weather

Bloom’s Taxonomy:  Application

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  5. Discuss Convection

 

 

10) Temperatures in cities are higher as a result of

  1. A) pavement and buildings storing heat during the day and releasing it at night.
  2. B) increased evapotranspiration in the city.
  3. C) greater insolation.
  4. D) increased number of trees.

Answer:  A

Diff: 2

Topic/Section:  Energy and Weather

Bloom’s Taxonomy:  Application

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Global Sci LO:  5. Demonstrate an understanding of the impact of science on society.

Learning Outcome:  6. Discuss convection’s relationship to weather

 

11) The amount of solar energy intercepted at a particular area on the Earth’s surface is

  1. A) insolation.
  2. B) angle of incidence.
  3. C) convection.
  4. D) sensible heat.

Answer:  A

Diff: 2

Topic/Section:  Energy and Weather

Bloom’s Taxonomy:  Application

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  2. List ways that solar energy varies in time

12) At which angle (of incidence) will the intensity of energy striking Earth be greatest?

  1. A) 90°
  2. B) 60°
  3. C) 30°
  4. D) 0°

Answer:  A

Diff: 2

Topic/Section:  Energy and Weather

Bloom’s Taxonomy:  Analysis

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Global Sci LO:  4. Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in Introductory Geography.

Learning Outcome:  3. List ways that solar energy varies in space

 

 

13) Which area receives the most seasonal variation in incoming radiation?

  1. A) equator
  2. B) high latitudes
  3. C) low latitudes
  4. D) tropics

Answer:  B

Diff: 2

Topic/Section:  Energy and Weather

Bloom’s Taxonomy:  Analysis

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  3. List ways that solar energy varies in space

 

14) During the vernal equinox, which location receives the greatest amount of insolation?

  1. A) poles
  2. B) Tropic of Cancer
  3. C) Tropic of Capricorn
  4. D) equator

Answer:  D

Diff: 2

Topic/Section:  Energy and Weather

Bloom’s Taxonomy:  Application

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  3. List ways that solar energy varies in space

 

15) In the Northern Hemisphere, the sun is lowest in the sky with less radiation in the

  1. A) winter.
  2. B) spring.
  3. C) summer.
  4. D) fall.

Answer:  A

Diff: 2

Topic/Section:  Energy and Weather

Bloom’s Taxonomy:  Application

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  3. List ways that solar energy varies in space

 

16) From September to March, the Southern Hemisphere receives

  1. A) less radiation than the Northern Hemisphere.
  2. B) more radiation than the Northern Hemisphere.
  3. C) exactly 12 hours of daylight and darkness.
  4. D) 24 hours of daylight.

Answer:  B

Diff: 2

Topic/Section:  Energy and Weather

Bloom’s Taxonomy:  Application

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Global Sci LO:  2. Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Outcome:  3. List ways that solar energy varies in space

 

17) At what date will 50°N receive the largest amount of daylight?

  1. A) March 21
  2. B) June 21
  3. C) September 22
  4. D) December 21

Answer:  B

Diff: 2

Topic/Section:  Energy and Weather

Bloom’s Taxonomy:  Application

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Global Sci LO:  2. Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Outcome:  3. List ways that solar energy varies in space

 

18) In which zone would temperature vary more in a single day than between months?

  1. A) low latitudes
  2. B) mid-latitudes
  3. C) polar areas
  4. D) highlands

Answer:  A

Diff: 3

Topic/Section:  Energy and Weather

Bloom’s Taxonomy:  Evaluation

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  3. List ways that solar energy varies in space

 

 

19) Areas near oceans have ________ than areas in the interior of continents because of the great storage capacity of water.

  1. A) cooler winters, warmer summers
  2. B) warmer winters, cooler summers
  3. C) warmer winters, warmer summers
  4. D) cooler winters, cooler summers

Answer:  B

Diff: 3

Topic/Section:  Energy and Weather

Bloom’s Taxonomy:  Synthesis

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Global Sci LO:  2. Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Outcome:  4. Explain how solar energy variations affect the weather

20) The conversion of water from vapor to liquid is the process of

  1. A) convection.
  2. B) condensation.
  3. C) evaporation.
  4. D) saturation.

Answer:  B

Diff: 1

Topic/Section:  Precipitation

Bloom’s Taxonomy:  Knowledge

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  6. Discuss convection’s relationship to weather

 

21) Continental polar air masses tend to be

  1. A) cool and wet.
  2. B) cool and dry.
  3. C) warm and dry.
  4. D) warm and wet.

Answer:  B

Diff: 1

Topic/Section:  Precipitation

Bloom’s Taxonomy:  Knowledge

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  6. Discuss convection’s relationship to weather

 

 

22) The maximum amount of water vapor the air can hold is

  1. A) relative humidity.
  2. B) saturation vapor pressure.
  3. C) latent heat.
  4. D) supersaturated.

Answer:  B

Diff: 2

Topic/Section:  Precipitation

Bloom’s Taxonomy:  Application

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  6. Discuss convection’s relationship to weather

 

23) Which of the following typically does NOT cause summer thunderstorms?

  1. A) frontal uplift
  2. B) convection
  3. C) orographic uplift
  4. D) adiabatic cooling

Answer:  C

Diff: 2

Topic/Section:  Precipitation

Bloom’s Taxonomy:  Analysis

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Global Sci LO:  2. Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Outcome:  6. Discuss convection’s relationship to weather

24) Rain shadows in mountainous areas are a result of

  1. A) convection.
  2. B) orographic uplift.
  3. C) frontal uplift.
  4. D) adiabatic cooling.

Answer:  B

Diff: 2

Topic/Section:  Precipitation

Bloom’s Taxonomy:  Analysis

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Global Sci LO:  2. Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Outcome:  6. Discuss convection’s relationship to weather

 

 

25) Regions on the rain-shadow (leeward) side of mountains (such as the Rockies and Andes) are generally

  1. A) humid continental.
  2. B) tundra.
  3. C) semi-arid.
  4. D) Mediterranean.

Answer:  C

Diff: 2

Topic/Section:  Precipitation

Bloom’s Taxonomy:  Application

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  6. Discuss convection’s relationship to weather

 

26) In tropical climates, the combination of ________ with ________ creates intense daily convective storms.

  1. A) low temperatures, humidity
  2. B) high temperatures, humidity
  3. C) low temperatures, dry air
  4. D) high temperatures, dry air

Answer:  B

Diff: 3

Topic/Section:  Precipitation

Bloom’s Taxonomy:  Evaluation

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Global Sci LO:  2. Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Outcome:  6. Discuss convection’s relationship to weather

 

27) If you were at a location that just experienced a thunderstorm with heavy downpours, what could you predict about a location 25 miles to the southwest?

  1. A) It received approximately the same rainfall.
  2. B) It received more rainfall.
  3. C) It received less rainfall.
  4. D) It is not predictable.

Answer:  D

Diff: 3

Topic/Section:  Precipitation

Bloom’s Taxonomy:  Synthesis

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Global Sci LO:  2. Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Outcome:  6. Discuss convection’s relationship to weather

 

28) Winds are deflected by ________, caused by the rotation of Earth.

  1. A) the Coriolis effect
  2. B) the greenhouse effect
  3. C) the Milankovitch cycles
  4. D) gyres

Answer:  A

Diff: 1

Topic/Section:  Circulation Patterns

Bloom’s Taxonomy:  Knowledge

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  9. Describe general circulation patterns of the atmosphere

 

29) Which climate is influenced by the ITCZ most of the year?

  1. A) humid tropical
  2. B) desert
  3. C) polar
  4. D) marine west-coast

Answer:  A

Diff: 2

Topic/Section:  Circulation Patterns

Bloom’s Taxonomy:  Application

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  9. Describe general circulation patterns of the atmosphere

 

30) Most of the world’s deserts occur in what zone?

  1. A) Intertropical Convergence Zone
  2. B) Subtropical High Pressure Zone
  3. C) Mid-latitude Low Pressure Zone
  4. D) Polar High Pressure Zones

Answer:  B

Diff: 2

Topic/Section:  Circulation Patterns

Bloom’s Taxonomy:  Application

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  9. Describe general circulation patterns of the atmosphere

 

 

31) If cold ocean currents hit the coast of a continent, it is likely that the coastal area will

  1. A) have extensive precipitation.
  2. B) be relatively arid.
  3. C) have higher levels of evaporation than with warm currents.
  4. D) be subtropical.

Answer:  B

Diff: 2

Topic/Section:  Circulation Patterns

Bloom’s Taxonomy:  Application

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  10. Describe oceanic circulation patterns

32) Regional large scale storms where winds converge on areas of low pressure are

  1. A) tornados.
  2. B) fronts.
  3. C) cyclones.
  4. D) hurricanes.

Answer:  C

Diff: 2

Topic/Section:  Circulation Patterns

Bloom’s Taxonomy:  Analysis

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Global Sci LO:  2. Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Outcome:  10. Describe oceanic circulation patterns

 

33) Off the coast of South America, as a result of a circulation change called El Niño,

  1. A) the normal warm-water flow is often replaced by cool waters.
  2. B) the normal cool-water flow is replaced by warm waters.
  3. C) the fisheries off the coast increase in productivity.
  4. D) no effect has been observed.

Answer:  B

Diff: 2

Topic/Section:  Circulation Patterns

Bloom’s Taxonomy:  Application

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  10. Describe oceanic circulation patterns

 

 

34) La Niña

  1. A) always lasts for the same period of time as the previous El Niño.
  2. B) only affects the Northern Hemisphere.
  3. C) can lead to drought in the southern United States.
  4. D) has nothing to do with ocean temperatures and circulation.

Answer:  C

Diff: 2

Topic/Section:  Circulation Patterns

Bloom’s Taxonomy:  Analysis

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  10. Describe oceanic circulation patterns

 

35) The seasonal reversal of pressure and wind over a large continent, known as monsoon circulation, is characterized by

  1. A) wind blowing toward the continental interior in the summer and toward the ocean in the winter.
  2. B) wind blowing toward the poles.
  3. C) wind blowing toward the ocean in the winter and toward the continental interior in the winter.
  4. D) wind blowing toward the equator.

Answer:  A

Diff: 3

Topic/Section:  Circulation Patterns

Bloom’s Taxonomy:  Evaluation

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Global Sci LO:  2. Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Outcome:  9. Describe general circulation patterns of the atmosphere

36) When climbing a mountain, what would you predict about temperatures?

  1. A) The temperature will drop about 3.5°F for every 1000 feet climbed.
  2. B) The temperature will drop about 5.6°F for every 1000 feet climbed.
  3. C) The temperature will be the same as the temperature at the base of the mountain.
  4. D) The temperature will begin to drop above 5000 feet.

Answer:  A

Diff: 1

Topic/Section:  Climate

Bloom’s Taxonomy:  Knowledge

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Global Sci LO:  4. Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in Introductory Geography.

Learning Outcome:  12. Describe the major climate types

 

 

37) Where would higher levels of potential evapotranspiration occur on an average?

  1. A) tropics
  2. B) mid-latitudes
  3. C) polar regions
  4. D) continental interiors

Answer:  A

Diff: 2

Topic/Section:  Climate

Bloom’s Taxonomy:  Analysis

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  11. Explain the purpose of classifying climates

 

38) Which of the following is NOT considered when classifying climates?

  1. A) weather patterns over several years
  2. B) vegetation
  3. C) terrain
  4. D) unique weather events

Answer:  D

Diff: 2

Topic/Section:  Climate

Bloom’s Taxonomy:  Analysis

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  11. Explain the purpose of classifying climates

 

39) What climate region is designated as humid and tropical?

  1. A) A
  2. B) B
  3. C) C
  4. D) D

Answer:  A

Diff: 1

Topic/Section:  Earth’s Climate Regions

Bloom’s Taxonomy:  Knowledge

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  12. Describe the major climate types

 

40) Most of the world’s tropical rainforests lie within

  1. A) 10°N and 10°S.
  2. B) 30°N and 60°N.
  3. C) 30°S and 60°S.
  4. D) 60°S and 80°S.

Answer:  A

Diff: 1

Topic/Section:  Earth’s Climate Regions

Bloom’s Taxonomy:  Comprehension

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  12. Describe the major climate types

 

41) Boreal forest climates are associated with

  1. A) subarctic climates.
  2. B) Mediterranean climates.
  3. C) tundras.
  4. D) humid low latitude climates.

Answer:  A

Diff: 1

Topic/Section:  Earth’s Climate Regions

Bloom’s Taxonomy:  Knowledge

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  12. Describe the major climate types

 

42) In the low latitudes the average temperature is between ________ °C.

  1. A) 26 and 28
  2. B) 35 and 37
  3. C) 50 and 54
  4. D) 65 and 72

Answer:  A

Diff: 2

Topic/Section:  Earth’s Climate Regions

Bloom’s Taxonomy:  Analysis

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Global Sci LO:  4. Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in Introductory Geography.

Learning Outcome:  12. Describe the major climate types

 

 

43) On the Pacific Islands of Oceania, which climate would you expect to find?

  1. A) humid continental
  2. B) humid tropical
  3. C) tundra
  4. D) semiarid

Answer:  B

Diff: 2

Topic/Section:  Earth’s Climate Regions

Bloom’s Taxonomy:  Analysis

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  12. Describe the major climate types

44) Potential evapotranspiration exceeds precipitation in

  1. A) dry lands.
  2. B) the tropics.
  3. C) continental climates.
  4. D) the tundra.

Answer:  A

Diff: 2

Topic/Section:  Earth’s Climate Regions

Bloom’s Taxonomy:  Application

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Global Sci LO:  2. Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Outcome:  12. Describe the major climate types

 

45) Which side of China, South America, the United States, and Australia, has the driest climate?

  1. A) North
  2. B) South
  3. C) East
  4. D) West

Answer:  D

Diff: 2

Topic/Section:  Earth’s Climate Regions

Bloom’s Taxonomy:  Application

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  12. Describe the major climate types

 

 

46) In the Southeastern United States, which climate is dominant?

  1. A) AW
  2. B) BS
  3. C) Cfa
  4. D) Dwc

Answer:  C

Diff: 2

Topic/Section:  Earth’s Climate Regions

Bloom’s Taxonomy:  Application

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  12. Describe the major climate types

 

47) Marine west-coast climates are NOT

  1. A) mild climates with a small annual temperature range.
  2. B) plentifully moist year round.
  3. C) found in places like Kodiak, Alaska.
  4. D) commonly found in low latitudes.

Answer:  D

Diff: 2

Topic/Section:  Earth’s Climate Regions

Bloom’s Taxonomy:  Application

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  12. Describe the major climate types

48) Which of the following climates would you expect to find in coastal southern California?

  1. A) humid tropical
  2. B) desert
  3. C) humid continental
  4. D) Mediterranean

Answer:  D

Diff: 2

Topic/Section:  Earth’s Climate Regions

Bloom’s Taxonomy:  Application

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  12. Describe the major climate types

 

 

49) Permafrost occurs in what kind of climate?

  1. A) Dfa
  2. B) Csa
  3. C) ET
  4. D) Aw

Answer:  C

Diff: 2

Topic/Section:  Earth’s Climate Regions

Bloom’s Taxonomy:  Application

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  12. Describe the major climate types

 

50) If you are told you are in a BWh climate, in which of the following locations might you be?

  1. A) Poland
  2. B) Sahara Desert
  3. C) Florida
  4. D) Iceland

Answer:  B

Diff: 3

Topic/Section:  Earth’s Climate Regions

Bloom’s Taxonomy:  Synthesis

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  12. Describe the major climate types

 

51) Warm Midlatitude Climates have seasonal variations of insolation that profoundly influence temperature, which is a result of

  1. A) El Niño.
  2. B) hilly terrain.
  3. C) the tilt of the Earth’s axis.
  4. D) the distribution of oceans.

Answer:  C

Diff: 3

Topic/Section:  Earth’s Climate Regions

Bloom’s Taxonomy:  Synthesis

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Global Sci LO:  2. Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Outcome:  12. Describe the major climate types

 

52) During the twentieth century, the Earth’s atmospheric temperature increased by about ________ degree(s) Celsius.

  1. A) .3
  2. B) 1
  3. C) 2
  4. D) 3

Answer:  B

Diff: 1

Topic/Section:  Climate Change

Bloom’s Taxonomy:  Knowledge

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Global Sci LO:  5. Demonstrate an understanding of the impact of science on society.

Learning Outcome:  13. Describe three major causes or climate change

 

53) Climate over the past 2 million years has

  1. A) stayed the same.
  2. B) become progressively cooler.
  3. C) become progressively warmer.
  4. D) shifted between warm and cool periods.

Answer:  D

Diff: 2

Topic/Section:  Climate Change

Bloom’s Taxonomy:  Analysis

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Global Sci LO:  5. Demonstrate an understanding of the impact of science on society.

Learning Outcome:  13. Describe three major causes or climate change

 

54) Which gas, contributed in part by burning fossil fuels, is used by scientists as an indicator of future global warming?

  1. A) CO2
  2. B) nitrogen
  3. C) oxygen
  4. D) hydrogen

Answer:  A

Diff: 2

Topic/Section:  Climate Change

Bloom’s Taxonomy:  Application

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Global Sci LO:  5. Demonstrate an understanding of the impact of science on society.

Learning Outcome:  13. Describe three major causes or climate change

 

 

55) As distance from the equator increases, the difference between winter and summer amounts of solar radiation increases.

Answer:  TRUE

Diff: 1

Topic/Section:  Energy and Weather

Bloom’s Taxonomy:  Comprehension

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  3. List ways that solar energy varies in space

56) Water vapor plays a significant role in the greenhouse effect.

Answer:  TRUE

Diff: 1

Topic/Section:  Energy and Weather

Bloom’s Taxonomy:  Knowledge

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Global Sci LO:  5. Demonstrate an understanding of the impact of science on society.

Learning Outcome:  4. Explain how solar energy variations affect the weather

 

57) On a sunny day water heats up more quickly than land, and at night the water cools down more quickly than land.

Answer:  FALSE

Diff: 2

Topic/Section:  Energy and Weather

Bloom’s Taxonomy:  Application

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  3. List ways that solar energy varies in space

 

58) When water vapor condenses in the atmosphere, sensible heat is absorbed and converted to latent heat.

Answer:  FALSE

Diff: 2

Topic/Section:  Energy and Weather

Bloom’s Taxonomy:  Application

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  4. Explain how solar energy variations affect the weather

 

 

59) Precipitation occurs because air is warmed adiabatically as it rises.

Answer:  FALSE

Diff: 1

Topic/Section:  Precipitation

Bloom’s Taxonomy:  Knowledge

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  6. Discuss convection’s relationship to weather

 

60) A front is a boundary between two different types of air, such as warm air and cold air.

Answer:  TRUE

Diff: 1

Topic/Section:  Precipitation

Bloom’s Taxonomy:  Knowledge

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  7. Describe cold fronts

 

61) When warm air advances into cooler air, a warm front is formed.

Answer:  TRUE

Diff: 1

Topic/Section:  Precipitation

Bloom’s Taxonomy:  Knowledge

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  8. Describe warm fronts

62) Precipitation associated with cold fronts is usually more intense and localized than precipitation from warm fronts.

Answer:  TRUE

Diff: 3

Topic/Section:  Precipitation

Bloom’s Taxonomy:  Synthesis

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  7. Describe cold fronts

 

63) The Intertropical Convergence Zone is a low-pressure zone generally located near the equator.

Answer:  TRUE

Diff: 1

Topic/Section:  Circulation Patterns

Bloom’s Taxonomy:  Knowledge

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  9. Describe general circulation patterns of the atmosphere

 

64) El Niño is a shift in the circulation in the Pacific Ocean that occurs every year in December.

Answer:  FALSE

Diff: 1

Topic/Section:  Circulation Patterns

Bloom’s Taxonomy:  Knowledge

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  10. Describe oceanic circulation patterns

 

65) Hurricanes are weakest over oceans during the winter.

Answer:  FALSE

Diff: 2

Topic/Section:  Circulation Patterns

Bloom’s Taxonomy:  Analysis

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  9. Describe general circulation patterns of the atmosphere

 

66) La Niña usually causes a drought in Southeast Asia.

Answer:  FALSE

Diff: 3

Topic/Section:  Circulation Patterns

Bloom’s Taxonomy:  Synthesis

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  10. Describe oceanic circulation patterns

 

67) Temperature is usually measured 20 meters above the ground in a sealed container.

Answer:  FALSE

Diff: 1

Topic/Section:  Climate

Bloom’s Taxonomy:  Knowledge

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  11. Explain the purpose of classifying climates

68) Desert climates do not occur in coastal areas.

Answer:  FALSE

Diff: 1

Topic/Section:  Earth’s Climate Regions

Bloom’s Taxonomy:  Knowledge

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  12. Describe the major climate types

 

 

69) Mediterranean climates are generally found on the west coasts of continents.

Answer:  TRUE

Diff: 1

Topic/Section:  Earth’s Climate Regions

Bloom’s Taxonomy:  Knowledge

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  12. Describe the major climate types

 

70) Most of the rainfall in seasonally-humid tropical climate comes from passing cold fronts.

Answer:  FALSE

Diff: 2

Topic/Section:  Earth’s Climate Regions

Bloom’s Taxonomy:  Analysis

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  12. Describe the major climate types

 

71) Mediterranean climates have the least rainfall in the season when potential evapotranspiration (POTET) is the highest.

Answer:  TRUE

Diff: 3

Topic/Section:  Earth’s Climate Regions

Bloom’s Taxonomy:  Evaluation

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  12. Describe the major climate types

 

72) Climatic variations during the Quaternary Period had very little effect on Earth’s environments outside the areas covered with glacial ice.

Answer:  FALSE

Diff: 1

Topic/Section:  Climate Change

Bloom’s Taxonomy:  Comprehension

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  13. Describe three major causes or climate change

 

73) Periods of increasing glacier mass would likely be accompanied by decreasing ocean levels.

Answer:  TRUE

Diff: 1

Topic/Section:  Climate Change

Bloom’s Taxonomy:  Comprehension

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  13. Describe three major causes or climate change

74) Volcanic eruptions are a cause of global warming.

Answer:  FALSE

Diff: 1

Topic/Section:  Climate Change

Bloom’s Taxonomy:  Comprehension

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  13. Describe three major causes or climate change

 

75) Unusual weather events seem to have increased in frequency over the last few decades.

Answer:  TRUE

Diff: 1

Topic/Section:  Climate Change

Bloom’s Taxonomy:  Comprehension

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  13. Describe three major causes or climate change

 

76) Extreme weather should be less frequent and less intense over the next century.

Answer:  FALSE

Diff: 1

Topic/Section:  Climate Change

Bloom’s Taxonomy:  Knowledge

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  13. Describe three major causes or climate change

 

77) Scientists who study climate change are about evenly divided on whether or not the Earth’s atmosphere is getting warmer.

Answer:  FALSE

Diff: 1

Topic/Section:  Climate Change

Bloom’s Taxonomy:  Knowledge

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Global Sci LO:  5. Demonstrate an understanding of the impact of science on society.

Learning Outcome:  13. Describe three major causes or climate change

 

78) Global warming will likely lead to less intense hurricanes.

Answer:  FALSE

Diff: 2

Topic/Section:  Climate Change

Bloom’s Taxonomy:  Application

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Global Sci LO:  5. Demonstrate an understanding of the impact of science on society.

Learning Outcome:  13. Describe three major causes or climate change

 

79) Global warming will result in a worldwide decrease in precipitation.

Answer:  FALSE

Diff: 3

Topic/Section:  Climate Change

Bloom’s Taxonomy:  Synthesis

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Global Sci LO:  5. Demonstrate an understanding of the impact of science on society.

Learning Outcome:  13. Describe three major causes or climate change

80) Define “climate.”

Answer:  Weather, especially temperature and precipitation, averaged over a period of years.

Diff: 2

Topic/Section:  Energy and Weather

Bloom’s Taxonomy:  Application

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  11. Explain the purpose of classifying climates

 

81) Indicate the approximate date or dates at which the noonday sun is seen directly overhead at the following latitudes:

23.5°S  ___________________________

0°         ___________________________

23.5°N ___________________________

Answer:  Dec. 21; Mar 21 and Sept. 22; June 21.

Diff: 2

Topic/Section:  Energy and Weather

Bloom’s Taxonomy:  Application

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Global Sci LO:  4. Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in Introductory Geography.

Learning Outcome:  3. List ways that solar energy varies in space

 

82) Describe the greenhouse effect in terms of radiant energy exchanges.

Answer:  Shortwave energy from the sun passes through the atmosphere, is absorbed by Earth’s surface, and is re-radiated as longwave energy, which is absorbed by the atmosphere, thus warming it.

Diff: 2

Topic/Section:  Energy and Weather

Bloom’s Taxonomy:  Application

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Global Sci LO:  5. Demonstrate an understanding of the impact of science on society.

Learning Outcome:  3. List ways that solar energy varies in space

 

83) On an average annual basis the tropics receive more radiation from the sun than they send back as longwave radiation, and high-latitude areas send out more longwave radiation than they receive as shortwave radiation from the sun. How is this possible?

Answer:  Excess heat absorbed in the tropics is advected in the atmosphere and ocean currents to high latitudes where it is radiated to space.

Diff: 2

Topic/Section:  Energy and Weather

Bloom’s Taxonomy:  Analysis

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  3. List ways that solar energy varies in space

 

84) Why do hurricanes develop mostly over ocean areas, and usually in late summer and early autumn?

Answer:  They develop over ocean areas because they depend on latent heat as a major source of energy; latent heat is most plentiful in late summer and early autumn when the ocean is warmest.

Diff: 3

Topic/Section:  Circulation Patterns

Bloom’s Taxonomy:  Synthesis

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Global Sci LO:  2. Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Outcome:  10. Describe oceanic circulation patterns

85) Explain how precipitation is usually measured.

Answer:  It is usually measured by collecting rain or snow in a cylindrical container that is marked in millimeters or hundredths of an inch. Snowfall is normally recorded as the amount of liquid water.

Diff: 2

Topic/Section:  Climate

Bloom’s Taxonomy:  Application

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Global Sci LO:  4. Demonstrate the quantitative skills needed to succeed in Introductory Geography.

Learning Outcome:  11. Explain the purpose of classifying climates

 

 

86) In climate classification and mapping, what is the advantage of defining climate types based on vegetation?

Answer:  Vegetation is influenced by climate, so differences in vegetation can be used as indicators of climate type where weather data are lacking.

Diff: 2

Topic/Section:  Climate

Bloom’s Taxonomy:  Analysis

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Global Sci LO:  7. Demonstrate the ability to make connections across Geography.

Learning Outcome:  11. Explain the purpose of classifying climates

 

87) D climates occur exclusively in the ________ Hemisphere.

Answer:  Northern

Diff: 1

Topic/Section:  Earth’s Climate Regions

Bloom’s Taxonomy:  Knowledge

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  12. Describe the major climate types

 

88) Consider a Mediterranean climate in the Northern Hemisphere. In what months does the rainy season occur? Why does rainfall occur mostly at this time of year and not at other times?

Answer:  The rainy season is in the winter (December-February) because during this season the mid-latitude low dominates, while in the summer the subtropical high dominates this climate.

Diff: 2

Topic/Section:  Earth’s Climate Regions

Bloom’s Taxonomy:  Analysis

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Global Sci LO:  5. Demonstrate an understanding of the impact of science on society.

Learning Outcome:  12. Describe the major climate types

 

89) During what months of the year does the rainy season occur in a seasonally humid tropical climate in the Southern Hemisphere?

Answer:  During the high-sun period: December-February.

Diff: 3

Topic/Section:  Earth’s Climate Regions

Bloom’s Taxonomy:  Evaluation

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  12. Describe the major climate types

 

90) In the Köppen climate classification, humid climates are grouped according to temperature, but dry climates are identified by a combination of temperature and precipitation information. Why are both types of data needed to identify dry climates?

Answer:  Because dry climates are defined in terms of the amount of moisture needed to support vegetation, which is higher in warm climates than in cool climates.

Diff: 3

Topic/Section:  Earth’s Climate Regions

Bloom’s Taxonomy:  Synthesis

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Global Sci LO:  2. Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Outcome:  12. Describe the major climate types

 

91) What causes the precipitation shifts of seasonally humid tropical climates?

Answer:  When the ITCZ moves from one hemisphere to the next it brings maximum precipitation with it.

Diff: 3

Topic/Section:  Earth’s Climate Regions

Bloom’s Taxonomy:  Evaluation

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  9. Describe general circulation patterns of the atmosphere

 

92) Identify two different geologic processes that may cause climatic change.

Answer:  Plate tectonics changes the distribution of land and water, influencing circulation. Volcanic eruptions eject dust and sulfur oxides into the atmosphere, causing temporary cooling.

Diff: 2

Topic/Section:  Climate Change

Bloom’s Taxonomy:  Analysis

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Global Sci LO:  5. Demonstrate an understanding of the impact of science on society.

Learning Outcome:  13. Describe three major causes or climate change

 

93) Discuss the role of latent heat exchange in energy movements at the global scale.

Answer:  Latent heat exchange is when water changes state and is a key component of the precipitation process and involves the transfer of tremendous energy from low latitudes to high latitudes causing the development of major weather systems and hurricanes.

Diff: 3

Topic/Section:  Energy and Weather

Bloom’s Taxonomy:  Evaluation

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Global Sci LO:  2. Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Outcome:  6. Discuss convection’s relationship to weather

 

 

94) Describe the mechanisms that cause precipitation.

Answer:  The mechanisms that cause precipitation are condensation, the conversion of water vapor to a liquid state, and rising air through convection, orographic uplift or frontal uplift.

Diff: 2

Topic/Section:  Precipitation

Bloom’s Taxonomy:  Application

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Global Sci LO:  1. Demonstrate an understanding of the principals of scientific inquiry.

Learning Outcome:  6. Discuss convection’s relationship to weather

95) Describe the weather you would experience with the passage of a mid-latitude cyclone.

Answer:  During a mid-latitude cyclone you would encounter significant changes in temperature and precipitation and would experience shifting winds.

Diff: 2

Topic/Section:  Circulation Patterns

Bloom’s Taxonomy:  Analysis

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Global Sci LO:  5. Demonstrate an understanding of the impact of science on society.

Learning Outcome:  10. Describe oceanic circulation patterns

 

96) Describe the five major categories of the Köppen Climate Classification.

Answer:  Climate A – Tropical, climates that are warm all year; Climate B – Dry Climates; Climate C – Midlatitude Climates with warm summers and cool winters; Climate D – Midlatitude Climates with warm summers and cold winters; Climate E – Polar Climates

Diff: 2

Topic/Section:  Climate

Bloom’s Taxonomy:  Application

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Learning Outcome:  11. Explain the purpose of classifying climates

 

97) What two weather conditions contribute to climate classifications? What role does vegetation play in classifying climates?

Answer:  The two summary weather conditions that contribute to climate classification are precipitation and temperature. Precipitation helps to determine wet or dry climates where temperature is used to determine hot or cold climates. Vegetation was used by Köppen to provide more meaning to climate classifications than arbitrary temperature and precipitation levels.

Diff: 3

Topic/Section:  Climate

Bloom’s Taxonomy:  Synthesis

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Global Sci LO:  2. Demonstrate the ability to think critically and employ critical thinking skills.

Learning Outcome:  12. Describe the major climate types

 

98) Explain global warming, its causes, and its consequences.

Answer:  Global warming is the result of the Earth’s temperature increasing during the 20th century by approximately 1 degree Celsius. This increase in global temperature is due to increases in greenhouse gases such as CO2 that enhance the greenhouse effect. The effects of global warming are a reduction in the size of glaciers and the polar ice sheets and consequently a rise in sea level.

Diff: 3

Topic/Section:  Climate Change

Bloom’s Taxonomy:  Evaluation

Nat Geo Standard:  7. Physical Systems: The physical processes that shape the patterns of Earth’s surface

Global Sci LO:  5. Demonstrate an understanding of the impact of science on society.

Learning Outcome:  13. Describe three major causes or climate change