Description

INSTANT DOWNLOAD COMPLETE TEST BANK WITH ANSWERS
 
Human Geography Places And Regions In Global Context 4th Canadian Edition by Paul L. Knox  – Test Bank
Sample  Questions

 

 

Human Geography, Cdn. 4e (Knox, et al.)

Chapter 3   Geographies of Population

 

1) Geographers are more likely than other scientists to study

  1. A) the social dynamics of human populations.
  2. B) the evolution of demographic patterns.
  3. C) the biological basis of human longevity.
  4. D) the spatial patterns of human populations.
  5. E) relationships between historical and spatial dimensions of demography

Answer:  D

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 99

Topic:  The demographer’s toolbox

Skill:  Applied

 

2) Canadian censuses are conducted every five years since

  1. A) 1851.
  2. B) 1921.
  3. C) 1956.
  4. D) 1976.
  5. E) 1981.

Answer:  C

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 99

Topic:  The demographer’s toolbox

Skill:  Recall

 

3) This source of information used to assess population characteristics reports on ‘births, deaths, marriages, divorces, and the incidence of certain infectious diseases.

  1. A) census
  2. B) fertility
  3. C) vital records
  4. D) demography
  5. E) life expectancy

Answer:  C

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 100

Topic:  The demographer’s toolbox

Skill:  Recall

4) Within how many kilometres of the U.S. border is the bulk of the Canadian population concentrated?

  1. A) 100 kilometres
  2. B) 150 kilometres
  3. C) 250 kilometres
  4. D) 300 kilometres
  5. E) 500 kilometres

Answer:  B

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 103

Topic:  Population distribution and structure

Skill:  Recall

 

 

5) Most of the world’s population

  1. A) live in river valleys.
  2. B) live in sub-tropical zones with stable weather patterns.
  3. C) live in temperate, low-lying areas with fertile soils.
  4. D) dwell on more than 50 percent of the available land.
  5. E) are concentrated in the southern hemisphere.

Answer:  C

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 102

Topic:  Population distribution and structure

Skill:  Applied

 

6) In Canada, the baby boom population was born between the years of

  1. A) 1945 and 1959.
  2. B) 1947 and 1966.
  3. C) 1954 and 1969.
  4. D) 1969 and 1990.
  5. E) 1990 and the present.

Answer:  B

Diff: 1      Type: MC      Page Ref: 102

Topic:  Population distribution and structure

Skill:  Recall

 

7) Demographically speaking, the major factor of change affecting the middle (15-64) cohort is

  1. A) the Baby Boom cohort.
  2. B) the drop in the participation rate.
  3. C) declining fertility.
  4. D) changes in health care policy.
  5. E) changing attitudes towards contraception.

Answer:  A

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 107

Topic:  Population distribution and structure

Skill:  Applied

8) This province’s government instituted a baby bonus policy in the 1990s.

  1. A) Ontario
  2. B) Quebec
  3. C) Alberta
  4. D) British Columbia
  5. E) Newfoundland

Answer:  B

Diff: 1      Type: MC      Page Ref: 108

Topic:  Population distribution and structure

Skill:  Recall

 

 

9) Which following two cities have been identified as having particularly high elderly in-migration?

  1. A) Ottawa and Halifax
  2. B) Quebec City and Edmonton
  3. C) Chicoutimi and St. John’s
  4. D) Kingston and Victoria
  5. E) Victoria and Ottawa

Answer:  D

Diff: 1      Type: MC      Page Ref: 108

Topic:  Population distribution and structure

Skill:  Recall

 

10) The crude death rate

  1. A) is unrelated to the infant mortality rate.
  2. B) is often affected by economic development.
  3. C) is typically higher in core countries than in periphery countries.
  4. D) is not considered a useful measure by most population geographers.
  5. E) is calculated only from live births.

Answer:  B

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 109

Topic:  Population dynamics and processes

Skill:  Applied

 

11) Which among the following demographic indicators is an average number?

  1. A) Infant Mortality Rate
  2. B) Total Fertility Rate
  3. C) Dependency ratio
  4. D) Doubling time
  5. E) Rate of Natural Increase

Answer:  B

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 109

Topic:  Population dynamics and processes

Skill:  Applied

12) The infant mortality rate is primarily used by researchers as an important indicator of

  1. A) a country’s level of nutrition.
  2. B) a population’s access to global markets.
  3. C) a country’s health care system.
  4. D) economic development for a particular region.
  5. E) measuring life expectancy.

Answer:  C

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 111

Topic:  Population dynamics and processes

Skill:  Applied

 

 

13) The 2000 UN Millennium Summit set the following goal as pertains to child mortality:

  1. A) to reduce child mortality by more than 40 percent by 2010
  2. B) to reduce child mortality by half by 2025
  3. C) to reduce child mortality by two-thirds by 2015
  4. D) to stop the global increase in child mortality by 2005
  5. E) to give child mortality number one priority on the world demographic agenda

Answer:  C

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 112

Topic:  Population dynamics and processes

Skill:  Recall

 

14) Which of the following groups of states has been affected the most by the AIDS epidemic?

  1. A) North America
  2. B) sub-Saharan Africa
  3. C) Asia
  4. D) Islamic states
  5. E) Western Europe

Answer:  B

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 113

Topic:  Population dynamics and processes

Skill:  Recall

 

15) It is believed that AIDS has been able to spread rapidly because it has diffused according to the following pattern:

  1. A) hierarchical
  2. B) relocation diffusion
  3. C) contagious diffusion
  4. D) homogeneity
  5. E) exponential

Answer:  A

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 113

Topic:  Population dynamics and processes

Skill:  Applied

16) In which phase of the demographic transition model does a country experience the highest rate of population growth?

  1. A) Phase 2
  2. B) Phase 3
  3. C) Phase 4
  4. D) Phase 5
  5. E) Phase 6

Answer:  B

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 114

Topic:  Population dynamics and processes

Skill:  Applied

 

 

17) Demographic transition theory holds that

  1. A) advanced industrial states will have high rates of population growth.
  2. B) preindustrial states will have both low birth rates and death rates.
  3. C) high levels of economic production will lower birth rates.
  4. D) periphery and semi-periphery states cannot become core states.

Answer:  C

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 114

Topic:  Population dynamics and processes

Skill:  Applied

 

18) In which two phases of the demographic model are the birth rate and death rate approximately the same for the entire length of the phases?

  1. A) 1 and 2
  2. B) 2 and 3
  3. C) 3 and 4
  4. D) 1 and 4
  5. E) 2 and 4

Answer:  D

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 114

Topic:  Population dynamics and processes

Skill:  Applied

 

19) England and Scotland passed through the demographic transition over a period of about

  1. A) 75 years.
  2. B) 100 years.
  3. C) 150 years.
  4. D) 200 years.

Answer:  C

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 114

Topic:  Population dynamics and processes

Skill:  Recall

20) Critics of demographic transition theory argue that the theory

  1. A) is not very relevant for countries on the periphery.
  2. B) does not work for European countries.
  3. C) has a Marxist ideological bias.
  4. D) is essentially a Malthusian view.
  5. E) has become a totally irrelevant mode of explanation.

Answer:  A

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 115

Topic:  Population dynamics and processes

Skill:  Applied

 

 

21) Emigration

  1. A) involves a move from a location.
  2. B) is the same as gross migration.
  3. C) is unrelated to push factors.
  4. D) is equal to the difference between voluntary migration and forced migration.
  5. E) applies to arrival in a new destination

Answer:  A

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 116

Topic:  Population movement and migration

Skill:  Applied

 

22) Recent statistics show that this Canadian province’s economic decline is reversing.

  1. A) Newfoundland
  2. B) New Brunswick
  3. C) Manitoba
  4. D) Quebec
  5. E) Saskatchewan

Answer:  E

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 116

Topic:  Population movement and migration

Skill:  Recall

 

23) When a country’s intellectual elite and highly skilled professionals choose to emigrate to secure better working conditions and higher wages, the country is said to experience

  1. A) intellectual pushing.
  2. B) wage pull.
  3. C) demographic transition.
  4. D) brain drain.
  5. E) deskilling emigration.

Answer:  D

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 116

Topic:  Population movement and migration

Skill:  Recall

24) Between 2001-2006, this province was the leading destination for those moving across Canada.

  1. A) Ontario
  2. B) British Columbia
  3. C) Alberta
  4. D) Manitoba
  5. E) Quebec

Answer:  C

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 116

Topic:  Population movement and migration

Skill:  Recall

 

 

25) International voluntary migration

  1. A) is insignificant now compared to prehistoric times.
  2. B) is most likely to be from the periphery to the core.
  3. C) is done typically for religious reasons.
  4. D) is usually coordinated by the United Nations.
  5. E) was most characteristic of the period of European explorations.

Answer:  B

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 117

Topic:  Population movement and migration

Skill:  Applied

 

26) The construction of the Three Gorges Dam in this country generated a significant flow of refugees which may be associated to forced eco-migration.

  1. A) China
  2. B) Sudan
  3. C) Somalia
  4. D) Mali
  5. E) India

Answer:  A

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 117

Topic:  Population movement and migration

Skill:  Recall

 

27) It is expected that climate change will likely have the greatest impact

  1. A) on populations living in the Arctic polar regions.
  2. B) on populations in the developing world.
  3. C) on populations living near Antarctica.
  4. D) on populations living in large coastal cities.
  5. E) on populations living in arid regions.

Answer:  B

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 119

Topic:  Population movement and migration

Skill:  Applied

28) It is believed that Canada was first settled by small bands of hunter-gatherer people

  1. A) 15 000 years ago.
  2. B) as early as 11 500 years ago.
  3. C) about 7000 years ago.
  4. D) about 1000 AD.
  5. E) after the melting of the Laurentian ice sheet.

Answer:  B

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 118

Topic:  Population movement and migration

Skill:  Recall

 

 

29) Approximately 60 percent of the massive inflow of immigrants from the British Isles to Canada between 1815 and 1865 were from

  1. A) southern England.
  2. B) Ireland.
  3. C) England and Scotland.
  4. D) Scotland.
  5. E) England and Wales.

Answer:  B

Diff: 1      Type: MC      Page Ref: 118

Topic:  Population movement and migration

Skill:  Recall

 

30) The jobs held by Filipino workers participating in the Canadian Overseas Contract Worker (OCW) program are

  1. A) mostly farm help jobs.
  2. B) mostly domestic help jobs.
  3. C) predominantly held by men.
  4. D) gender based.
  5. E) eventually turned into permanent, full time jobs.

Answer:  A

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 122

Topic:  Population movement and migration

Skill:  Applied

 

31) Migrants from ________ became a significant economic presence in Vancouver in the late twentieth century.

  1. A) Vietnam
  2. B) Hong Kong
  3. C) Singapore
  4. D) Japan
  5. E) China

Answer:  B

Diff: 1      Type: MC      Page Ref: 122

Topic:  Population movement and migration

Skill:  Recall

32) Wealthy English landowners who paid the passage of poor immigrants to Canada were inspired by

  1. A) the work of Karl Marx.
  2. B) liberal economics.
  3. C) Malthusian principles.
  4. D) social Darwinism.
  5. E) neo-colonialism.

Answer:  C

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 122

Topic:  Population movement and migration

Skill:  Applied

 

 

33) It was believed that the British Empire’s policies, which sought to encourage settlement overseas when Canada was still a British colony,

  1. A) could only lead to the colony’s impoverishment.
  2. B) could only work if slavery were practiced.
  3. C) could only decrease the value of the periphery to the core.
  4. D) would consolidate the dominance of the core.
  5. E) would increase the value of the periphery to the core.

Answer:  E

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 123

Topic:  Population movement and migration

Skill:  Applied

 

34) This major port of arrival of British immigrants to Canada was gripped by cholera in 1832.

  1. A) Halifax
  2. B) Quebec City
  3. C) Montreal
  4. D) St. John, New Brunswick
  5. E) St. John’s, Newfoundland

Answer:  B

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 123

Topic:  Population movement and migration

Skill:  Recall

 

35) Significant numbers of Somalis started arriving in Canada in

  1. A) the mid 1960s.
  2. B) the 1970s.
  3. C) the early 1980s.
  4. D) the 1990s.
  5. E) the early twenty-first century.

Answer:  D

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 124

Topic:  Population movement and migration

Skill:  Recall

36) The following expression makes reference to the overall improvement in immigrant populations’ employment situation in their new place of residence over time:

  1. A) acculturation effect
  2. B) adaptation effect
  3. C) period of residence effect
  4. D) skills improvement effect
  5. E) transition effect

Answer:  C

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 127

Topic:  Population movement and migration

Skill:  Applied

 

 

37) Malthus thought that the factor limiting population size was

  1. A) money.
  2. B) food.
  3. C) housing.
  4. D) land.
  5. E) environmental pollution.

Answer:  B

Diff: 1      Type: MC      Page Ref: 128

Topic:  Population debates and policies

Skill:  Applied

 

38) To illustrate his theory of population relative to food supply, Malthus used data from the work of this geographer.

  1. A) Karl Ritter
  2. B) Alexander von Humboldt
  3. C) Immanuel Kant
  4. D) Friedrich Ratzel
  5. E) Carl Sauer

Answer:  B

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 128

Topic:  Population debates and policies

Skill:  Recall

 

39) A major point stressed at the 1994 Cairo Conference on population was that

  1. A) birth rates in almost every country were dropping.
  2. B) birth rates in less developed nations were rising again.
  3. C) overall, mortality rates were rising due to AIDS.
  4. D) there was better control of the world refugee situation.
  5. E) the Total Fertility Rate in more developed nations was too low.

Answer:  A

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 131

Topic:  Population debates and policies

Skill:  Applied

40) This region is expected to experience the greatest population growth in the next century.

  1. A) Europe
  2. B) South America
  3. C) China
  4. D) Africa
  5. E) India

Answer:  D

Diff: 1      Type: MC      Page Ref: 131

Topic:  Population debates and policies

Skill:  Recall

 

 

41) Convincing evidence has recently been provided about this demographic characteristic of the periphery:

  1. A) a wider gap in life expectancies exists between men and women
  2. B) longer life expectancies of women
  3. C) an excess of female mortality
  4. D) an excess of male mortality
  5. E) a balancing out of male and female mortality

Answer:  C

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 133+

Topic:  Population debates and policies

Skill:  Applied

 

42) According to the epidemiological transition model, as societies move through the demographic transition

  1. A) the prevailing form of illnesses becomes infectious diseases.
  2. B) the prevailing forms of diseases change from infectious and parasitic to degenerative diseases.
  3. C) the prevailing forms of diseases change from degenerative to infectious and parasitic.
  4. D) there develops a greater risk of epidemics.
  5. E) the prevailing form of illnesses becomes parasitic diseases.

Answer:  B

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 134

Topic:  Population debates and policies

Skill:  Applied

43) The most celebrated example of medical geography in action was Dr. John Snow’s investigation of the outbreak of this disease in 1850s London.

  1. A) HIV/AIDS
  2. B) malaria
  3. C) cholera
  4. D) tuberculosis
  5. E) influenza

Answer:  C

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 134

Topic:  Population debates and policies

Skill:  Recall

 

44) This nineteenth century theory believed that diseases and illnesses were caused by foul or malodorous air.

  1. A) Bacterial theory
  2. B) Virology
  3. C) Vector theory
  4. D) Miasmic theory
  5. E) Circulatory theory

Answer:  D

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 134

Topic:  Population debates and policies

Skill:  Recall

 

 

45) West Nile virus is likely to remain in Canada, as this process continues to increase the range of infected mosquitoes and birds.

  1. A) global warming
  2. B) population increase
  3. C) habitat alteration
  4. D) globalization
  5. E) biodiversity loss

Answer:  A

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 136

Topic:  Population debates and policies

Skill:  Applied

 

46) According to experts, the most important determinant of health status in a society is

  1. A) total income.
  2. B) GNP per capita.
  3. C) accessibility to health care facilities.
  4. D) relative distribution of income.
  5. E) level of education.

Answer:  D

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 138

Topic:  Population debates and policies

Skill:  Applied

47) The following region repeatedly displays high levels of mortality due to a number of causes:

  1. A) southern Ontario
  2. B) Prince Edward Island
  3. C) Nunavut
  4. D) the Lower Mainland of British Columbia
  5. E) eastern Quebec

Answer:  C

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 139

Topic:  Population debates and policies

Skill:  Recall

 

48) Data for the years 1994 and 1997 show that on the island of Montreal, lower than average life expectancies at birth closely follows patterns of

  1. A) health care provision.
  2. B) lifestyle habits.
  3. C) distribution according to mother tongue.
  4. D) income.
  5. E) medical doctors per 1000 people.

Answer:  D

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 140

Topic:  Population debates and policies

Skill:  Recall

 

 

49) Medical geographers have observed that the following would be one possible public policy solution to Canada’s health care problems:

  1. A) ensuring a more equitable spatial pattern in the provision of services
  2. B) increasing monetary transfers to provinces
  3. C) ensuring that there are a greater number of doctors available
  4. D) centralizing care in large centres
  5. E) increasing spending in cutting-edge technology

Answer:  A

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 140

Topic:  Population debates and policies

Skill:  Applied

 

50) Today, a national census is conducted every five years in Canada.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Type: TF      Page Ref: 99

Topic:  The demographer’s toolbox

Skill:  Recall

51) It is believed that using vital records may provide the ideal solution in order to obtain a full picture of the state of a population at a given moment.

Answer:  FALSE

Diff: 3      Type: TF      Page Ref: 100

Topic:  The demographer’s toolbox

Skill:  Applied

 

52) In 2009, Latin America was by far the most populous region.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 102

Topic:  Population distribution and structure

Skill:  Recall

 

53) Approximately, percent of the world’s population lives in the northern hemisphere.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Type: TF      Page Ref: 102

Topic:  Population distribution and structure

Skill:  Recall

 

54) A population cohort is by definition based on age only.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 104

Topic:  Population distribution and structure

Skill:  Applied

 

55) Recent data show a trend for an increase in fertility in Canada.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 105

Topic:  Population distribution and structure

Skill:  Recall

 

 

56) The Baby Boom era had no effect on population aging in Canada.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 105

Topic:  Population distribution and structure

Skill:  Applied

 

57) The total fertility rate is the ratio of total number of live births per 1000 women in a country during one year.

Answer:  FALSE

Diff: 3      Type: TF      Page Ref: 109

Topic:  Population dynamics and processes

Skill:  Applied

58) Less economically advanced states of the world may still show total fertility rates as high as 6.0.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 109

Topic:  Population dynamics and processes

Skill:  Recall

 

59) A country’s infant mortality rate is a good indicator of the state of its health care system.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 111

Topic:  Population dynamics and processes

Skill:  Applied

 

60) According to a 2004 UNICEF report, child mortality rates had declined in one third of sub-Saharan countries.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 112

Topic:  Population dynamics and processes

Skill:  Recall

 

61) Figures from 2007 show that while the number of those infected by HIV/AIDS had increased, the annual death rate from the disease had declined.

Answer:  FALSE

Diff: 3      Type: TF      Page Ref: 112

Topic:  Population dynamics and processes

Skill:  Applied

 

62) Demographic transition theory better explains changes in non-core countries than changes in core countries.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 113

Topic:  Population dynamics and processes

Skill:  Applied

 

 

63) For a given country, the push factors that impel people to emigrate from that country are the same as the pull factors that impel people to immigrate to that country.

Answer:  FALSE

Diff: 3      Type: TF      Page Ref: 116

Topic:  Population movement and migration

Skill:  Applied

64) Archaeological evidence suggests that Canada was first settled from the east more than 11 500 years ago.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 118

Topic:  Population movement and migration

Skill:  Applied

 

65) State governments and United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) do not officially recognize environmental refugees.

Answer:  FALSE

Diff: 3      Type: TF      Page Ref: 119

Topic:  Population movement and migration

Skill:  Applied

 

66) Since 1967 the main source of Canada’s immigrants has ceased to be European.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 120-121

Topic:  Population movement and migration

Skill:  Recall

 

67) The U.S. was the destination of the largest number of African slaves among countries of the New World.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 127

Topic:  Population movement and migration

Skill:  Recall

 

68) The settlement and integration of the Petworth emigrants in southern Ontario (Upper Canada) were not successful.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Type: TF      Page Ref: 123

Topic:  Population movement and migration

Skill:  Applied

 

69) In the eighteenth century, the British thought that encouraging settlement overseas would increase trade between Britain and its empire.

Answer:  TRUE

Diff: 3      Type: TF      Page Ref: 123

Topic:  Population movement and migration

Skill:  Applied

 

70) The number of Somali refugees increased significantly in Canada following drought and famine at the beginning of the 1980s.

Answer:  FALSE

Diff: 3      Type: TF      Page Ref: 124

Topic:  Population movement and migration

Skill:  Recall

 

71) According to a 2008 Statistics Canada study, recent immigrants from Asian countries have had the toughest challenges getting into the Canadian workforce when compared with other immigrant groups.

Answer:  FALSE

Diff: 3      Type: TF      Page Ref: 126

Topic:  Population movement and migration

Skill:  Recall

 

72) The province of Ontario is overwhelmingly the main destination for foreign workers who participate in Canada’s Seasonal Agricultural Workers Program.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Type: TF      Page Ref: 129

Topic:  Population movement and migration

Skill:  Recall

 

73) A 2007 appraisal based on 2005 data observed that Canada’s Seasonal Agricultural Workers Program was not successful in ensuring that the country’s horticulture remains profitable.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 129

Topic:  Population movement and migration

Skill:  Applied

 

74) According to Thomas Malthus, “the passion between the sexes is indefinitely greater than the power of the earth to produce subsistence.”

Answer:  TRUE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 128

Topic:  Population debates and policies

Skill:  Applied

 

75) Most international population policies have aimed at reducing birth rates.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Type: TF      Page Ref: 131

Topic:  Population debates and policies

Skill:  Applied

76) Recent statistics show that better access to education does not produce significant differences in the average number of children per woman in Africa.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 133

Topic:  Population debates and policies

Skill:  Applied

 

 

77) There exist significant spatial discrepancies in health care provision in Canada.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Type: TF      Page Ref: 135

Topic:  Population debates and policies

Skill:  Applied

 

78) Regarding the West Nile virus situation in Canada, it is expected that the number of infected birds will increase as a result of global warming.

Answer:  FALSE

Diff: 3      Type: TF      Page Ref: 136

Topic:  Population debates and policies

Skill:  Applied

 

79) The change in disease incidence is the only concern when considering the impact of climate change on health.

Answer:  FALSE

Diff: 3      Type: TF      Page Ref: 137

Topic:  Population debates and policies

Skill:  Applied

 

80) Analysis of life expectancy data for Canadian provinces and for the island of Montreal shows that areal variations of broadly similar nature exist at different levels of geographical scale.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 139, 140

Topic:  Population debates and policies

Skill:  Applied

 

81) Higher mortality rates for men in heavy industrial areas such as Hamilton, Ontario’s north end cannot be explained solely by exposure to hazards in the workplace.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 141

Topic:  Population debates and policies

Skill:  Applied

82) Present some of the main aspects of the content and use of national censuses. Briefly discuss the limitations of censuses of population.

Diff: 1      Type: SA      Page Ref: 99-100

Topic:  The demographer’s toolbox

Skill:  Applied

 

83) Generally speaking, to get a full picture of population change, experts prefer to use a combination of data from different sources. Explain while making reference to Canadian population data sources.

Diff: 2      Type: ES      Page Ref: 99-101

Topic:  The demographer’s toolbox

Skill:  Applied

 

84) Use examples in a short discussion of the various factors that affect population distribution.

Diff: 1      Type: SA      Page Ref: 100-101

Topic:  Population distribution and structure

Skill:  Recall

 

85) A common way that demographers graphically represent the composition of the population is to construct an age-sex pyramid.  How are age-sex pyramids constructed and what can they reveal about a country’s population?

Diff: 1      Type: SA      Page Ref: 104-105

Topic:  Population distribution and structure

Skill:  Recall

 

86) Present three types of response that have been used in Canada (or Canadian provinces) to meet the problems of an aging society.

Diff: 2      Type: SA      Page Ref: 108

Topic:  Population distribution and structure

Skill:  Applied

 

87) Produce a snapshot picture of trends in the evolution of the AIDS epidemic in sub-Saharan Africa, building in a few recent and relevant statistics.

Diff: 2      Type: SA      Page Ref: 113-114

Topic:  Population dynamics and processes

Skill:  Recall

88) Describe the main tenets of demographic transition theory, and then present the arguments of the theory’s critics.

Diff: 1      Type: SA      Page Ref: 114-115

Topic:  Population dynamics and processes

Skill:  Applied

 

89) Compare and contrast the geography of voluntary migration with involuntary migration.  Provide specific examples to illustrate the different forms of migration.

Diff: 3      Type: ES      Page Ref: 116-119

Topic:  Population dynamics and processes

Skill:  Applied

 

90) Present the main geographical patterns of interprovincial migration in Canada for the period 2001 – 2006, while giving some indications of the magnitude of flows and the major motivations of them.

Diff: 2      Type: SA      Page Ref: 116-118

Topic:  Population movement and migration

Skill:  Recall

 

91) Present some of the main features of and changes which affected the situation and status of environmental refugees since the creation and definition of the refugee status by international authorities.

Diff: 3      Type: SA      Page Ref: 117-118

Topic:  Population movement and migration

Skill:  Applied

 

92) What was the Petworth Emigration Committee and what effects did it have on Canadian immigration?

Diff: 2      Type: SA      Page Ref: 123-124

Topic:  Population movement and migration

Skill:  Applied

 

93) While stressing the geographical origin of the settlers, outline the history and associated geography of human settlement in Canada from earliest arrivals to today.

Diff: 2      Type: ES      Page Ref: 123-127

Topic:  Population movement and migration

Skill:  Applied

94) Present some of the conditions with which poor British immigrants were faced in 1830s southern Ontario.

Diff: 2      Type: ES      Page Ref: 123-124

Topic:  Population movement and migration

Skill:  Applied

 

95) What are some of the main difficulties that some Somalis consider to have faced upon their coming to Toronto, Ontario?  Identify and explain some of the factors leading to their problematic situation.

Diff: 3      Type: ES      Page Ref: 124-126

Topic:  Population movement and migration

Skill:  Applied

 

96) Present some observations and conclusions of recent studies on Canada’s Seasonal Agricultural Workers Program. Account for and distinguish between some positive and some negative assessments of the program.

Diff: 3      Type: ES      Page Ref: 129-130

Topic:  Population movement and migration

Skill:  Applied

 

97) Write an essay on the population debate and policy responses. Include a discussion of Malthus’ thesis and the responses of his critics, current thinking on the population/resource debate, and population policies and programs of the UN and select countries since the 1990s.

Diff: 3      Type: ES      Page Ref: 128-134

Topic:  Population debates and policies

Skill:  Applied

 

98) Briefly explain the intent of the “Millennium Development Goals.”

Diff: 2      Type: SA      Page Ref: 133

Topic:  Population debates and policies

Skill:  Recall

 

99) Discuss the history and geography of the West Nile virus in Canada.

Diff: 2      Type: SA      Page Ref: 136

Topic:  Population debates and policies

Skill:  Applied

 

100) Briefly explain the three aspects identified by geographers John Eyles and Susan Elliot as the most important in relation to the effects of environmental change on human health.

Diff: 2      Type: SA      Page Ref: 136

Topic:  Population debates and policies

Skill:  Recall

101) Describe and analyze why the status and role of women is considered so important in controlling population. Give specific facts and present policies designed to help women control their reproductive choices.

Diff: 2      Type: ES      Page Ref: 128-132

Topic:  Population debates and policies

Skill:  Applied

 

102) Explain some of the expected direct and indirect impacts of climate change on the health of Canadians, building in specific information on diseases and geographical locations.

Diff: 3      Type: ES      Page Ref: 137-138

Topic:  Population debates and policies

Skill:  Applied

 

 

Human Geography, Cdn. 4e (Knox, et al.)

Chapter 5   Mapping Cultural Identities

 

1) Cultural geography

  1. A) is concerned only with material culture.
  2. B) is no longer relevant because the world has become homogeneous.
  3. C) involves the study of the mutual interactions of space, place, and landscape with culture.
  4. D) was denounced for its racist and upper-class bias by Carl Sauer.
  5. E) mostly focuses on religion.

Answer:  C

Diff: 1      Type: MC      Page Ref: 206

Topic:  Culture as a geographical process

Skill:  Applied

 

2) This type of music results from a blend of Acadian French, African, and Aboriginal-American influences.

  1. A) Cajun music
  2. B) world music
  3. C) country music
  4. D) rhythm and blues
  5. E) native music

Answer:  A

Diff: 1      Type: MC      Page Ref: 206

Topic:  Culture as a geographical process

Skill:  Applied

 

3) According to Carl Sauer, a cultural landscape

  1. A) can exist prior to human habitation of the given landscape.
  2. B) does not require a natural landscape.
  3. C) results from the action of a cultural group within and on a landscape.
  4. D) is a concept with limited usefulness for the geographer.
  5. E) excludes abiotic components.

Answer:  C

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 209

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Applied

4) Who was the nineteenth-century author of the book Man and Nature, which influenced Carl Sauer in his development of the concept of cultural landscape?

  1. A) Alexander Von Humboldt
  2. B) Charles Darwin
  3. C) William Morris Davis
  4. D) Paul Vidal de la Blache
  5. E) George Perkins Marsh

Answer:  E

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 209

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Recall

 

5) British geographer H.C. Darby

  1. A) founded the genre de vie approach to cultural geography.
  2. B) used The Domesday Book to create a rich study of eleventh-century England.
  3. C) is the most famous student of Carl Sauer.
  4. D) focused on ideas prominent in cultures, not material possessions and landscape attributes.
  5. E) wrote the classic book The Making of the English Landscape.

Answer:  B

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 211

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Applied

 

6) French geographer Vidal de la Blache

  1. A) thought that how people obtained their livelihoods was important for the geographer.
  2. B) concentrated on studying large geographical units.
  3. C) found that industrialization had only a small impact on rural France.
  4. D) wrote the first volume of La Géographie Universelle.
  5. E) was an early environmental determinist.

Answer:  A

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 211

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Applied

 

7) The nineteenth-century Ontario farmhouse is an example of

  1. A) vernacular architecture.
  2. B) Victorian architecture.
  3. C) folk architecture.
  4. D) utopian architecture.
  5. E) colonial American.

Answer:  A

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 212

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Applied

8) Hip-hop has roots in the West African storytelling culture known as

  1. A) voodoo.
  2. B) rap.
  3. C) afrobeat.
  4. D) griot.
  5. E) djembe.

Answer:  D

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 207

Topic:  Culture as a geographical process

Skill:  Recall

 

 

9) According to cultural critic bell hooks,

  1. A) gangsta rap, due to its inner city cultural content, is not popular in the suburbs.
  2. B) gangsta rap exists purely as a means by which youth culture expresses itself.
  3. C) gangsta rap does not exist in a vacuum but is an extension of white, male dominated capitalist society.
  4. D) capitalist society has failed to capitalize on the potential of gangsta rap.
  5. E) gangsta rap lyrics are neutral on gender relations.

Answer:  C

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 208

Topic:  Culture as a geographical process

Skill:  Applied

 

10) The writing of this book was instrumental in helping historical geographers understand the cultural landscapes of medieval, feudal Europe.

  1. A) the Magna Carta
  2. B) the Domesday Book
  3. C) the King James Bible
  4. D) the Medieval Landscape Treatise
  5. E) Samuel Johnson’s Dictionary of Feudal Landforms

Answer:  B

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 211

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Recall

 

11) Nelson, British Columbia, displays unique cultural features associated with

  1. A) a countercultural tradition.
  2. B) U.S. southwest type traits.
  3. C) First Nations heritage.
  4. D) presence of migrant farm workers.
  5. E) the nineteenth-century Gold rush.

Answer:  A

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 214

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Applied

12) The cultural system

  1. A) doesn’t allow for internal variation.
  2. B) requires its members to have a common religion.
  3. C) helps shape a group’s collective identity.
  4. D) is dependent primarily on language.
  5. E) is the product of evolving technologies.

Answer:  C

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 214

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Applied

 

 

13) Diaspora

  1. A) occurs when members of a homogeneous group become spatially dispersed.
  2. B) occurred frequently during biblical times, but has been rare since.
  3. C) has been the most common reason for conversion to Christianity.
  4. D) refers solely to the emigration of Greeks before the time of Christ.
  5. E) is a term that uniquely applies to the genocide of European Jews by the Nazis.

Answer:  A

Diff: 1      Type: MC      Page Ref: 215

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Applied

 

14) The geographical expansion of Christian missionizing coincides with

  1. A) the onset of the Columbian Exchange.
  2. B) Portuguese exploration of East Asia.
  3. C) European colonialism in Africa.
  4. D) the foundation of the Roman Catholic Church.
  5. E) the split between the Catholic and Orthodox faiths.

Answer:  A

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 215

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Applied

 

15) Which was the first monotheistic religion?

  1. A) Judaism
  2. B) Roman Catholicism
  3. C) Orthodox
  4. D) Islam
  5. E) Hinduism

Answer:  A

Diff: 1      Type: MC      Page Ref: 216-217

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Recall

16) Prior to European contact and colonization, the native peoples of the Americas practised

  1. A) Shintoism.
  2. B) Animism.
  3. C) Buddhism and Taoism.
  4. D) Sikhism.
  5. E) Mormonism.

Answer:  B

Diff: 1      Type: MC      Page Ref: 217

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Applied

 

 

17) If current population growth trends continue, it is expected that the bulk of the world’s Roman Catholics will be located in

  1. A) Africa.
  2. B) South East Asia.
  3. C) Central America.
  4. D) Latin America.
  5. E) Western and Southern Europe.

Answer:  D

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 219

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Recall

 

18) The most visited European “sacred” site is

  1. A) St. James’ Cathedral.
  2. B) Lourdes.
  3. C) Stonehenge.
  4. D) Turin Cathedral of the Shroud.
  5. E) Notre Dame.

Answer:  B

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 223

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Recall

 

19) The majority of Canada’s Sikh community concentrates in

  1. A) British Columbia.
  2. B) the Toronto area.
  3. C) southern Ontario.
  4. D) the Montreal region.
  5. E) the Prairie provinces.

Answer:  A

Diff: 1      Type: MC      Page Ref: 221

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Recall

20) Which Canadian province displays an almost even split between Roman Catholics and Protestants?

  1. A) Quebec
  2. B) Ontario
  3. C) Alberta
  4. D) Saskatchewan
  5. E) British Columbia

Answer:  B

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 219

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Recall

 

 

21) The dominant religion of Canada.

  1. A) Muslim
  2. B) Protestant
  3. C) Anglican
  4. D) Roman Catholic
  5. E) Orthodox Christian

Answer:  D

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 220

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Recall

 

22) The following native peoples travel through the landscape on routes known as “Songlines”:

  1. A) Navajo
  2. B) Australian Aborigine
  3. C) Lakota Sioux
  4. D) Maori
  5. E) Cree

Answer:  B

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 225

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Recall

 

23) The hajj is the once-in-a-lifetime pilgrimage for people practising this religion.

  1. A) Hinduism
  2. B) Judaism
  3. C) Islam
  4. D) Jainism
  5. E) Buddhism

Answer:  C

Diff: 1      Type: MC      Page Ref: 223

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Recall

24) This Chinese practice is used to interpret the Earth’s energy lines and more propitious landscapes.

  1. A) kabuki
  2. B) tae kwon do
  3. C) taoism
  4. D) feng-shui
  5. E) confucianism

Answer:  D

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 225

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Recall

 

 

25) About 50 percent of the global population speaks languages belonging to this language family.

  1. A) Caucasian
  2. B) Afro-Asiatic
  3. C) Sino-Tibetan
  4. D) Indo-European
  5. E) Amerind

Answer:  D

Diff: 1      Type: MC      Page Ref: 226

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Recall

 

26) Which among the following languages is an isolate?

  1. A) Finnish
  2. B) Basque
  3. C) Estonian
  4. D) Hungarian
  5. E) Breton

Answer:  B

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 227

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Applied

 

27) Amerindian and Na-Dene languages were introduced to North America

  1. A) at least 10 000 years ago.
  2. B) between 6500 and 4500 years ago.
  3. C) 4000 years ago.
  4. D) about 2500 years ago.
  5. E) about 1500 years ago

Answer:  A

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 228

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Recall

28) In terms of the world’s indigenous language families, the dominant language family in South America is

  1. A) Altaic.
  2. B) Afro-Asiatic.
  3. C) Amerind.
  4. D) Uralic.
  5. E) Caucasian.

Answer:  C

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 228

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Recall

 

 

29) In Canada, outside of Quebec, the francophone population is mainly found

  1. A) in Manitoba and Newfoundland.
  2. B) in Manitoba and Ontario.
  3. C) in Ontario and New Brunswick.
  4. D) in New Brunswick and Manitoba.
  5. E) in Ontario and Manitoba.

Answer:  C

Diff: 1      Type: MC      Page Ref: 230

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Applied

 

30) About ________ of Canada’s population speak neither French nor English as their mother tongue.

  1. A) 12 percent
  2. B) 17 percent
  3. C) 20 percent
  4. D) 25 percent
  5. E) 30 percent

Answer:  C

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 231

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Recall

 

31) Excluding French and English, the following is the most spoken language in Canada:

  1. A) Greek
  2. B) German
  3. C) Chinese
  4. D) Italian
  5. E) Arabic

Answer:  C

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 231

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Recall

32) The most spoken Aboriginal language in Canada is

  1. A) Iroquoian.
  2. B) Inuktitut.
  3. C) Ojibway.
  4. D) Cree.
  5. E) Wendat Huron

Answer:  D

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 233

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Recall

 

 

33) The fact that only 15 percent of Aboriginal Canadians speak their mother tongue at home is an example of

  1. A) language annihilation.
  2. B) language assimilation.
  3. C) language expansion.
  4. D) language death.
  5. E) language shift.

Answer:  E

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 232

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Applied

 

34) This country’s central government suppressed regional dialects in the late eighteenth century.

  1. A) France
  2. B) England
  3. C) Germany
  4. D) Italy
  5. E) Switzerland

Answer:  A

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 234

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Applied

 

35) This Canadian English dialect is spoken with an accent that blends Irish and English as spoken in Southwestern England.

  1. A) Eastern Townships English
  2. B) Newfoundland English
  3. C) Ottawa Valley English
  4. D) Southern Ontario English
  5. E) Victoria English

Answer:  B

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 235

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Applied

36) The efforts to protect regional and national cultures from the homogenizing impacts of globalization is known as which of the following?

  1. A) cultural exclusion
  2. B) cultural protectionism
  3. C) cultural nationalism
  4. D) cultural dominance
  5. E) multiculturalism

Answer:  C

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 235

Topic:  Cultural nationalism

Skill:  Recall

 

 

37) In 2005, which Canadian province proposed to recognize sharia-based tribunals in family arbitration cases?

  1. A) Quebec
  2. B) British Columbia
  3. C) Ontario
  4. D) Alberta
  5. E) Manitoba

Answer:  C

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 237

Topic:  Cultural nationalism

Skill:  Recall

 

38) This country has engaged in the strongest actions against American cultural imperialism.

  1. A) Britain
  2. B) France
  3. C) Denmark
  4. D) Holland
  5. E) Canada

Answer:  E

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 236

Topic:  Cultural nationalism

Skill:  Applied

 

39) For the geographer, which most characterizes ethnicity at the group level?

  1. A) bringing together several languages or religions
  2. B) avoidance of public displays related to its ethnicity
  3. C) a socially created system of rules governing who is and is not a member of the group
  4. D) association with nation-building objectives
  5. E) political activism

Answer:  C

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 238

Topic:  Culture and identity

Skill:  Applied

40) From a biological standpoint, race

  1. A) is most apparent in the segregation of certain ethnic groups, such as the Chinese in a “Chinatown.”
  2. B) does not exist.
  3. C) is evidenced primarily by skin colour.
  4. D) can be determined by intelligence tests.
  5. E) is associated with geographical space.

Answer:  B

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 239

Topic:  Culture and identity

Skill:  Applied

 

 

41) Ethnic neighbourhoods

  1. A) are often created by the dominant society to affirm that society’s sense of identity.
  2. B) are the best method for breaking down systems of racial classification.
  3. C) are rarely found in core countries.
  4. D) are magnets for gentrification.
  5. E) usually go through rapid economic redynamization.

Answer:  A

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 239

Topic:  Culture and identity

Skill:  Applied

 

42) Chinatown is an example of which geographical concept maintaining and manifesting racially defined differences between societies?

  1. A) space
  2. B) perception
  3. C) cognition
  4. D) distance
  5. E) place

Answer:  E

Diff: 1      Type: MC      Page Ref: 239

Topic:  Culture and identity

Skill:  Applied

 

43) Power differences between men and women in a society are determined primarily by

  1. A) biological differences.
  2. B) society and culture.
  3. C) physical geography.
  4. D) income levels.
  5. E) political institutions.

Answer:  B

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 240

Topic:  Culture and identity

Skill:  Applied

44) The Grameen Bank is a grassroots organization which provides small loans to the rural poor, often women, in

  1. A) Pakistan.
  2. B) India.
  3. C) Indonesia.
  4. D) Bangladesh.
  5. E) Sri Lanka.

Answer:  D

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 241

Topic:  Culture and identity

Skill:  Recall

 

 

45) In Western metropolitan regions the following area has tended to be seen as “female” space:

  1. A) shopping streets
  2. B) the suburbs
  3. C) waterfronts
  4. D) upscale residential districts
  5. E) parks

Answer:  B

Diff: 2      Type: MC      Page Ref: 241

Topic:  Culture and identity

Skill:  Applied

 

46) “Women in Geography” study groups became established and took their place

  1. A) in the 1920s (following the Suffragettes movement).
  2. B) after World War II.
  3. C) in the 1960s (with the rise of Radical geography).
  4. D) in the 1970s.
  5. E) in the early 1980s.

Answer:  E

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 242

Topic:  Culture and identity

Skill:  Recall

 

47) The most recent “wave” of gender-sensitive geographical research uses the insight that

  1. A) the domination of males is not as significant as when such research initially started.
  2. B) women have made satisfactory social and economic progress since the 1980s.
  3. C) gender is equally as socially constructed as space.
  4. D) the social construction of gender differs between space and place.
  5. E) differences between males and females are political constructions.

Answer:  C

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 242

Topic:  Culture and identity

Skill:  Applied

48) Cultural ecology

  1. A) is the same approach taken by Sauer in his studies of the cultural landscape.
  2. B) stresses that systemic interrelationships link cultures and the environment.
  3. C) looks only at material elements of culture.
  4. D) is an approach used by few modem geographers.
  5. E) focuses on the spatial distribution of culture traits.

Answer:  B

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 243

Topic:  Culture and the physical environment

Skill:  Applied

 

 

49) Political ecology

  1. A) stresses the importance of political and economic forces.
  2. B) takes a narrower approach than cultural ecology.
  3. C) originated in the Soviet Union, and collapsed when the Soviet Union essentially ended.
  4. D) strongly promotes environmental activism.
  5. E) is essentially a Marxist approach.

Answer:  A

Diff: 3      Type: MC      Page Ref: 245

Topic:  Culture and the physical environment

Skill:  Applied

 

50) The haka is a traditional Maori war dance meant to display aggressiveness and fearlessness.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 205

Topic:  Culture as a geographical process

Skill:  Applied

 

51) The Domesday survey of England was conducted by the Vikings in the ninth century.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 211

Topic:  Culture as a geographical process

Skill:  Recall

 

52) The approach to the study of landscape that became known as historical geography in Great Britain was conceptualized as genre de vie in France.

Answer:  TRUE

Diff: 3      Type: TF      Page Ref: 211

Topic:  Culture as a geographical process

Skill:  Applied

53) Vidal de la Blache emphasized the need to study small, homogeneous geographical areas.

Answer:  TRUE

Diff: 3      Type: TF      Page Ref: 211

Topic:  Culture as a geographical process

Skill:  Applied

 

54) The common architecture developed in Canada established a standard, creating a set pattern between all regions of the country.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 212

Topic:  Culture as a geographical process

Skill:  Applied

 

55) The design of Canadian Prairies farmhouses displays predominantly Scottish influences.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Type: TF      Page Ref: 212

Topic:  Culture as a geographical process

Skill:  Applied

 

 

56) During the city’s early phase of expansion, the bungalow was the leading form of housing in Vancouver’s suburbs.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 213

Topic:  Culture as a geographical process

Skill:  Applied

 

57) In the Manitoba plain, Mennonites adopted an Anglo-American model of settlement.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 213

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Applied

 

58) Cultural system is a narrower concept than cultural complex.

Answer:  FALSE

Diff: 3      Type: TF      Page Ref: 214

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Applied

 

59) Buddhism and Sikhism evolved from Hinduism as reform religions.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 216

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Applied

60) Before European contact, North American indigenous religious traditions based on hunting diffused from west to east.

Answer:  FALSE

Diff: 3      Type: TF      Page Ref: 218

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Applied

 

61) Goth is an example of youth culture.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 206

Topic:  Culture as a geographical process

Skill:  Recall

 

62) Hip-hop is a popular manifestation of contemporary cultural practices among U.S. inner city youth.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Type: TF      Page Ref: 207

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Applied

 

63) Fatima, in Portugal, is the most visited sacred site in Europe.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 223

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Recall

 

64) The Alberta foothills are considered sacred places by the North American Navajo.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 225

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Recall

 

65) It is believed by most scholars that the Indo-European language family had its origins in southern India.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 226

Topic:  Culture as a geographical process

Skill:  Applied

 

66) Many similarities have been recognized between Sanskrit and several Indo-European languages.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Type: TF      Page Ref: 226

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Applied

67) Languages of the Eskimo-Aleut family arrived the earliest in what became Canada.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 228

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Applied

 

68) Isolates cannot exist within countries dominated by one particular language.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 227

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Applied

 

69) Quebec is the Canadian province with the highest rate of bilingualism.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 230

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Applied

 

70) In the 2006 census, allophones represented fully one-third of Canada’s population for the first time.

Answer:  FALSE

Diff: 3      Type: TF      Page Ref: 230

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Recall

 

71) Only 10 of the 50 Aboriginal languages currently spoken in Canada can be considered secure.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 232

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Recall

 

 

72) Most Canadian First Nations people mainly use a language other than their mother tongue at home.

Answer:  TRUE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 233

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Applied

 

73) The island of Saint Lucia is a fascinating example of the merging of African languages with Dutch and Spanish to create a creole language.

Answer:  FALSE

Diff: 3      Type: TF      Page Ref: 235

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Recall

74) Canada has strongly resisted the encroachment of American culture.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Type: TF      Page Ref: 236

Topic:  Cultural nationalism

Skill:  Applied

 

75) Canada began to proclaim multiculturalism policies in the 1990s.

Answer:  FALSE

Diff: 1      Type: TF      Page Ref: 236

Topic:  Cultural nationalism

Skill:  Recall

 

76) Canada’s multiculturalism policies have been able to fully combat the discrimination faced by members of ethnic communities.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 237

Topic:  Cultural nationalism

Skill:  Applied

 

77) Place (and place making) may become a mechanism for creating local systems of racial classification.

Answer:  TRUE

Diff: 3      Type: TF      Page Ref: 240

Topic:  Culture and identity

Skill:  Applied

 

78) Within poor segments of South Asian societies, women’s subservience to men is manifested most clearly in the workplace.

Answer:  FALSE

Diff: 3      Type: TF      Page Ref: 240

Topic:  Culture and identity

Skill:  Applied

 

 

79) The male-female dichotomy between industrial space and domestic space is a construction of the European Renaissance era.

Answer:  FALSE

Diff: 3      Type: TF      Page Ref: 241

Topic:  Culture and identity

Skill:  Applied

 

80) Early work in feminist geography concentrated essentially on the different ways in which men dominate women in Western society.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 242

Topic:  Culture and identity

Skill:  Applied

81) Recent gender-sensitive geographical research assumes that gender is equally as socially constructed as space and place.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Type: TF      Page Ref: 242

Topic:  Culture and identity

Skill:  Applied

 

82) In comparison to Sauer’s approach to the cultural landscape, cultural ecology places more emphasis on the cultural processes of groups rather than on the impact of the groups on the environment.

Answer:  TRUE

Diff: 3      Type: TF      Page Ref: 243

Topic:  Culture and the physical environment

Skill:  Applied

 

83) Political ecologists place less emphasis on economic forces than do cultural ecologists.

Answer:  FALSE

Diff: 2      Type: TF      Page Ref: 243

Topic:  Culture and the physical environment

Skill:  Applied

 

84) Hybrid cultures result from the interaction of local culture with global cultural products.

Answer:  TRUE

Diff: 1      Type: TF      Page Ref: 248

Topic:  Globalization and cultural change

Skill:  Applied

 

85) Define the terms “culture” and “cultural geography.”

Diff: 1      Type: SA      Page Ref: 206-207

Topic:  Culture as a geographical process

Skill:  Applied

 

86) What is ‘World of Warcraft’ and what does it reveal about globalization and culture?

Diff: 2      Type: SA      Page Ref: 203-204

Topic:  Culture as a geographical process

Skill:  Applied

 

87) Define the term “cultural landscape”; then discuss the contributions of Carl Sauer to the development of the cultural landscape concept.

Diff: 1      Type: ES      Page Ref: 209-210

Topic:  Culture as a geographical process

Skill:  Recall

88) Briefly explain Vidal de la Blache’s approach and contribution to cultural geography.

Diff: 2      Type: SA      Page Ref: 211

Topic:  Culture as a geographical process

Skill:  Recall

 

89) In relation to the house building styles of early Canadian settlers, some Canadian geographers noted that Canada was “a simplification of Europe overseas.” Discuss, making reference to specific influences and Canadian geography, and considering both folk and vernacular architecture.

Diff: 3      Type: ES      Page Ref: 212-213

Topic:  Culture as a geographical process

Skill:  Applied

 

90) Discuss the cultural and geographical aspects of hip-hop.

Diff: 2      Type: ES      Page Ref: 207-208

Topic:  Culture as a geographical process

Skill:  Applied

 

91) Pick three of the world’s major religions and discuss where they originated and to where they have diffused.

Diff: 2      Type: ES      Page Ref: 215-219

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Applied

 

92) Outline a few ways in which the growing number and diversity of religions have influenced the ability of Canadians to appreciate other cultures.

Diff: 1      Type: SA      Page Ref: 219-223

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Applied

 

93) Use examples in an essay to discuss how sacred sites are viewed by various peoples.  Discuss how the same site can mean different things to different groups.

Diff: 2      Type: ES      Page Ref: 223-226

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Applied

 

94) How have the forces and factors of globalization influenced language?

Diff: 2      Type: ES      Page Ref: 226-235

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Applied

 

95) While making reference to spatial patterns of distribution and their numerical variations coming into the twenty-first century, present the geography of Canada’s main language groups (anglophone, francophone, and allophone).

Diff: 3      Type: ES      Page Ref: 228-232

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Applied

 

96) While emphasizing Montreal’s special situation, present some facts associated with the changing position and status of the French language in Quebec.

Diff: 2      Type: SA      Page Ref: 230-232

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Applied

 

97) Present the situation of Canada’s Aboriginal languages in the late twentieth century.

Diff: 2      Type: SA      Page Ref: 232

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Recall

 

98) Discuss the impact of migration on language, as it is manifested in two general processes associated with the presence of dialects in the linguistic geography of Canada.  Give examples of dialect formation for each of the two processes identified.

Diff: 3      Type: ES      Page Ref: 233-235

Topic:  Cultural landscapes, traits, systems, and regions

Skill:  Applied

 

99) Present and explain Jean Burnet’s explanation of multiculturalism in Canada.  What conclusion does he come to in relation to the value of multiculturalism policies?

Diff: 3      Type: ES      Page Ref: 236-237

Topic:  Cultural nationalism

Skill:  Applied

 

100) Use Chinatowns and cultural parades as examples in an essay about ethnicity, space, and place.

Diff: 2      Type: ES      Page Ref: 238-240

Topic:  Culture and identity

Skill:  Applied

 

101) Elaborate on a few aspects of the disadvantageous position of women in the poor strata of South Asian societies.

Diff: 2      Type: SA      Page Ref: 240

Topic:  Culture and identity

Skill:  Recall

102) Briefly explain how urban regions in core countries have become gendered spaces.

Diff: 2      Type: SA      Page Ref: 241

Topic:  Culture and identity

Skill:  Applied

 

 

103) Write an essay where you discuss the evolution of feminist geography, outlining its changing areas of interest.

Diff: 3      Type: ES      Page Ref: 242

Topic:  Culture and identity

Skill:  Applied

 

104) Use examples in an essay that defines and analyzes the fields of cultural ecology and political ecology.

Diff: 2      Type: ES      Page Ref: 243-247

Topic:  Culture and the physical environment

Skill:  Applied

 

105) Explain how the St. Vincent case shows the way in which the political ecology approach helps explain how local cultures are affected by the processes of the world economy.

Diff: 3      Type: ES      Page Ref: 246-247

Topic:  Culture and the physical environment

Skill:  Applied

 

106) Is there a global culture? Give evidence for both answers to the question, and explain why you think your answer is right.

Diff: 2      Type: ES      Page Ref: 248

Topic:  Globalization and cultural change

Skill:  Applied