Description

 

INSTANT DOWNLOAD COMPLETE TEST BANK WITH ANSWERS

 

Medical Law And Ethics 5th Edition By Bonnie F. Fremgen – Test Bank

 

Sample  Questions

 

Medical Law and Ethics, 5e (Fremgen)

Chapter 1   Introduction to Medical Law, Ethics, and Bioethics

 

1) Which definition most accurately describes applied ethics?

  1. A) The legal application of moral standards that concern benefiting the public
  2. B) The practical application of moral standards that are meant to benefit the patient
  3. C) The legal application of moral standards that benefit the patient
  4. D) The legal application of moral standards that are based on the sincerity of a person’s beliefs

Answer:  B

 

2) Illegal actions are

  1. A) usually unethical.
  2. B) seldom unethical.
  3. C) not unethical.
  4. D) not related to ethics.

Answer:  A

 

3) Laws are rules or required actions that are

  1. A) written by the people to control the actions of criminals.
  2. B) moral decisions about how the population should live.
  3. C) ethical considerations of the cultural beliefs of the population.
  4. D) prescribed by an authority and have a binding legal force.

Answer:  D

 

4) The purpose of law is to

  1. A) provide a way of measuring our actions.
  2. B) punish us when our actions break the law.
  3. C) provide moral decision-making standards.
  4. D) A and B.

Answer:  D

 

5) The study of a branch of philosophy related to morals, moral principles, and moral judgments is called

  1. A) ethics.
  2. B) law.
  3. C) medical practice acts.
  4. D) utilitarianism.

Answer:  A

 

6) The quality of being virtuous is called

  1. A) sympathy.
  2. B) utilitarianism.
  3. C) morality.
  4. D) empathy.

Answer:  C

 

7) Unethical acts are

  1. A) not always illegal.
  2. B) always illegal.
  3. C) not related to the law.
  4. D) uncommon in society.

Answer:  A

 

8) Which definition is correct for medical practice acts?

  1. A) The practice of medicine in all fifty states
  2. B) The practice of medicine in a particular state, including the requirements and methods of licensure
  3. C) The practice of medicine in all 50 states and what constitutes unprofessional conduct
  4. D) The practice of medicine in a particular state, including the requirements and methods of certification

Answer:  B

 

9) Medical practice acts may include laws regarding

  1. A) conviction of a felony.
  2. B) unlicensed persons practicing medicine.
  3. C) improper record keeping.
  4. D) B and C.

Answer:  D

 

10) The study of ethics includes the use of

  1. A) moral principles.
  2. B) moral judgments.
  3. C) logic.
  4. D) all of the above.

Answer:  D

 

11) The mandate of medical ethics is the

  1. A) welfare and confidentiality of the patient must be of least concern.
  2. B) welfare and confidentiality of the patient must be of most concern.
  3. C) principle of the greatest good for the greatest number must be of most concern.
  4. D) principle of formal consideration of the interests of others must be of most concern.

Answer:  B

 

12) Which definition best describes utilitarianism?

  1. A) An ethical theory based on the principle of the greatest good for the greatest number
  2. B) A legal ruling based on the principle of the greatest good for the greatest number
  3. C) A legal ruling based on small portions of society
  4. D) Based on moral entitlements by virtue of being human

Answer:  A

 

 

13) An example of utilitarianism might include

  1. A) an organ for transplant going to the person needing it the most.
  2. B) providing Medicare for only those who need medical coverage.
  3. C) a duty to provide healthcare to all Americans.
  4. D) all of the above.

Answer:  A

14) Rights-based ethics emphasizes the

  1. A) individual rights of persons.
  2. B) rights of society as a whole.
  3. C) duty of persons to adhere to laws.
  4. D) character traits of persons.

Answer:  A

 

15) The purpose of medical professional organizations is to

  1. A) define the laws of the profession.
  2. B) punish medical professionals for breaking the law.
  3. C) set ethical standards for practice within the profession.
  4. D) determine salaries and benefits for medical professionals.

Answer:  C

 

16) The purpose of a cost/benefit analysis in relation to medical care is to

  1. A) justify the cost of a treatment as compared to the benefit.
  2. B) justify only the benefit of a treatment.
  3. C) provide an estimate of the cost of a treatment.
  4. D) make sure no one “falls through the cracks” for treatment.

Answer:  A

 

17) Empathy requires the ability to

  1. A) feel sorry for someone else.
  2. B) feel a sense of commitment to a person.
  3. C) understand the feelings of another person.
  4. D) have a distant and unemotional attitude toward the patient.

Answer:  C

 

18) Which of the following is the best definition of confidentiality?

  1. A) The right of all employees to have certain procedures followed when they believe their rights are in jeopardy
  2. B) One person exerting power over another
  3. C) Faithfulness or commitment to a person or persons
  4. D) The ability to safeguard another person’s information

Answer:  D

 

 

19) Due process in the workplace refers to

  1. A) the right of all employers to certain procedures when their rights are in jeopardy.
  2. B) the responsibility of employers to provide a safe work environment.
  3. C) the right of all employees to certain procedures when their rights are in jeopardy.
  4. D) all of the above.

Answer:  C

 

20) The best definition of sexual harassment is a form of sex discrimination in which

  1. A) males exert power over females.
  2. B) any one person exerts power over another.
  3. C) any one male exerts power over males.
  4. D) females exert power over males.

Answer:  B

21) Extending equal pay requirements to all persons who are doing equal work is known as

  1. A) due process.
  2. B) cost/benefit analysis.
  3. C) comparable worth.
  4. D) fidelity.

Answer:  C

 

22) A three-step model developed by Kenneth Blanchard and Norman Vincent Peale is used to evaluate

  1. A) alcoholism.
  2. B) legal issues.
  3. C) comparable worth.
  4. D) an ethical dilemma.

Answer:  D

 

23) The best definition for ethics is

  1. A) sincerity and feeling.
  2. B) religious beliefs.
  3. C) moral principles.
  4. D) emotional responses.

Answer:  C

 

24) A branch of applied or practical ethics is called

  1. A) medical ethics.
  2. B) biomedical ethics.
  3. C) bioethics.
  4. D) B and C.

Answer:  D

 

 

25) Bioethicists are

  1. A) specialists in the field of medical law.
  2. B) specialists who give thought to ethical concerns as they pertain to medicine and medical research.
  3. C) researchers in medical technology.
  4. D) all of the above.

Answer:  B

 

Medical Law and Ethics, 5e (Fremgen)

Chapter 3   Importance of the Legal System for the Physician and the Healthcare Professional

 

1) The purpose of the medical practice acts is to protect the

  1. A) healthcare worker.
  2. B) physician.
  3. C) general public.
  4. D) state.

Answer:  C

 

2) The medical practice acts are established by the

  1. A) state legislature.
  2. B) state medical board.
  3. C) federal government.
  4. D) licensed physicians of a state.

Answer:  A

 

3) The medical practice acts

  1. A) provide for a medical examining board in each state.
  2. B) establish the baseline for practice of medicine in each state.
  3. C) forbid the practice of medicine without a license.
  4. D) all of the above.

Answer:  D

 

4) The board of examiners in each state grants licensure through

  1. A) examination.
  2. B) endorsement.
  3. C) reciprocity.
  4. D) all of the above.

Answer:  D

 

5) Requirements for medical licensure may include

  1. A) proof of a successfully completed approved internship/residency program.
  2. B) information about any past convictions or history of drug or alcohol abuse.
  3. C) proof of medical malpractice insurance.
  4. D) A and B.

Answer:  D

 

6) Successful completion of the National Board Medical Examination (NBME) provides

  1. A) reciprocity.
  2. B) endorsement.
  3. C) registration.
  4. D) certification.

Answer:  B

 

7) Reciprocity is the practice of

  1. A) cooperation by which a state grants a license to practice medicine to a physician already licensed in another state.
  2. B) granting a license to applicants who have successfully passed the National Board Medical Examination.
  3. C) requiring a set number of continuing medical education units in a designated time period to ensure currency in the field of practice.
  4. D) withdrawing the right to practice for severe misconduct, commission of a crime, or personal incapacity to perform one’s duties.

Answer:  A

 

8) Medicare/Medicaid fraud, rape, murder, larceny, and narcotics convictions are examples of crimes that could lead to

  1. A) reciprocity of a license.
  2. B) a license being endorsed.
  3. C) a license being revoked.
  4. D) all of the above.

Answer:  C

 

9) An example of a person practicing without a medical license is

  1. A) a physician signing Dr.
  2. B) a licensed practical nurse signing RN.
  3. C) a registered nurse renewing a license as an RN.
  4. D) a paramedic performing CPR.

Answer:  B

 

10) A voluntary process in which an agency requests an official review of its operation is called

  1. A) examination.
  2. B) endorsement.
  3. C) accreditation.
  4. D) reciprocity.

Answer:  C

 

11) Accreditation of allied health educational programs is provided by

  1. A) JCAHO.
  2. B) CAAHEP.
  3. C) FLEX.
  4. D) HIPAA.

Answer:  B

 

12) The ordinary skill and care that medical practitioners must use is called

  1. A) the prudent person rule.
  2. B) confidentiality.
  3. C) the standard of care.
  4. D) the statute of limitations.

Answer:  C

13) The provision of information to a patient that a reasonable person would want before making a decision about treatment is

  1. A) the standard of care.
  2. B) the statute of limitations.
  3. C) confidentiality.
  4. D) the prudent person rule.

Answer:  D

 

14) Confidentiality involves

  1. A) keeping private all information about a person and not disclosing it to a third party.
  2. B) disclosing private information about a person to a third party only when a patient’s written consent is given.
  3. C) providing information by phone when requested by a consulting physician.
  4. D) B and C.

Answer:  B

 

15) The period of time that a patient has to file a lawsuit is the

  1. A) Medical Patients Rights Act.
  2. B) statute of limitations.
  3. C) statute of limitations for murder.
  4. D) medical practice acts.

Answer:  B

 

16) An adult who acts in the court on behalf of a child in litigation is called

  1. A) a Good Samaritan.
  2. B) respondeat superior.
  3. C) a guardian ad litem.
  4. D) a prudent person.

Answer:  C

 

17) Let the master answer refers to

  1. A) the physician who assists in an emergency situation outside the workplace.
  2. B) the employer who assumes responsibility for the actions of employees.
  3. C) the medical assistant who unsuccessfully performs CPR.
  4. D) scope of practice.

Answer:  B

 

18) Guidelines for the practice of a profession are called

  1. A) respondeat superior.
  2. B) guardian ad litem.
  3. C) scope of practice.
  4. D) all of the above.

Answer:  C

 

 

19) The ultimate decision for healthcare rests with the

  1. A) insurance company.
  2. B) physician.
  3. C) licensed caregiver.
  4. D) guardian ad litem.

Answer:  B

20) The purpose of a chain of command for healthcare decisions is to

  1. A) provide decision making by the most qualified person.
  2. B) avoid lawsuits.
  3. C) make the physician responsible for all decisions.
  4. D) eliminate the need for decision making by employees.

Answer:  A

 

21) Insurance coverage of employees who handle financial statements, records, and cash is called

  1. A) a chain of command.
  2. B) respondeat superior.
  3. C) bonding.
  4. D) malpractice.

Answer:  C

 

22) The practice used to control or minimize the incidence of problem behavior that might result in injury to patients and employees is

  1. A) bonding.
  2. B) risk management.
  3. C) confidentiality.
  4. D) guardian ad litem.

Answer:  B

 

23) The legal theory that provides that the statute of limitations begins to run at the time of recognition of an injury is

  1. A) respondeat superior.
  2. B) endorsement.
  3. C) the discovery rule.
  4. D) the medical practice acts.

Answer:  C

 

24) A physician practicing in a Veterans Administration hospital

  1. A) may hold a valid license from any state.
  2. B) must hold a valid license from the state where the hospital is located.
  3. C) does not need a license.
  4. D) is licensed by the federal government.

Answer:  A

 

 

25) A medical examination board is also called

  1. A) the Medical Practice Act.
  2. B) the State Board of Registration.
  3. C) the State Board of Examiners.
  4. D) B and C.

Answer:  D

 

Medical Law and Ethics, 5e (Fremgen)

Chapter 11   Ethical and Bioethical Issues in Medicine

 

1) The branch of philosophy relating to morals or moral principles is

  1. A) bioethics.
  2. B) law.
  3. C) ethics.
  4. D) applied ethics.

Answer:  C

 

2) Applied ethics relates to

  1. A) religious beliefs.
  2. B) healthcare professions.
  3. C) common sense.
  4. D) social utility.

Answer:  B

 

3) Issues discussed in the context of advanced medical technology are called

  1. A) bioethics.
  2. B) telemedicine.
  3. C) ethics.
  4. D) informatics.

Answer:  A

 

4) Illegal acts are

  1. A) always ethical.
  2. B) frequently ethical.
  3. C) usually unethical.
  4. D) all of the above.

Answer:  C

 

5) The code of ethics dealing with experimentation on human subjects is

  1. A) the Hippocratic Oath.
  2. B) the Nuremberg Code.
  3. C) nonexistent.
  4. D) a conflict of interest.

Answer:  B

 

6) The father of medicine, who wrote a statement of principles for his medical students to follow, is

  1. A) Semmelweis.
  2. B) Hammurabi.
  3. C) Hippocrates.
  4. D) Nuremberg.

Answer:  C

 

 

7) The issue of a warning or censure by the American Medical Association to a physician occurs when the physician

  1. A) refuses to treat a noncompliant patient.
  2. B) criticizes the AMA.
  3. C) does not renew his or her license to practice.
  4. D) is accused of unethical behavior or conduct.

Answer:  D

8) An allegation of a criminal act by a physician requires that the

  1. A) act be reported to the state licensing board or governmental agency.
  2. B) physician be given a warning.
  3. C) the action be reported to the physician’s colleagues.
  4. D) all of the above.

Answer:  A

 

9) The loss of a physician’s license is called

  1. A) expulsion.
  2. B) disbarment.
  3. C) allegation.
  4. D) revocation.

Answer:  D

 

10) The concern for the human subject in medical experimentation is the result of the

  1. A) Nuremberg Code.
  2. B) Code of Hammurabi.
  3. C) Declaration of Geneva.
  4. D) Declaration of Helsinki.

Answer:  A

 

11) The AAMA has developed a code of ethics for the

  1. A) anesthesiologist.
  2. B) nurse.
  3. C) medical assistant.
  4. D) information technologist.

Answer:  C

 

12) The ethics committee of a hospital serves in an advisory capacity to patients, families, and staff to

  1. A) decide who gets donated organs.
  2. B) review difficult ethical issues.
  3. C) determine when care will be discontinued.
  4. D) all of the above.

Answer:  D

 

 

13) The Uniform Anatomical Gift Act

  1. A) permits minors to allow posthumous use of organs through a type of written document.
  2. B) permits competent adults to have organs donated by their parents.
  3. C) permits competent adults to allow posthumous use of their organs through a written document.
  4. D) requires all persons to be organ donors.

Answer:  C

 

14) Giving organs to patients who will benefit the most is called

  1. A) social utility.
  2. B) justice.
  3. C) lottery.
  4. D) first come, first served.

Answer:  A

15) The National Organ Transplant Law of 1984

  1. A) allows the sale of organs.
  2. B) developed an allocation formula.
  3. C) forbids the sale of organs.
  4. D) funds organ transplantation.

Answer:  C

 

16) Allocating organs for transplants is handled through

  1. A) medical insurance.
  2. B) the United Network for Organ Sharing.
  3. C) Medicaid.
  4. D) Medicare.

Answer:  B

 

17) An employee should state a preference for not wishing to be involved in assisting with a procedure

  1. A) when the situation arises.
  2. B) after the situation arises.
  3. C) before being hired.
  4. D) only if absolutely necessary.

Answer:  C

 

18) Research that will not directly benefit the research subjects is

  1. A) therapeutic.
  2. B) nontherapeutic.
  3. C) unethical.
  4. D) unlawful.

Answer:  B

 

 

19) An institutional review board in a hospital or university receiving federal research funds

  1. A) oversees any human research in the facility.
  2. B) regulates any animal research in the facility.
  3. C) permits genetic research on humans without consent.
  4. D) all of the above.

Answer:  A

 

20) Medical research that may directly benefit the research subject is

  1. A) illegal.
  2. B) unethical.
  3. C) nontherapeutic.
  4. D) therapeutic.

Answer:

 

21) Placing the researcher’s interests above the patient’s interests is considered

  1. A) nontherapeutic.
  2. B) a conflict of interest.
  3. C) therapeutic.
  4. D) a personal choice.

Answer:

22) In a double-blind test

  1. A) the experimenter knows who is getting the research treatment.
  2. B) the patient knows who is getting the research treatment.
  3. C) neither the experimenter nor the patient knows who is getting the research treatment.
  4. D) both the experimenter and the patient know who is getting the research treatment.

Answer:

 

23) Standards of professional behavior practiced by physicians in their relationships or conduct with other physicians is called

  1. A) the code of ethics.
  2. B) the medical code.
  3. C) medical etiquette.
  4. D) problem solving.

Answer:

 

24) A decision model for helping resolve ethical issues includes asking

  1. A) What do we know?
  2. B) Who is involved?
  3. C) Where and when does the situation occur?
  4. D) all of the above.

Answer:  D

 

 

25) The administration of a lethal agent by another person to a patient for the purpose of relieving intolerable and incurable suffering is

  1. A) censure.
  2. B) gene therapy.
  3. C) euthanasia.
  4. D) posthumous.

Answer:  C