Description

INSTANT DOWNLOAD COMPLETE TEST BANK WITH ANSWERS

 

 

Planning Implementing And Evaluating Health Promotion Programs A Primer 7th Edition by James F. McKenzie – Test Bank

 

 

Sample  Questions

 

Planning, Implementing, & Evaluating Health Promotion Programs, 7e (McKenzie)

Chapter 3   Program Planning Models in Health Promotion

 

1) Which of the following options describes the Setting Goals and Objectives step in the Generalized Model of Program Planning?

  1. A) Process of collecting and analyzing data to determine the health needs of the population
  2. B) Identifies what will be accomplished through the intervention or program
  3. C) Putting intervention into action
  4. D) Improving the quality and effectiveness of the program

Answer:  B

 

2) Which of the following options describes the Evaluation step in the Generalized Model of Program Planning?

  1. A) Process of collecting and analyzing data to determine the health needs of the population
  2. B) Identifies what will be accomplished through the intervention or program
  3. C) Putting intervention into action
  4. D) Improving the quality and effectiveness of the program

Answer:  D

 

3) Which of the following options describes the Developing Interventions step in the Generalized Model of Program Planning?

  1. A) Process of collecting and analyzing data to determine the health needs of the population
  2. B) Identifies what will be accomplished through the intervention or program
  3. C) How the goals and objectives will be achieved
  4. D) Improving the quality and effectiveness of the program

Answer:  C

 

4) All of the following program models focus on linking the communities, local health departments, and the state level health department, EXCEPT

  1. A) PATCH.
  2. B) MAPP.
  3. C) PRECEED-PROCEDE.
  4. D) APEX-PH.

Answer:  C

 

5) Which of the following program plans was created to help guide public health and health education specialists’ efforts to reach Healthy People 2020?

  1. A) MAP-IT
  2. B) PATCH
  3. C) MAPP
  4. D) MATCH

Answer:  A

 

 

6) The Educational and Ecological Assessment Phase of PRECEDE-PROCEED includes determining

  1. A) predisposing, reinforcing, and enabling factors.
  2. B) educational strategies.
  3. C) genetic and environmental factors.
  4. D) health and policy strategies.

Answer:  A

7) The benefits of the General Model of program planning include all of the following EXCEPT

  1. A) it streamlines the planning process with a common framework.
  2. B) the principles are the building blocks for all other models.
  3. C) it is linear and steps only flow in one direction in practice.
  4. D) it aligns with grant writing process.

Answer:  C

 

8) Which of the following would NOT be a factor for choosing a health planning model?

  1. A) Preference of the health education specialist
  2. B) Time and funding restrictions
  3. C) Degree in which client/population are involved
  4. D) Resources for data collection

Answer:  A

 

9) When steps in the program planning process are sequential or build on one another, they have

  1. A) fluidity.
  2. B) functionality.
  3. C) flexibility.
  4. D) formality.

Answer:  A

 

10) When steps in the program planning process are adapted to the needs of stakeholders, they have

  1. A) fluidity.
  2. B) functionality.
  3. C) flexibility.
  4. D) formality.

Answer:  C

 

11) In PRECEDE-PROCEED, Phase ________, which seeks to subjectively define the quality of life of those in the priority population, is called ________.

  1. A) II, Epidemiological Assessment
  2. B) III, Behavioral and Environmental Assessment
  3. C) IV, Administrative and Policy Assessment
  4. D) I, Social Assessment

Answer:  D

 

 

12) Predisposing factors

  1. A) almost always involve punishment.
  2. B) include knowledge and affective traits.
  3. C) are nearly impossible to change.
  4. D) are the same thing as reinforcing factors.

Answer:  B

 

13) Refusing to wear a seatbelt because friends will tease you is an example of

  1. A) a reinforcing factor.
  2. B) an enabling factor.
  3. C) a predisposing factor.
  4. D) a strategic factor.

Answer:  A

14) Matching appropriate strategies and interventions with projected changes and outcomes occurs during which phase of PRECEDE-PROCEED?

  1. A) II, Epidemiological Assessment
  2. B) IV, Administrative & Policy Assessment
  3. C) V, Implementation
  4. D) VIII, Outcome Evaluation

Answer:  D

 

15) According to PRECEDE-PROCEED, which of the following is NOT considered Impact Evaluation?

  1. A) Quitting smoking
  2. B) Weight loss
  3. C) Increased exercise
  4. D) Reduced incidence of heart attack

Answer:  D

 

16) Which of the following models was designed to fill a gap in health promotion practice by translating data collected in the PRECEDE phases of PRECEDE-PROCEED into appropriate interventions?

  1. A) Generalized Model
  2. B) Health Plan It
  3. C) SWOT
  4. D) Intervention Mapping

Answer:  D

 

17) Which of the following models had the goal to be the planning guide or model used to assist communities in adapting Healthy People 2020 at the state or local level?

  1. A) PRECEED PROCEDE
  2. B) SMART
  3. C) MAP-IT
  4. D) Health Communication

Answer:  C

 

18) The central focus of the SMART model is

  1. A) planners.
  2. B) stakeholders.
  3. C) constituents.
  4. D) consumers.

Answer:  D

 

19) Which of the following is NOT one of the five CHANGE sectors?

  1. A) School sector
  2. B) Financial sector
  3. C) Community at large sector
  4. D) Worksite sector

Answer:  B

20) Which of the following was designed by the Healthy Communities Program to provide opportunities to create policy, systems, and environmental change?

  1. A) SMART model
  2. B) PRECEDE-PROCEED model
  3. C) Generalized model
  4. D) CHANGE tool

Answer:  D

 

21) Good health programs are created by chance.

Answer:  FALSE

 

22) Planners must also understand the interaction between a priority population and the communities in which they live.

Answer:  TRUE

 

23) It is critical for health education specialists to select one program planning model per program, and to use all of its components.

Answer:  FALSE

 

24) The best way to obtain epidemiological data is for health education specialist to do their own survey research among priority populations.

Answer:  FALSE

 

25) Most health program models have uniquely different phases.

Answer:  FALSE

 

26) The MAPP planning model represents a planning approach common to businesses and schools.

Answer:  FALSE

 

27) Community ownership and diverse partnership are both characteristics of the Healthy Communities Framework.

Answer:  TRUE

 

28) Intervention Mapping was designed to use the first three phases of the SMART model to fast track planning.

Answer:  FALSE

 

29) SWOT Analyses are particularly useful for program planners who have ample time to do in-depth planning.

Answer:  FALSE

 

30) The final phase of the CHANGE tool is to evaluate program effectiveness.

Answer:  FALSE

 

31) Most program planning models share some common steps.  Name the model that represents these commonalities and list its steps.

Answer:  Model: Generalized Model for Program Planning

Steps: Assessing needs, Setting goals and objectives, Developing an intervention,

Implementing the intervention, Evaluating the results

32) Responsibility II for the Health Education Specialist has four competencies. Name these competencies.

Answer:

Competency 2.1: Involve priority populations and other stakeholders in the planning process

Competency 2.2: Develop goals and objectives

Competency 2.3: Select or design strategies and interventions

Competency 2.4: Develop a scope and sequence for the delivery of health education

 

33) Describe and provide one example of each of the following components of the PRECEDE-PROCEED model: Predisposing factors, reinforcing factors, enabling factors.

Answer:  Predisposing factors:  knowledge and attitudes — a belief that having sexual activity with multiple partners is ok.

Reinforcing factors:  feedback and rewards from self or others, positive or negative — breathing more easily after quitting smoking.

Enabling factors: barriers or vehicles created by social systems — a mother can’t get her children immunized because she has no transportation to get them to a clinic.

 

34) List the six phases of the MAPP framework.

Answer:  Organizing for Success & Partnership Development; Visioning; Four MAPP Assessments; Identify Strategic Issues; Formulate Goals & Strategies; The Action Cycle

 

35) Name the seven phases of the SMART Model.

Answer:  Preliminary planning; Consumer analysis; Market analysis; Channel analysis; Develop interventions, materials, and pretest; Implementation; Evaluation

 

 

36) List the seven phases of the Evidence-Based Planning Framework for Public Health.

Answer:  Community assessment; Quantifying the issue; Developing a concise statement of the issue; Determining what is known using scientific literature; Developing and prioritizing program and policy options; Developing an action plan and implementing interventions; Evaluating the program or policy

 

Planning, Implementing, & Evaluating Health Promotion Programs, 7e (McKenzie)

Chapter 7   Theories and Models Commonly Used for Health Promotion Interventions

 

1) The primary elements or the building blocks of a theory are

  1. A) models.
  2. B) concepts.
  3. C) constructs.
  4. D) variables.

Answer:  B

 

2) An example of a construct would be the

  1. A) Health Belief Model.
  2. B) Social Cognitive Theory.
  3. C) Perceived Barrier.
  4. D) Likert Scale.

Answer:  C

 

3) Which of the following is NOT true about theories?

  1. A) They aid in identifying information.
  2. B) They are needed before developing an intervention.
  3. C) They provide a concrete framework which all health behaviors fit consistently into.
  4. D) They aid in providing direction and justification for program activities.

Answer:  C

 

4) The Areas of Responsibility that relate most directly to health promotion models and theories of behavior change are

  1. A) Area II and Area IV.
  2. B) Area I and Area II.
  3. C) Area III and Area V.
  4. D) Area VI and Area VII.

Answer:  A

 

5) According to the Stimulus-Response Theory, reducing health insurance benefits for employees who continue to participate in a health-harming behavior is an example of

  1. A) positive reinforcement.
  2. B) negative reinforcement.
  3. C) positive punishment.
  4. D) negative punishment.

Answer:  D

 

6) When a group facilitator provides positive verbal feedback to a participant, it is an example of

  1. A) self-reinforcement.
  2. B) vicarious reinforcement.
  3. C) direct reinforcement.
  4. D) behavioral capability.

Answer:  C

7) The Ecological Perspective recognizes multiple levels of intervention including all of the following EXCEPT

  1. A) interpersonal.
  2. B) environmental.
  3. C) institutional.
  4. D) interracial.

Answer:  D

 

8) According to the Theory of Reasoned Action,

  1. A) attitude is the person’s history with the behavior.
  2. B) intention is an indication of a person’s readiness to perform a behavior.
  3. C) subjective norm is the belief that the person can accomplish the change.
  4. D) belief is knowing that the health education specialist will be able to make the change for the client.

Answer:  B

 

9) If people are to exercise aerobically, first they must know that aerobic exercise exists, and second they need to know how to do it properly.  This is an example of

  1. A) behavioral capability.
  2. B) expectations.
  3. C) self-control.
  4. D) self-efficacy.

Answer:  A

 

10) When a person exercises to achieve weight loss, prevent heart disease, and lower blood pressure he or she is acting according to which component of the Health Belief Model?

  1. A) Perceived Barriers
  2. B) Perceived Susceptibility
  3. C) Perceived Benefits
  4. D) Perceived Seriousness

Answer:  C

 

11) When a person stops smoking because they recently had close friend die of lung cancer, which construct of the Health Belief Model is this consistent with?

  1. A) Perceived Barriers
  2. B) Perceived Susceptibility
  3. C) Perceived Benefits
  4. D) Perceived Seriousness

Answer:  D

 

12) Which theory/model was originally designed to explain the effects of fear appeals on health attitudes and behaviors?

  1. A) Protective Motivation Theory
  2. B) Elaboration Likelihood Model
  3. C) Information-Motivation-Behavioral Skill Model
  4. D) Social Cognitive Theory

Answer:  A

13) Which construct of the Transtheoretical Model focuses on weighing the pros and cons?

  1. A) Stages of Change
  2. B) Process of Changes
  3. C) Decisional Balance
  4. D) Self Efficacy

Answer:  C

 

14) According to the Information-Motivation-Behavioral Skill Model, prevention motivation includes both

  1. A) personal and environmental motivation.
  2. B) personal and social motivation.
  3. C) internal and external motivation.
  4. D) positive and negative motivation.

Answer:  B

 

15) In what stage of the Transtheoretical Model does a person actively plan change?

  1. A) Precontemplation
  2. B) Contemplation
  3. C) Preparation
  4. D) Action

Answer:  C

 

16) For Janice to lose weight, she must believe both that she is able to lose weight and that the weight loss will benefit her health.  These beliefs are examples of

  1. A) self-esteem and efficacy.
  2. B) efficacy and outcome expectations.
  3. C) positive reinforcement and strategic change.
  4. D) positive punishment and locus of control.

Answer:  B

 

17) In the Elaboration Likelihood Model of Persuasion (ELM)

  1. A) there is only one route of attitude change, peripheral process.
  2. B) the model specifies how persuasion can have an impact on variables.
  3. C) elaboration means the amount of cognitive processing that a person puts into receiving messages.
  4. D) the process has not been successful with message tailoring.

Answer:  C

 

18) All of the following ways will increase a participant’s exercise self-efficacy, EXCEPT

  1. A) walking on a treadmill.
  2. B) watching one’s peers exercise.
  3. C) experiencing delayed-onset soreness from exercising.
  4. D) encouraging words from a personal trainer.

Answer:  C

 

 

19) Which of the following models would best explain why women perform monthly self exams to reduce their risk of breast cancer?

  1. A) Precaution Adaption Process Model
  2. B) Protective Motivation Theory
  3. C) Information-Motivation-Behavioral Skill Model
  4. D) Social Cognitive Theory

Answer:  A

20) The first group of individuals to adopt a new program are referred to as

  1. A) early adopters.
  2. B) early majority.
  3. C) laggards.
  4. D) innovators.

Answer:  D

 

21) Variables specify how a construct is to be measured in a specific situation.

Answer:  TRUE

 

22) A model is a subclass of a theory.

Answer:  TRUE

 

23) Program planning models help explain how behavior change takes place.

Answer:  FALSE

 

24) An individual who has a lower cholesterol level after improved eating habits is experiencing negative reinforcement.

Answer:  FALSE

 

25) Program planners have a much better chance of success if they select one behavior change theory and use it exclusively, rather than trying to use two or more.

Answer:  FALSE

 

26) The Precaution Adoption Process Model (PAPM) is a stage model focused on how people come to the decision to take action, and translate the decision into action.

Answer:  TRUE

 

27) An ex-smoker who believes that she can turn down a cigarette after a meal is said to have high self-efficacy.

Answer:  TRUE

 

28) Social networks can impact health, but the specifics of who is the most impacted and how best to set up and use social networks are well known to health education specialists.

Answer:  FALSE

 

29) At the intrapersonal level, theories of health behavior assume individuals exist within and are influenced by a social environment.

Answer:  FALSE

 

30) Expectancies are values that individuals place on an expected outcome.

Answer:  TRUE

 

31) Gaining control over our own behavior through monitoring and adjusting is known as reciprocal determinism.

Answer:  FALSE

 

32) All of the theories that are commonly used to design interventions for health promotion programs have limitations.

Answer:  TRUE

33) What are the four main ways individuals gain self-efficacy?

Answer:  Through performance attainments (personal mastery of a task)

Through vicarious experience (observing the performance of others)

As a result of verbal persuasion (receiving suggestions from others)

Through emotional arousal (interpreting one’s emotional state)

 

34) Differentiate between the maintenance and termination stages of the Transtheoretical Model.

Answer:  Maintenance refers to subjects having maintained their changed behavior for 6 months.

Termination refers to subjects having no chance of returning to the old behavior.

 

35) The Community Readiness Model has nine stages. What are they?

Answer:  No awareness, denial, vague awareness, preplanning, preparation, initiation, stabilization, confirmation/expansion, professionalism

 

36) What is the difference between the terms lapse and relapse?

Answer:  Lapse is a single slip or mistake, and relapse is an indication of total failure; a return to old patterns of behavior

 

37) The Diffusion Theory has five stages. What are they?

Answer:  Knowledge, persuasion, decision, implementation, confirmation