Description

INSTANT DOWNLOAD COMPLETE TEST BANK WITH ANSWERS

 

 

Safety Nutrition And Health In Early Education 6th Edition by Cathie Robertson – Test Bank

 

 

Sample  Questions

 

True / False

 

1. Healthy development is more than an absence of disease.​

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.1 – Define a holistic approach to the safety, nutrition, and health of children.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

2. ​The physical environment of a child begins at birth and continues throughout life.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.2 – Describe an ecological perspective and explain how the environment may affect the safety, nutrition, and health of a young child.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

3. A holistic approach deals with the interrelationship of health, safety, and nutrition.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.2 – Describe an ecological perspective and explain how the environment may affect the safety, nutrition, and health of a young child.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

4. ​Round-the-clock child care for children of parents who work the second and third shifts is a growing trend.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.5 – Apply strategies to engage diverse families and practice cultural competence.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP 05 – Establishing reciprocal relationships with families
KEYWORDS:   Bloom’s: Applying

 

5. ​Good physical care is important to support healthy development.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.3 – Describe and discuss the differences between health and wellness promotion, disease prevention, and risk management as they apply to early childhood education environments
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s.: Remembering; Understanding

 

6. ​Primary teachers or caregivers are only found in expensive early childhood education environments.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.4 – Discuss how a teacher can provide high-quality early childhood education for safety, nutrition, and health.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

7. ​Practices for maintaining the cultural values of children in care should not be an issue for the teacher.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.5 – Apply strategies to engage diverse families and practice cultural competence.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP 05 – Establishing reciprocal relationships with families
KEYWORDS:   Bloom’s: Applying

 

8. ​Children who live in at-risk environments at home are more likely to develop properly if they are present in a good-quality early childhood education environment.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.1 – Define a holistic approach to the safety, nutrition, and health of children.
NATIONAL STANDARDS:   United States – APA/APHA 1.3 – Pre-service qualifications of teaching staff
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

9. ​The number of children living in extreme poverty has doubled since 2000.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.1 – Define a holistic approach to the safety, nutrition, and health of children.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

10. ​The term built environment is used today to explain the physical attributes and subsequent network of dynamics that are present in a neighborhood or community.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.2 – Describe an ecological perspective and explain how the environment may affect the safety, nutrition, and health of a young child.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

11. ​All health conditions that are a result of inherited family factors appear at birth.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.1 – Define a holistic approach to the safety, nutrition, and health of children.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

12. ​The consistency of caregiving and emotional investment on the part of a teacher has a direct relationship to the development of a child’s brain.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.2 – Describe an ecological perspective and explain how the environment may affect the safety, nutrition, and health of a young child.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

13. ​Family health attitudes may relate directly to culture.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.5 – Apply strategies to engage diverse families and practice cultural competence.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP 05 – Establishing reciprocal relationships with families
KEYWORDS:   Bloom’s: Applying

 

14. ​First- and second-generation immigrant children are the fastest-growing segment of the U.S. population under the age of 15.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.5 – Apply strategies to engage diverse families and practice cultural competence.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP 05 – Establishing reciprocal relationships with families
KEYWORDS:   Bloom’s: Applying

 

15. ​The great majority of poor children have at least one parent who works.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.5 – Apply strategies to engage diverse families and practice cultural competence.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP 05 – Establishing reciprocal relationships with families
KEYWORDS:   Bloom’s: Applying

 

16. ​The quality of peer relationships may be an indicator of mental and emotional health in children.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.2 – Describe an ecological perspective and explain how the environment may affect the safety, nutrition, and health of a young child.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

17. ​A study found that the great majority of family child care homes were found to be high quality.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.4 – Discuss how a teacher can provide high-quality early childhood education for safety, nutrition, and health.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP.02 – Teaching to enhance development and learning
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

18. ​There is a formal regulated national system that oversees family child care and center-based care.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.4 – Discuss how a teacher can provide high-quality early childhood education for safety, nutrition, and health.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP.02 – Teaching to enhance development and learning
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

19. ​NAEYC DAP takes into consideration a child’s developmental level in all aspects of decision making in relation to children.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.2 – Describe an ecological perspective and explain how the environment may affect the safety, nutrition, and health of a young child.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP.02 – Teaching to enhance development and learning
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

20. ​Of parents, 90% believe that the early childhood education environments their children are in is very good, but in fact most such environments are poor to mediocre.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.1 – Define a holistic approach to the safety, nutrition, and health of children.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

21. ​More than 50% of children between the ages of 3 and 5 years are in center-based care.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.2 – Describe an ecological perspective and explain how the environment may affect the safety, nutrition, and health of a young child.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP.02 – Teaching to enhance development and learning
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

22. ​The NAEYC standards for early childhood professional programs focus on the center-based preschool teacher.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.4 – Discuss how a teacher can provide high-quality early childhood education for safety, nutrition, and health.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

23. ​State preschool programs are very likely to meet the minimum quality standards in most states.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.4 – Discuss how a teacher can provide high-quality early childhood education for safety, nutrition, and health.
NATIONAL STANDARDS:   United States – APA/APHA 1.3 – Pre-service qualifications of teaching staff
United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

24. ​Poor families are less likely to report that their children are in poor or fair health than are middle-class families.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.1 – Define a holistic approach to the safety, nutrition, and health of children.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

25. ​Culture is defined as the parameters of behavior.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.5 – Apply strategies to engage diverse families and practice cultural competence.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP 05 – Establishing reciprocal relationships with families
KEYWORDS:   Bloom’s: Applying

 

26. ​A child who is able to have and maintain close emotional connections is more likely to become securely attached.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.1 – Define a holistic approach to the safety, nutrition, and health of children.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

27. ​The rise in numbers of single-parent families contributed significantly to lowering the poverty rate.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.2 – Describe an ecological perspective and explain how the environment may affect the safety, nutrition, and health of a young child.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP.02 – Teaching to enhance development and learning
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

28. ​One-quarter of the children in this country are immigrant children.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.2 – Describe an ecological perspective and explain how the environment may affect the safety, nutrition, and health of a young child.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP.02 – Teaching to enhance development and learning
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

Multiple Choice

 

29. ​The ecological perspective of the total environment of a child looks at all of the areas of a child’s life except

a. ​economic.
b. ​health.
c. ​cultural.
d. ​social.
e. ​emotional.

 

ANSWER:   b
DIFFICULTY:   medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.2 – Describe an ecological perspective and explain how the environment may affect the safety, nutrition, and health of a young child.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP.02 – Teaching to enhance development and learning
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

30. ​A good early childhood education environment that uses a holistic approach always

a. ​uses inexpensive materials for underneath swings and climbing equipment.
b. ​provides nutrition that the cook likes.
c. ​provides good health and safety practices.
d. ​practices hand washing when the teacher remembers.

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.1 – Define a holistic approach to the safety, nutrition, and health of children.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

31. ​According to the Center for the Developing Child, there are three foundations for the healthy development of children. Select the one that is incorrect.

a. ​Safe, supportive environments
b. ​Adequate income to provide necessities
c. ​Stable, responsive relationships
d. ​Appropriate nutrition

 

ANSWER:   b
DIFFICULTY:   medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.2 – Describe an ecological perspective and explain how the environment may affect the safety, nutrition, and health of a young child.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP 02 – Teach to enhance development and learning
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

32. ​Among the factors that influence children’s health and safety, _______ has been decreasing in the past 15 years.

a. ​violence
b. ​poverty
c. ​death due to childhood diseases
d. ​family stress

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.2 – Describe an ecological perspective and explain how the environment may affect the safety, nutrition, and health of a young child.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP 02 – Teach to enhance development and learning
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

33. ​Bicultural conflict that may affect early childhood education

a. ​is the result of values conflicts between different cultures within the same generation of the same family.
b. ​is the result of values conflicts between different cultures among several generations of the same family.
c. ​does not occur in families that assimilate into the new culture.
d. ​none of these.

 

ANSWER:   b
DIFFICULTY:   medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.5 – Apply strategies to engage diverse families and practice cultural competence.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP 05 – Establishing reciprocal relationships with families
KEYWORDS:   Bloom’s: Applying

 

34. ​Demonstrating the ability to avoid health risks and practice health-enhancing behaviors is

a. ​one of the NAEYC standards for early childhood professional preparation.
b. ​a developmentally appropriate practice.
c. ​a National Health Education standard.
d. ​a guideline from the Health, Mental Health and Safety Guidelines for Schools.

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.3 – Describe and discuss the differences between health and wellness promotion, disease prevention, and risk management as they apply to early childhood education environments
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering; Understanding

 

35. ​Diversity in a classroom is the result of

a. ​different cultures.
b. ​family composition.
c. ​socioeconomic status.
d. ​disabilities and other special needs.
e. ​all of these.

 

ANSWER:   e
DIFFICULTY:   Easy to medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.5 – Apply strategies to engage diverse families and practice cultural competence.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP 05 – Establishing reciprocal relationships with families
KEYWORDS:   Bloom’s: Applying

 

36. ​Approximately one in _____________ children in the United States lives below the poverty level.

a. ​three
b. ​four
c. ​five
d. ​six

 

ANSWER:   b
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.2 – Describe an ecological perspective and explain how the environment may affect the safety, nutrition, and health of a young child.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP.02 – Teaching to enhance development and learning
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

37. ​A teacher’s compliance with minimum standards may affect all of the following except

a. ​compensation.
b. ​environmental practices.
c. ​relationships with parents.
d. ​attitude.

 

ANSWER:   a
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.4 – Discuss how a teacher can provide high-quality early childhood education for safety, nutrition, and health.
NATIONAL STANDARDS:   United States – APA/APHA 1.3 – Pre-service qualifications of teaching staff
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

38. ​In the majority of states, licensing requirements apply to

a. ​in-home care.
b. ​center-based care.
c. ​family child care environments.
d. ​all of these.

 

ANSWER:   b
DIFFICULTY:   medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.4 – Discuss how a teacher can provide high-quality early childhood education for safety, nutrition, and health.
NATIONAL STANDARDS:   United States – APA/APHA 1.3 – Pre-service qualifications of teaching staff
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

39. ​The Early Childhood Environment Rating Scales were originally designed for children in

a. ​infant and toddler programs.
b. ​preschool environments up to kindergarten.
c. ​family child care homes.
d. ​elementary after-school environments.

 

ANSWER:   b
DIFFICULTY:   medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.2 – Describe an ecological perspective and explain how the environment may affect the safety, nutrition, and health of a young child.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP.02 – Teaching to enhance development and learning
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

40. ​The social and emotional portion a child’s whole environment is least represented by

a. ​sense of belonging.
b. ​relationship with teachers.
c. ​neighborhood ethnicity.
d. ​confidence to operate within the community.

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.2 – Describe an ecological perspective and explain how the environment may affect the safety, nutrition, and health of a young child.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP.02 – Teaching to enhance development and learning
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

41. ​ealthy People 2020?

a. ​Provide culturally appropriate educational and support programs for parents.
b. ​Decrease the number of school districts that offer “branded” foods.
c. ​Increase the number of schools that offer nutritious food and beverages outside school meals.
d. ​Increase the number of preschool children with health education.

 

ANSWER:   b
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.3 – Describe and discuss the differences between health and wellness promotion, disease prevention, and risk management as they apply to early childhood education environments
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA1.3 – Pre-service qualifications of teaching
United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s.: Remembering; Understanding

 

42. ​The key to providing quality early childhood education environments is

a. ​teachers who have skills to engage parents in communication and who promote parental nurturing for the well-being of the children.
b. ​teachers who are competent with the diverse cultural and language backgrounds of children.
c. ​teachers who provide an environment that allows for good health and safety in early childhood education environments, and good working conditions for the teachers.
d. ​adequate compensation for teachers.
e. ​all of these.

 

ANSWER:   e
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.4 – Discuss how a teacher can provide high-quality early childhood education for safety, nutrition, and health.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP.02 – Teaching to enhance development and learning
United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

43. ​The diversity of children in our population is increasing, and in 2013 it was found that ____ of the  children entering kindergarten were________________.

a. ​24%; Hispanic
b. ​15% ;African American
c. ​10%; Asian/Pacific Islander
d. ​4%; Native American

 

ANSWER:   a
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.5 – Apply strategies to engage diverse families and practice cultural competence.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP 05 – Establishing reciprocal relationships with families
United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Applying

 

44. ​A child is more likely to be in poverty if he or she

a. ​is from a single-parent family.
b. ​lives in an urban or rural area.
c. ​is foreign born.
d. ​all of these.

 

ANSWER:   d
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.2 – Describe an ecological perspective and explain how the environment may affect the safety, nutrition, and health of a young child.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP.02 – Teaching to enhance development and learning
United States – NAEYC .01c – Developmental knowledge to create healthy environments for young children
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

45. ​According to the text, self-assessment for cultural competency by a teacher is least likely to include

a. ​beliefs about what a child is capable of at a particular age.
b. ​what behaviors are acceptable.
c. ​how child care practices impact the culture of the child.
d. ​how each gender should be treated.

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.5 – Apply strategies to engage diverse families and practice cultural competence.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP 05 – Establishing reciprocal relationships with families
United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Applying

 

46. ​The statement that is most likely to be true about poor children is that they

a. ​have higher blood levels of iron.
b. ​are six times more likely to have poor health.
c. ​are twice as likely to have asthma attacks.
d. ​are less likely to have vision problems.

 

ANSWER:   b
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.2 – Describe an ecological perspective and explain how the environment may affect the safety, nutrition, and health of a young child.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP.02 – Teaching to enhance development and learning
United States – NAEYC .01c – Developmental knowledge to create healthy environments for young children
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

47. ​Children who are raised in poor circumstances are more vulnerable to inadequate nutrition, family violence, and exposure to environmental toxins, and are likely to

a. ​exhibit behavior problems in care.
b. ​have diminished physical health.
c. ​have psychological problems.
d. ​not bond with teachers.

 

ANSWER:   b
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.2 – Describe an ecological perspective and explain how the environment may affect the safety, nutrition, and health of a young child.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP.02 – Teaching to enhance development and learning
United States – NAEYC .01c – Developmental knowledge to create healthy environments for young children
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

48. ​It has been estimated that by the year ________, less than half of the children in this country will be non-Hispanic white.

a. ​2019
b. ​2023
c. ​2028
d. ​2030

 

ANSWER:   d
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.2 – Describe an ecological perspective and explain how the environment may affect the safety, nutrition, and health of a young child.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP.02 – Teaching to enhance development and learning
United States – NAEYC .01c – Developmental knowledge to create healthy environments for young children
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

49. ​Recent figures estimate that ______________ of children younger than five years have been in some form of nonparental early childhood education environment.

a. ​41–55%
b. ​49–60%
c. ​69–75%
d. ​75–85%

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.2 – Describe an ecological perspective and explain how the environment may affect the safety, nutrition, and health of a young child.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP.02 – Teaching to enhance development and learning
United States – NAEYC .01c – Developmental knowledge to create healthy environments for young children
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

50. ​The person who is assigned to be a child’s main contact throughout the day in early childhood education environments is referred to as the child’s

a. ​senior teacher.
b. ​first contact teacher.
c. ​primary teacher or caregiver.
d. ​bonding partner.

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.4 – Discuss how a teacher can provide high-quality early childhood education for safety, nutrition, and health.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

51. ​___________________ helps a teacher establish and maintain a healthy environment

a. ​Health and wellness promotion
b. ​Good feeding practices
c. ​Hand washing
d. ​An ecological point of view

 

ANSWER:   a
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.4 – Discuss how a teacher can provide high-quality early childhood education for safety, nutrition, and health.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP.02 – Teaching to enhance development and learning
United States – NAEYC .01c – Developmental knowledge to create healthy environments for young children
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

52. ​Genetics, heredity, and the child’s home all represent the _____ environment.

a. ​social and emotional
b. ​cultural
c. ​physical
d. ​economic

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.2 – Describe an ecological perspective and explain how the environment may affect the safety, nutrition, and health of a young child.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP.02 – Teaching to enhance development and learning
United States – NAEYC .01c – Developmental knowledge to create healthy environments for young children
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

53. ​According to the NAEYC Code of Ethics, the principal responsibility of a teacher to a child is to provide

a. ​an educational environment filled with activities that will enhance the development of the brain.
b. ​a safe, healthy, and nurturing environment with responsive care.
c. ​an anti-bias curriculum that deals with diversity.
d. ​collaboration to maximize the potential development of the child.

 

ANSWER:   b
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.4 – Discuss how a teacher can provide high-quality early childhood education for safety, nutrition, and health.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP.02 – Teaching to enhance development and learning
United States – NAEYC .01c – Developmental knowledge to create healthy environments for young children
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

54. ​The number of women who have young children and work outside the home has continued to increase, and in part this is due to

a. ​a shift in family policy.
b. ​an increase in housing costs.
c. ​the increasing desire of women to have a career.
d. ​the idea that children do better in preschool than at home.

 

ANSWER:   a
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.2 – Describe an ecological perspective and explain how the environment may affect the safety, nutrition, and health of a young child.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP.02 – Teaching to enhance development and learning
United States – NAEYC .01c – Developmental knowledge to create healthy environments for young children
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

55. ​Poverty is more likely to affect children of color, as shown by the fact that 34% of poor children are ___________ and 39% of poor children are _______.

a. ​African American; Hispanic and Native American
b. ​Non-Hispanic white; Hispanic and Native American
c. ​Hispanic and Native American; African American
d. ​Hispanic alone; African American

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.2 – Describe an ecological perspective and explain how the environment may affect the safety, nutrition, and health of a young child.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP.02 – Teaching to enhance development and learning
United States – NAEYC .01c – Developmental knowledge to create healthy environments for young children
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

56. ​To feel safe and secure, the five fundamental things a child needs from a teacher are structure, predictability, nurturance, consistency, and

a. ​a nonjudgmental attitude.
b. ​hope.
c. ​a good sense of humor.
d. ​nonpunitive limit setting.

 

ANSWER:   d
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.4 – Discuss how a teacher can provide high-quality early childhood education for safety, nutrition, and health.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

57. ​The key to high-quality early childhood education is most likely to come from the

a. ​physical environment, including supplies.
b. ​teacher.
c. ​parents’ income.
d. ​age of the child.

 

ANSWER:   b
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.4 – Discuss how a teacher can provide high-quality early childhood education for safety, nutrition, and health.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

58. ​The second step in preparing for cultural competence is for the teacher to

a. ​value diversity.
b. ​create a balance between the dynamics of difference.
c. ​recognize his or her own cultural background, attitudes, beliefs, and guidelines for behavior.
d. ​seek to acquire and increase knowledge about other cultures.

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.5 – Apply strategies to engage diverse families and practice cultural competence.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP 05 – Establishing reciprocal relationships with families
United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Applying

 

59. ​The beginning point for the intricate pattern of development in the brain’s communication system is _________, which are present at birth.

a. ​neurons
b. ​dendrites
c. ​axons
d. ​synapses

 

ANSWER:   a
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.1 – Define a holistic approach to the safety, nutrition, and health of children.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

60. ​The statement that  is least likely to clarify the perspective of a teacher who is preparing for cultural diversity?

a. ​Is the family’s cultural perspective on this issue different than mine?
b. ​How does the family’s cultural perspective relate to its care practices for the children?
c. ​Do I understand this culture as well as I should?
d. ​Are the policies of care particularly suited to one culture and not all?
e. ​Have I attempted to understand the family’s perspective and the complexity of the issues that may be present?

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.5 – Apply strategies to engage diverse families and practice cultural competence.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP 05 – Establishing reciprocal relationships with families
United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Applying

 

61. ​The first step in managing diversity in the early childhood education environment is to

a. ​invite parents to a potluck
b. ​attend cultural fairs.
c. ​examine your own cultural background and beliefs.
d. ​value diversity.

 

ANSWER:   d
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.5 – Apply strategies to engage diverse families and practice cultural competence.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP 05 – Establishing reciprocal relationships with families
United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Applying

 

62. ​Development of a baby’s brain in utero can be affected by

a. ​a mother’s level of stress.
b. ​the nutritional status of the mother.
c. ​exposure to toxins and drugs.
d. ​all of these.

 

ANSWER:   d
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.1 – Define a holistic approach to the safety, nutrition, and health of children.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

Numeric Response

 

Find the best match for the following terms.

a. laws

b. ecological approach

c. holistic

d. regulations

e. standards

f. QRIS

 

63. ​Interrelationship of health, safety, and nutrition, in relation to culture, families, and teachers.

ANSWER:   ​b
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.2 – Describe an ecological perspective and explain how the environment may affect the safety, nutrition, and health of a young child.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP.02 – Teaching to enhance development and learning
United States – NAEYC .01c – Developmental knowledge to create healthy environments for young children
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

64. ​Consideration of the whole being or person.

ANSWER:   ​c
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.1 – Define a holistic approach to the safety, nutrition, and health of children.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

65. ​Statements that define a goal or practice.

ANSWER:   e​
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.4 – Discuss how a teacher can provide high-quality early childhood education for safety, nutrition, and health.
NATIONAL STANDARDS:   United States – APA/APHA 1.3 – Pre-service qualifications of teaching staff
United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

66. ​Rules of conduct established and enforced by authority.

ANSWER:   ​a
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.4 – Discuss how a teacher can provide high-quality early childhood education for safety, nutrition, and health.
NATIONAL STANDARDS:   United States – APA/APHA 1.3 – Pre-service qualifications of teaching staff
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

67. ​Method to assess, improve, and communicate the level of quality in early care and education settings.

ANSWER:   f​
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.4 – Discuss how a teacher can provide high-quality early childhood education for safety, nutrition, and health.
NATIONAL STANDARDS:   United States – APA/APHA 1.3 – Pre-service qualifications of teaching staff
United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

68. ​Recommendations that are made a requirement by law.

ANSWER:   d​
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.4 – Discuss how a teacher can provide high-quality early childhood education for safety, nutrition, and health.
NATIONAL STANDARDS:   United States – APA/APHA 1.3 – Pre-service qualifications of teaching staff
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

Find the best match for the following terms.

a. cultural competency

b. cultural values

c. bicultural conflict

d. cultural environment

e. culture

 

69. The framework of beliefs, perspectives, and practices of the family, the neighborhood, and the greater community.​

ANSWER:   ​d
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.5 – Apply strategies to engage diverse families and practice cultural competence.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP 05 – Establishing reciprocal relationships with families
United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Applying

 

70. ​Related to daily life, such as food choices and child care practices.

ANSWER:   b​
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.5 – Apply strategies to engage diverse families and practice cultural competence.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP 05 – Establishing reciprocal relationships with families
United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Applying

 

71. ​Perceptive, responsive behavior to cultural differences.

ANSWER:   ​a
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.5 – Apply strategies to engage diverse families and practice cultural competence.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP 05 – Establishing reciprocal relationships with families
KEYWORDS:   Bloom’s: Applying

 

72. ​Related to traits and ascribed membership in a given group.

ANSWER:   e​
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.5 – Apply strategies to engage diverse families and practice cultural competence.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP 05 – Establishing reciprocal relationships with families
United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Applying

 

73. ​Related to several generations of values.

ANSWER:   ​c
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.5 – Apply strategies to engage diverse families and practice cultural competence.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP 05 – Establishing reciprocal relationships with families
KEYWORDS:   Bloom’s: Applying

 

Find the best match for the following standards:

a. NAEYC Developmentally Appropriate Practice

b. NAEYC standards for early childhood professional preparation

c. AAP and APHA National Health and Safety Standards for Child Care

d. National Health Education Standards

 

74. ​Eight basic standards that are written for children from prekindergarten through high school.

ANSWER:   ​d
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.4 – Discuss how a teacher can provide high-quality early childhood education for safety, nutrition, and health.
NATIONAL STANDARDS:   United States – APA/APHA 1.3 – Pre-service qualifications of teaching staff
United States – NAEYC .01c – Developmental knowledge to create healthy environments for young children
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

75. ​A child’s developmental level is considered in all decision making, and decisions are made with care and thoughtfulness.

ANSWER:   a​
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.4 – Discuss how a teacher can provide high-quality early childhood education for safety, nutrition, and health.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC .01c – Developmental knowledge to create healthy environments for young children
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

76. ​Created to recognize the need for some consistency and guidance to help teachers provide the optimal environment for child safety, nutrition, and health.

ANSWER:   ​c
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.4 – Discuss how a teacher can provide high-quality early childhood education for safety, nutrition, and health.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC .01c – Developmental knowledge to create healthy environments for young children
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

77. ​Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive, and challenging learning environments.

ANSWER:   ​b
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.4 – Discuss how a teacher can provide high-quality early childhood education for safety, nutrition, and health.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC .01c – Developmental knowledge to create healthy environments for young children
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

Completion

 

78. ​____________________ and ____________________ are inherited genetic family factors that may appear later in life.

ANSWER:   ​diabetes, cancer, heart disease, obesity (any two)
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.2 – Describe an ecological perspective and explain how the environment may affect the safety, nutrition, and health of a young child.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC .01c – Developmental knowledge to create healthy environments for young children
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

79. ​The primary factor responsible for the majority of childhood deaths, poor health, and nutritional risk in this country is ____________________.

ANSWER:   ​poverty
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.3 – Describe and discuss the differences between health and wellness promotion, disease prevention, and risk management as they apply to early childhood education environments
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA1.3 – Pre-service qualifications of teaching
United States – NAEYC .01c – Developmental knowledge to create healthy environments for young children
KEYWORDS:   Bloom’s.: Remembering; Understanding

 

80. ​________________________ is a way to minimize the chance that danger may occur to children’s health, safety, and well-being.

ANSWER:   ​Risk management
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.3 – Describe and discuss the differences between health and wellness promotion, disease prevention, and risk management as they apply to early childhood education environments
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA1.3 – Pre-service qualifications of teaching
United States – NAEYC .01c – Developmental knowledge to create healthy environments for young children
KEYWORDS:   Bloom’s.: Remembering; Understanding

 

81. ​The fastest-growing segment of the population is ________ children.

ANSWER:   ​immigrant
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.5 – Apply strategies to engage diverse families and practice cultural competence.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP 05 – Establishing reciprocal relationships with families
KEYWORDS:   Bloom’s: Applying

 

82. The term that reflects a person’s condition of health is called his or her _________________________.

ANSWER:   ​health status
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.3 – Describe and discuss the differences between health and wellness promotion, disease prevention, and risk management as they apply to early childhood education environments
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA1.3 – Pre-service qualifications of teaching
United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s.: Remembering; Understanding

 

83. ​A teacher who makes good food choices ____________________ good health and safety measures for children.

ANSWER:   ​models, displays, or demonstrates
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.4 – Discuss how a teacher can provide high-quality early childhood education for safety, nutrition, and health.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .02 – Teaching to enhance development and learning
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

84. ​The quality of ___________ relationships may be a good indicator of a child’s mental and emotional health status.

ANSWER:   ​peer
DIFFICULTY:   hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.2 – Describe an ecological perspective and explain how the environment may affect the safety, nutrition, and health of a young child.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC .01c – Developmental knowledge to create healthy environments for young children
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

85. ​It has been estimated that by the year 2019, less than half of the children in this country will be ___________________.

ANSWER:   ​non-Hispanic white
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.2 – Describe an ecological perspective and explain how the environment may affect the safety, nutrition, and health of a young child.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP.02 – Teaching to enhance development and learning
United States – NAEYC .01c – Developmental knowledge to create healthy environments for young children
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

86. ​Children are influenced by the _________ attitudes and opinions of their families.

ANSWER:   cultural​
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.5 – Apply strategies to engage diverse families and practice cultural competence.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP 05 – Establishing reciprocal relationships with families
United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Applying

 

87. ​______________________ helps the child teacher establish and maintain a healthy environment through use of positive measures such as using proper hand washing, checking for immunizations, using daily health checks, and providing for proper nutrition.

ANSWER:   ​Health and wellness promotion
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.4 – Discuss how a teacher can provide high-quality early childhood education for safety, nutrition, and health.
NATIONAL STANDARDS:   United States – APA/APHA 1.3 – Pre-service qualifications of teaching staff
United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

88. ​Early childhood education programs mirror the _____________________ of society.

ANSWER:   diversity​
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.1 – Define a holistic approach to the safety, nutrition, and health of children.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

89. ​_____________ are a type of method to assess, improve, and communicate the level of quality in early care and education settings.

ANSWER:   ​Quality Rating and Improvement Scales (QRIS)
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.4 – Discuss how a teacher can provide high-quality early childhood education for safety, nutrition, and health.
NATIONAL STANDARDS:   United States – APA/APHA 1.3 – Pre-service qualifications of teaching staff
United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

90. ​As a child enters the early childhood education environment, a(n) ____________________ is an important tool that helps both teachers and families to relieve confusion and deals with their concerns.

ANSWER:   ​orientation
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.4 – Discuss how a teacher can provide high-quality early childhood education for safety, nutrition, and health.
NATIONAL STANDARDS:   United States – APA/APHA 1.3 – Pre-service qualifications of teaching staff
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

91. ​Curriculum should always be _____________________ appropriate.

ANSWER:   ​developmentally
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.6 – Construct curriculum to develop strategies for delivering information for children 0-8 years.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP 02 – Teach to enhance development and learning
KEYWORDS:   Bloom’s: Creating

 

92. A teacher should be aware that development takes place in a(n) ____________________
manner so that all the contexts should be considered.

ANSWER:   ​holistic
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.1 – Define a holistic approach to the safety, nutrition, and health of children.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC .01c – Developmental knowledge to create healthy environments for young children
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

93. ​The _____________ relationship is the foundation for social and emotional environment.

ANSWER:   parent–child​
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.2 – Describe an ecological perspective and explain how the environment may affect the safety, nutrition, and health of a young child.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP.02 – Teaching to enhance development and learning
United States – NAEYC .01c – Developmental knowledge to create healthy environments for young children
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

94. ​The key to healthy brain development is ________________.

ANSWER:   ​responsive adults
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.1 – Define a holistic approach to the safety, nutrition, and health of children.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

Subjective Short Answer

 

95. ​Describe how a child who lives in poverty can have an impact on early childhood education environments.

ANSWER:   ​A child who lives in poverty is more likely to be in poor health, have poor nutrition, and live in an environment that is not safe. A teacher can provide a safe environment, can find resources to improve the child’s health, and can provide nutritious meals for that child. All of these will impact care because it will take extra effort and time to ensure the well-being of this child in early childhood education environments.
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.2 – Describe an ecological perspective and explain how the environment may affect the safety, nutrition, and health of a young child.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC .01c – Developmental knowledge to create healthy environments for young children
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

96. ​List the six basic goals a teacher would utilize to ensure a quality program for good health, safety, and nutrition.

ANSWER:   maximizing health and wellness status and managing risk

applying guidelines, standards, and laws

supporting children’s brain development as an integral part of healthy development

practicing cultural competence

engaging diverse families to provide a caring community

using education as a tool

DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.4 – Discuss how a teacher can provide high-quality early childhood education for safety, nutrition, and health.
NATIONAL STANDARDS:   United States – APA/APHA 1.3 – Pre-service qualifications of teaching staff
United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

97. ​Compare the reality of childhood in America to the popular cultural images promoted by the media.

ANSWER:   ​The popular cultural image is that children are all well fed, healthy, and happy. The reality is that many children (one in four) live below the poverty level and there has been an increase in violence, poverty, and physical illness in recent years. Also, most children are in early childhood education environments and may be at risk for poor nutrition and safety and well-being if the early childhood education environment is not of good quality. A child teacher should understand some of the challenges and needs of young children in order to provide the most beneficial environment.
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.3 – Describe and discuss the differences between health and wellness promotion, disease prevention, and risk management as they apply to early childhood education environments
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA1.3 – Pre-service qualifications of teaching
United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s.: Remembering; Understanding

 

98. ​Describe how guidelines, regulations, standards, and laws help a child teacher do his or her job.

ANSWER:   Guidelines, standards, and laws offer the child teacher the parameters needed to operate in the best possible manner. They help to ensure safety, good health, and proper nutrition. These measures take much of the pressure off of teachers when they ask the families to conform to certain policies or procedures. For example, the teachers need to have a complete health history and a series of immunizations in order for the child to enter care. This offers protection to staff and other children as well as reducing risk to that child.​
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.4 – Discuss how a teacher can provide high-quality early childhood education for safety, nutrition, and health.
NATIONAL STANDARDS:   United States – APA/APHA 1.3 – Pre-service qualifications of teaching staff
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

99. ​Relate the factors that contribute to quality early childhood education environments.

ANSWER:   ​Quality results when teachers have adequate training in the area of health and safety, and they are adequately compensated. Teachers also need to be culturally competent, have good communication skills, promote parental nurturing, and provide sensitive and responsive care to children. The environment of care should allow for good health and safety, provide an adequate teacher-to-child ratio, and provide good working conditions for the teacher. Developmentally appropriate practice should be an integral part of the program. Caution should be taken for adequate nutrition and food safety.
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.4 – Discuss how a teacher can provide high-quality early childhood education for safety, nutrition, and health.
NATIONAL STANDARDS:   United States – APA/APHA 1.3 – Pre-service qualifications of teaching staff
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

100. ​List the five questions Chang (2006) suggests might be asked to help the teacher make culturally diverse families feel welcome, accommodate their needs, and help empower their children.

ANSWER:   “How would you like us to recognize your child ethnically?”

“What family traditions would you like for our program to acknowledge?”

“What can we learn about your culture to help us to be as respectful as possible?”“What language or languages does  your family speak?”

“What holidays do you celebrate?’

DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.5 – Apply strategies to engage diverse families and practice cultural competence.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP 05 – Establishing reciprocal relationships with families
United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Applying

 

101. ​Define healthy development in the basic terms used by the Center on Healthy Development at Harvard University.

ANSWER:   ​Healthy development is more than the absence of disease. This type of development includes helping children resist infections, adapt to the challenges of daily life, cope with adversity, and have a personal sense of well-being.
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.3 – Describe and discuss the differences between health and wellness promotion, disease prevention, and risk management as they apply to early childhood education environments
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA1.3 – Pre-service qualifications of teaching
United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s.: Remembering; Understanding

 

102. ​Describe how a teacher should manage diversity in early childhood education environments.

ANSWER:   ​The first priority is to value diversity. Once that is done, a teacher should examine his or her own cultural background, attitudes, beliefs, and guidelines for behavior. This will help to bring down any barriers and to understand any personal bias. The teacher should then focus on personal interaction, understanding family actions, and integrating diversity into the early childhood education environment.
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.5 – Apply strategies to engage diverse families and practice cultural competence.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP 05 – Establishing reciprocal relationships with families
United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Applying

 

103. ​List the four foundations for the physical safety and the physical and mental well-being of a child’s healthy brain development.

ANSWER:   The four foundations are responsive adults, safe physical environments, appropriate nutrition, and good health practices.​
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.1.1 – Define a holistic approach to the safety, nutrition, and health of children.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC.01c – Using developmental knowledge to create healthy, respectful, supportive and challenging learning environments for young children.
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering

 

True / False

 

1. ​If classroom lighting is too bright, children can become overstimulated.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.2 – Indicate and discuss specific guidelines for making any indoor early childhood education environment free from risk and protected for safety.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

2. ​The only risk cleaning supplies create for children is poisoning.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.2 – Indicate and discuss specific guidelines for making any indoor early childhood education environment free from risk and protected for safety.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

3. ​Prevention is the single most significant factor in risk management for safety.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.1 – Describe and discuss safety policies for indoor environments as tools for risk prevention, protection, and promotion.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

4. ​The great majority of materials used in indoor falls zones in early childhood environments do not meet national standards.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.3 – Relate and discuss the safety hazards of indoor equipment in early childhood education environments.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA 5.3.1.1 – Furnishing and equipment
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

5. ​Scalds are a hazard at every developmental level.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.7 – Describe and discuss methods of fire and burn prevention in early childhood education environments.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

6. ​Toddlers probably represent the developmental group with the most potential for unsafe practices.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.1 – Describe and discuss safety policies for indoor environments as tools for risk prevention, protection, and promotion.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .02 – Teaching to enhance development and learning
United States – NAEYC.04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

7. ​Shared space in early childhood education environments are unlikely to pose greater risk.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.2 – Indicate and discuss specific guidelines for making any indoor early childhood education environment free from risk and protected for safety.
NATIONAL STANDARDS:   United States – APA/APHA 5.1.2.1 – Indoor space
United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

8. ​A child’s changing abilities to move about the environment are a major contributor to injuriesfrom indoor equipment.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.3 – Relate and discuss the safety hazards of indoor equipment in early childhood education environments.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA 5.3.1.1 – Furnishing and equipment
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

9. ​The most common emergency involving children is falls.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.3 – Relate and discuss the safety hazards of indoor equipment in early childhood education environments.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA 5.3.1.1 – Furnishing and equipment
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

10. ​Falls are the second leading cause of head injuries in very young children.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.3 – Relate and discuss the safety hazards of indoor equipment in early childhood education environments.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA 5.3.1.1 – Furnishing and equipment
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

11. ​Babies who crawl are the least safe children in early childhood education environments.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.2 – Indicate and discuss specific guidelines for making any indoor early childhood education environment free from risk and protected for safety.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

12. ​Water heaters in child care settings should be set to no more than 130 degrees F.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.3 – Relate and discuss the safety hazards of indoor equipment in early childhood education environments.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA 5.3.1.1 – Furnishing and equipment
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

13. ​The use of lead in toys has been banned except for slight amounts in the paints or coatingsused on toys.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.4 – Describe and discuss the importance of safe, risk-free toys for infants, toddlers, and preschoolers.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .02 – Teaching to enhance development and learning
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

14. ​New investigations have found that 4 in 10 centers have at least one safety hazard present.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.2 – Indicate and discuss specific guidelines for making any indoor early childhood education environment free from risk and protected for safety.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

15. ​Teachers should keep up on the latest hazards in equipment and toys by checking the National Toy Products Safety Organization website.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.4 – Describe and discuss the importance of safe, risk-free toys for infants, toddlers, and preschoolers.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .02 – Teaching to enhance development and learning
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

16. ​Flea collars pose risk to children and their nervous systems.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.6 – Indicate the methods and means of poison control and risk prevention in early childhood education environments.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

17. ​The life cycle of a bed bug can last up to three weeks.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.2 – Indicate and discuss specific guidelines for making any indoor early childhood education environment free from risk and protected for safety.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

18. ​Illness due to poor air quality can cause the loss of up to 14 million school attendance days per year.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.2 – Indicate and discuss specific guidelines for making any indoor early childhood education environment free from risk and protected for safety.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

19. ​Air ducts in early childhood environments may have mold and be clogged with dust or droppings from insects or rodents.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.2 – Indicate and discuss specific guidelines for making any indoor early childhood education environment free from risk and protected for safety.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

20. ​Between 1990 and 2011, more than 200 children died of asphyxiation due to choking on a toy or small toy part.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.4 – Describe and discuss the importance of safe, risk-free toys for infants, toddlers, and preschoolers.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .02 – Teaching to enhance development and learning
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

21. ​It is acceptable to put infants to sleep in a car seat, a swing, or a crib.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.3 – Relate and discuss the safety hazards of indoor equipment in early childhood education environments.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA 5.3.1.1 – Furnishing and equipment
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

22. ​Drop-side cribs are no longer allowed to be sold in this country.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.3 – Relate and discuss the safety hazards of indoor equipment in early childhood education environments.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA 5.3.1.1 – Furnishing and equipment
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

23. ​Air pollution is more toxic to children than it is to adults.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.2 – Indicate and discuss specific guidelines for making any indoor early childhood education environment free from risk and protected for safety.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

24. ​Keeping track of children is a major aspect of a safe indoor environment.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.2 – Indicate and discuss specific guidelines for making any indoor early childhood education environment free from risk and protected for safety.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

25. ​Children under one year of age are at the greatest risk for dog bites of all children under the age of 10 years.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.2 – Indicate and discuss specific guidelines for making any indoor early childhood education environment free from risk and protected for safety.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA 3.4.-3.4.2.2 – Prohibited animals
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

26. ​Toy manufacturers in this country no longer need to have their products certified to meet the CSPC toy standards.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.4 – Describe and discuss the importance of safe, risk-free toys for infants, toddlers, and preschoolers.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .02 – Teaching to enhance development and learning
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

27. ​Increasing information indicates that pesticides can harm children’s developing nervous systems and brains.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.2 – Indicate and discuss specific guidelines for making any indoor early childhood education environment free from risk and protected for safety.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

28. ​All cleaning products labeled “green” are safe for humans and the environment.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.2 – Indicate and discuss specific guidelines for making any indoor early childhood education environment free from risk and protected for safety.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

29. ​Constant exposure to loud noises don’t seem to bother young children.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.2 – Indicate and discuss specific guidelines for making any indoor early childhood education environment free from risk and protected for safety.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

30. ​Due to the large numbers of injuries per year, infant walkers should not be used.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.3 – Relate and discuss the safety hazards of indoor equipment in early childhood education environments.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA 5.3.1.1 – Furnishing and equipment
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

31. ​Girls are at greater risk for poisoning than are boys.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.6 – Indicate the methods and means of poison control and risk prevention in early childhood education environments.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

32. ​By 18 years of age, the average American child has seen more than 200,000 acts of violence on television.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.5 – Describe and discuss clear rules of consequences of behavior and appropriate methods of conflict resolution.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – DAP .02 – Teaching to enhance development and learning
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

Multiple Choice

 

33. ​Deadly gases that may find their way into the indoor environment of an early childhood education environment include

a. ​radon.
b. ​carbon monoxide.
c. ​methyl benzoate.
d. ​phenol benzoate.
e. ​both radon and carbon monoxide.

 

ANSWER:   e
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.6 – Indicate the methods and means of poison control and risk prevention in early childhood education environments.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

34. Large blocks, crayons, and puzzles are suggested as age appropriate for children of age

a. ​6 months to 1 year.
b. ​1 year to 18 months.
c. ​18 months to 3 years.
d. ​3 years to 6 years.

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.2 – Indicate and discuss specific guidelines for making any indoor early childhood education environment free from risk and protected for safety.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .02 – Teaching to enhance development and learning
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

35. ​The protective barrier that prevents or restricts entry of toxins from the bloodstream to the brain doesn’t mature until the child is ______of age.

a. ​4 months
b. ​6 months
c. ​1 year
d. ​18 months

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.2 – Indicate and discuss specific guidelines for making any indoor early childhood education environment free from risk and protected for safety.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

36. ​The most common hazard accessory for choking is

a. ​hot dogs.
b. ​marshmallows.
c. ​peanuts.
d. ​toys.

 

ANSWER:   d
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.4 – Describe and discuss the importance of safe, risk-free toys for infants, toddlers, and preschoolers.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .02 – Teaching to enhance development and learning
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

37.  Infants and toddlers are at greatest risk to toxins having an effect on brain development due to

a. ​mouthing toys.
b. ​crawling on floors.
c. ​lacking a protective barrier that prevents or restricts toxins in the bloodstream.
d. ​all of these.

 

ANSWER:   d
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.5 – Describe and discuss clear rules of consequences of behavior and appropriate methods of conflict resolution.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

38. ​The least likely source of toxins from flame retardants  in a child care environment would be

a. ​carpeting.
b. ​textiles.
c. ​construction materials.
d. ​air fresheners.
e. ​nursing pillows.

 

ANSWER:   d
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.2 – Indicate and discuss specific guidelines for making any indoor early childhood education environment free from risk and protected for safety.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

39. ​The categories that represent the most dangerous toys include all of the following except toys that

a. make loud noises.
b. ​are made with magnets.
c. ​are soft and can be chewed.
d. ​have choking hazards.

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.4 – Describe and discuss the importance of safe, risk-free toys for infants, toddlers, and preschoolers.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .02 – Teaching to enhance development and learning
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

40. ​In order to prevent falls, windows in the early childhood education environment should not be open more than ______ inches.

a. ​2½
b. ​3
c. ​3½
d. ​4

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.3 – Relate and discuss the safety hazards of indoor equipment in early childhood education environments.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA 5.3.1.1 – Furnishing and equipment
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

41. ​Of the following, which is not a likely source of indoor air pollution?

a. ​Vertical blinds
b. ​New furniture
c. ​Dust mites and cockroaches
d. ​Improperly managed heating

 

ANSWER:   a
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.2 – Indicate and discuss specific guidelines for making any indoor early childhood education environment free from risk and protected for safety.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

42. ​In relation to most dog bites,true statements include which of the following?

a. ​Half of children under 12 years of age have been bitten by a dog
b. ​Most bites are from a familiar male dog.
c. ​Young children are most often bitten on the neck and head.
d. ​All of these are true statements.

 

ANSWER:   d
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.2 – Indicate and discuss specific guidelines for making any indoor early childhood education environment free from risk and protected for safety.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA 3.4.3.4.2.2 – Prohibited animals.
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

43. ​The year ___ is known as the “year of the recall” in relation to the number of hazardous toys recalled by the Consumer Product Safety Commission.

a. ​2002
b. ​2005
c. ​2007
d. ​2009

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.4 – Describe and discuss the importance of safe, risk-free toys for infants, toddlers, and preschoolers.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .02 – Teaching to enhance development and learning
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

44. ​The first phase of integrated pest management (IPM) is to

a. ​monitor the environment for pests and identify them.
b. ​determine the threshold for action.
c. ​employ prevention methods.
d. ​use effective methods of control, starting with the least risky.

 

ANSWER:   b
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.2 – Indicate and discuss specific guidelines for making any indoor early childhood education environment free from risk and protected for safety.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

45. ​Exposure to bisphenol A (BPA) can cause all of the following except

a. ​aggression.
b. ​thyroid problems.
c. ​diabetes and obesity.
d. ​hyperactivity.

 

ANSWER:   b
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.2 – Indicate and discuss specific guidelines for making any indoor early childhood education environment free from risk and protected for safety.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – DAP .02 – Teaching to enhance development and learning
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

46. ​Exposure to phthalates can cause

a. ​birth defects.
b. ​hyperactivity.
c. ​impaired learning.
d. ​aggression.

 

ANSWER:   a
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.2 – Indicate and discuss specific guidelines for making any indoor early childhood education environment free from risk and protected for safety.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

47. ​​A puncture wound is an example of which type of poisoning?

a. ​Contact
b. ​Injection
c. ​Inhalation
d. ​Ingestion

 

ANSWER:   b
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.6 – Indicate the methods and means of poison control and risk prevention in early childhood education environments.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

48. ​The best type of light in early childhood education indoor environments is
___________ lighting.

a. ​LED
b. ​incandescent
c. ​natural
d. ​fluorescent

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.2 – Indicate and discuss specific guidelines for making any indoor early childhood education environment free from risk and protected for safety.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

49. ​It has been estimated that more than ____ of all elementary schools have an issue with mold, dust, or poor air quality that may lead to  respiratory problems among students.

a. ​one-fifth
b. ​one-fourth
c. ​one-third
d. ​one-half

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.2 – Indicate and discuss specific guidelines for making any indoor early childhood education environment free from risk and protected for safety.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

50. ​Thirty-five percent of all burn injuries happen to children, and _________are the chief cause of more than 50% of  burns to children four years of age and younger.

a. ​scalds
b. ​electrical burns
c. ​contact burns
d. ​chemical burns

 

ANSWER:   a
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.7 – Describe and discuss methods of fire and burn prevention in early childhood education environments.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

51. ​There are no available indoor equipment standards for

a. ​cribs.
b. ​high chairs.
c. ​safety gates.
d. ​bookcases.

 

ANSWER:   d
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.3 – Relate and discuss the safety hazards of indoor equipment in early childhood education environments.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA 5.3.1.1 – Furnishing and equipment
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

52. ​__________ are considered unsafe animals to have in early childhood education environments.

a. ​Amphibians
b. ​Birds
c. ​Reptiles
d. ​All of these

 

ANSWER:   d
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.2 – Indicate and discuss specific guidelines for making any indoor early childhood education environment free from risk and protected for safety.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA 3.4-3.4.2.2 – Animals/Prohibited animals
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

53. ​A child might bite another child because of

a. ​teething.
b. ​inability to express frustration or anger verbally.
c. ​insecurity.
d. ​recent changes in the child’s life.
e. ​all of these.

 

ANSWER:   e
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.5 – Describe and discuss clear rules of consequences of behavior and appropriate methods of conflict resolution.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – DAP .02 – Teaching to enhance development and learning
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

54. ​Dogs and cats can transmit all of the following diseases to children except

a. ​salmonella.
b. ​giardia.
c. ​ringworm.
d. ​scabies.

 

ANSWER:   b
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.2 – Indicate and discuss specific guidelines for making any indoor early childhood education environment free from risk and protected for safety.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

55. ​One in every _____ households contains a gun.

a. ​two
b. ​three
c. ​four
d. ​five

 

ANSWER:   b
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.1 – Describe and discuss safety policies for indoor environments as tools for risk prevention, protection, and promotion.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – DAP .02a – Knowing about and understanding family and community characteristics
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

56. ​The kitchen item that does not pose risk of poisoning to children is

a. ​liquid detergent.
b. ​grape seeds.
c. ​kidney beans.
d. ​apple seeds.

 

ANSWER:   b
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.6 – Indicate the methods and means of poison control and risk prevention in early childhood education environments.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

57. ​Injuries from environmental hazards found in early childhood education environments include

a. ​scalds.
b. ​electrical burns.
c. ​contact burns.
d. ​chemical burns.
e. ​all of these.

 

ANSWER:   e
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.7 – Describe and discuss methods of fire and burn prevention in early childhood education environments.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

58. ​A ______ degree burn is through the full thickness of the skin.

a. ​first-
b. ​second-
c. ​third-
d. ​second- and third-

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.7 – Describe and discuss methods of fire and burn prevention in early childhood education environments.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

59. ​In order to be safe, cribs should have all of the following except

a. ​a drop-side.
b. ​slats no more than 2 3/8 inches apart
c. ​secure latches.
d. ​a mattress that is fitted so that no more than two fingers can be wedged between the mattress and the crib side.

 

ANSWER:   a
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.3 – Relate and discuss the safety hazards of indoor equipment in early childhood education environments.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA 5.3.1.1 – Furnishing and equipment
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

60. ​Select the sentence thatdoesnotreflect an important component of a plan or policy for active supervision for children’s security in a child care environment?

a. ​The teacher has a clear view of children, whether sitting or standing.
b. ​There are frequent headcounts.
c. ​Child care classrooms are not in public view.
d. ​There is a procedure for lockdown in case of emergency situations.

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.1 – Describe and discuss safety policies for indoor environments as tools for risk prevention, protection, and promotion.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .02a – Knowing about and understanding family and community characteristics
United States – NAEYC.04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

61. ​Hazards from art supplies come from all of the following except

a. ​inhaling.
b. ​mouthing.
c. ​AP or CP products.
d. ​lead.

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.1 – Describe and discuss safety policies for indoor environments as tools for risk prevention, protection, and promotion.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .02 – Teaching to enhance development and learning
United States – NAEYC.04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

62. ​Lead can be found in

a. ​school lunch boxes.
b. ​piggy banks.
c. ​baby bibs and bottles.
d. ​children’s jewelry.
e. ​all of these.

 

ANSWER:   e
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.6 – Indicate the methods and means of poison control and risk prevention in early childhood education environments.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

63. ​When purchasing cleaning supplies, one should notlook for products that are labeled

a. ​organic.
b. ​nontoxic.
c. ​natural.
d. ​citrus based.
e. ​biodegradable.

 

ANSWER:   a
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.2 – Indicate and discuss specific guidelines for making any indoor early childhood education environment free from risk and protected for safety.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

64. ​Which of the following can be used to increase the flexibility of vinyl and plastic toys?

a. ​Latex
b. ​Phthalates
c. ​Cadmium
d. ​Bisphenol A

 

ANSWER:   b
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.4 – Describe and discuss the importance of safe, risk-free toys for infants, toddlers, and preschoolers.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .02 – Teaching to enhance development and learning
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

65. ​Children learn best about appropriate behavior when

a. ​ it is modeled for them.
b. ​the teacher talks to them about it.
c. ​they see a video modeling good behavior.
d. ​the teacher uses problems to show what not to do.

 

ANSWER:   a
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.5 – Describe and discuss clear rules of consequences of behavior and appropriate methods of conflict resolution.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – DAP .02 – Teaching to enhance development and learning
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

Numeric Response

 

Match the type of poisoning that might occur to the following risks.

a. ingestion

b. contact

c. inhalation

d. bite

e. injection

 

66. ​Dieffenbachia plant

ANSWER:   ​b
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.6 – Indicate the methods and means of poison control and risk prevention in early childhood education environments.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

67. ​Lead dust

ANSWER:   c​
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.6 – Indicate the methods and means of poison control and risk prevention in early childhood education environments.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

68. ​Solvent

ANSWER:   ​b (or a)
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.6 – Indicate the methods and means of poison control and risk prevention in early childhood education environments.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

69. ​Rusty nail

ANSWER:   ​e
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.6 – Indicate the methods and means of poison control and risk prevention in early childhood education environments.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

70. ​Wasp

ANSWER:   ​d
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.6 – Indicate the methods and means of poison control and risk prevention in early childhood education environments.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

71. ​Used hypodermic needle

ANSWER:   e​
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.2 – Indicate and discuss specific guidelines for making any indoor early childhood education environment free from risk and protected for safety.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

72. ​Daffodil bulb

ANSWER:   ​a
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.6 – Indicate the methods and means of poison control and risk prevention in early childhood education environments.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

73. ​Rocky Mountain Spotted Fever

ANSWER:   ​d
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.6 – Indicate the methods and means of poison control and risk prevention in early childhood education environments.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

74. ​Salmonella

ANSWER:   ​d
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.6 – Indicate the methods and means of poison control and risk prevention in early childhood education environments.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

75. Cat scratch fever​

ANSWER:   ​d
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.6 – Indicate the methods and means of poison control and risk prevention in early childhood education environments.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

Completion

 

76.  ___________ is the single most significant factor in risk management for safety.

ANSWER:   ​Prevention
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.1 – Describe and discuss safety policies for indoor environments as tools for risk prevention, protection, and promotion.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

77. ​The pets that pose the greatest risk because they carry diseases and should not be handled by children are ____________________, _____________________ and ___________________ .

ANSWER:   ​lizards, turtles, parrots
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.2 – Indicate and discuss specific guidelines for making any indoor early childhood education environment free from risk and protected for safety.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA 3.4-3.4.2.2 – Animals/Prohibited animals
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

78. ​_____________________ should be present wherever applicable in the indoor early childhood education environment.

ANSWER:   ​Safety devices
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.2 – Indicate and discuss specific guidelines for making any indoor early childhood education environment free from risk and protected for safety.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

79. ​Children are more susceptible to________ in their environments than are adults.

ANSWER:   toxins; poisons​
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.6 – Indicate the methods and means of poison control and risk prevention in early childhood education environments.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

80. ​ ____________________ try to stretch their limits and test the environment and now have the physical ability to do so.

ANSWER:   ​Toddlers
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.1 – Describe and discuss safety policies for indoor environments as tools for risk prevention, protection, and promotion.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .02 – Teaching to enhance development and learning
United States – NAEYC.04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

81. ​________________________is a key element in keeping interpersonal behaviors safe.

ANSWER:   ​Conflict resolution
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.5 – Describe and discuss clear rules of consequences of behavior and appropriate methods of conflict resolution.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – DAP .02 – Teaching to enhance development and learning
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

82. ​The ___________________ can be used to identify and manage air quality.

ANSWER:   ​Go Green Rating Scale
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.2 – Indicate and discuss specific guidelines for making any indoor early childhood education environment free from risk and protected for safety.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

83. ​ __________________ may be the greatest threat to school-age children.

ANSWER:   ​Firearms
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.1 – Describe and discuss safety policies for indoor environments as tools for risk prevention, protection, and promotion.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – NAEYC .02a – Knowing about and understanding family and community characteristics
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

84. ​Make sure that ____________________ do not have a looped cord because it could cause strangulation.

ANSWER:   ​curtains; window treatments; blinds; hooded sweatshirts
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.3 – Relate and discuss the safety hazards of indoor equipment in early childhood education environments.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA 5.3.1.1 – Furnishing and equipment
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

85. ​Giving ________________________ is no longer on the list of measures to take when a child has swallowed poison.

ANSWER:   ​syrup of ipecac
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.6 – Indicate the methods and means of poison control and risk prevention in early childhood education environments.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

86. ​The _____________has set a standard for accreditation that a classroom pet policy must be developed to include appropriate safety and sanitation procedures.

ANSWER:   ​NAEYC
DIFFICULTY:   Hard
Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.2 – Indicate and discuss specific guidelines for making any indoor early childhood education environment free from risk and protected for safety.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA 3.4-3.4.2.2 – Animals/Prohibited animals
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

87. ​____________ are a resurgent pest that early childhood education environments may have to deal with.

ANSWER:   ​Bed bugs
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.2 – Indicate and discuss specific guidelines for making any indoor early childhood education environment free from risk and protected for safety.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

88. ​Infants should only be put to  sleep in a(n)  ________.

ANSWER:   crib; portable baby bed
DIFFICULTY:   Medium

 

89. ​A child who spends too much time on a(n)_______________ might damage the developing bones, muscles, nerves, and tendons.

ANSWER:   ​computer
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.3 – Relate and discuss the safety hazards of indoor equipment in early childhood education environments.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA 5.3.1.1 – Furnishing and equipment
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

90. ​____________________ is the type of poisoning that occurs when a poison is swallowed.

ANSWER:   ​Ingestion
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.6 – Indicate the methods and means of poison control and risk prevention in early childhood education environments.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

91. ​In a large child care center the use of a(n) _____________ is a good way to monitor the people coming into the environment and keep it more secure.

ANSWER:   ​keyless entry pad; buzzer
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.1 – Describe and discuss safety policies for indoor environments as tools for risk prevention, protection, and promotion.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC .02a – Knowing about and understanding family and community characteristics
United States – NAEYC.04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

92. ​Toy recalls today are mostly for __________ toys.

ANSWER:   ​imported
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.4 – Describe and discuss the importance of safe, risk-free toys for infants, toddlers, and preschoolers.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .02 – Teaching to enhance development and learning
United States – NAEYC.04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

93. ​ ___________   is the most recent hazardous element that has been found in children’s jewelry, as it replaced lead as an ingredient and presents a hazard to children if ingested.

ANSWER:   ​Cadmium
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.6 – Indicate the methods and means of poison control and risk prevention in early childhood education environments.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

94. ​Children are susceptible to _____________________ and ____________________ because they do not yet recognize the dangers.

ANSWER:   ​fires, burns
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.7 – Describe and discuss methods of fire and burn prevention in early childhood education environments.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

95. ​In relation to burns, children should be taught to avoid ____________________ and ___________________

ANSWER:   ​matches, lighters
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.7 – Describe and discuss methods of fire and burn prevention in early childhood education environments.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

96. ​____________________ is the most upsetting interpersonal behavior found in the early childhood education environment

ANSWER:   ​Biting
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.5 – Describe and discuss clear rules of consequences of behavior and appropriate methods of conflict resolution.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

97. ​The number of recalls for toys made in China more than__________ from 2000 to 2007.

ANSWER:   ​doubled
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.4 – Describe and discuss the importance of safe, risk-free toys for infants, toddlers, and preschoolers.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .02 – Teaching to enhance development and learning
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

98. ​A conscientious teacher can handle violence by observation, communication, and ___________________.

ANSWER:   ​redirection
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.4 – Describe and discuss the importance of safe, risk-free toys for infants, toddlers, and preschoolers.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .02 – Teaching to enhance development and learning
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

99. ​In interpersonal relations, ____________________ of unsafe behaviors is the primary tool for safety promotion.

ANSWER:   ​awareness
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.4 – Describe and discuss the importance of safe, risk-free toys for infants, toddlers, and preschoolers.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .02 – Teaching to enhance development and learning
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

100. ​Planning for safety for children with disabilities and special needs requires anticipating the__________  and needs of these children.

ANSWER:   ​limitations
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.1 – Describe and discuss safety policies for indoor environments as tools for risk prevention, protection, and promotion.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

Subjective Short Answer

 

101. ​Explain why space is a safety consideration.

ANSWER:   Space is a consideration because there needs to be adequate room for placement of equipment and room to move around without risk.​
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.2 – Indicate and discuss specific guidelines for making any indoor early childhood education environment free from risk and protected for safety.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA 5.1.2.1 – Indoor space
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

102. ​Define shared spaces, give several examples, and explain the importance of anticipating, monitoring, and modifying this type of early childhood education environment.

ANSWER:   ​Shared spaces are multi-use facilities where activities other than early childhood education take place, such as a church or gym. Because the space has other uses, it is extremely important to anticipate hazards that might be presented, such as leftover small toys or art materials from a church room that holds scout meetings.  Monitoring is constant and should be done very thoroughly before using the space for early childhood education.  Modification is done on a regular basis, after monitoring, and converts the space for early childhood education.
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.2 – Indicate and discuss specific guidelines for making any indoor early childhood education environment free from risk and protected for safety.
NATIONAL STANDARDS:   United States – APA/APHA 5.1.2.1 – Indoor space
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

103. ​Explain how cognitive developmental level can affect the safety of children.

ANSWER:   ​Cognitive development can determine how much a child understands about risk or even if there is risk.  A baby will be unable to determine risk, a toddler will be into mastery and may not totally understand risk, and a preschooler will have some basis of knowledge of risk and therefore be more safe.
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.1 – Describe and discuss safety policies for indoor environments as tools for risk prevention, protection, and promotion.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – DAP .02 – Teaching to enhance development and learning
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

104. ​Explain why age appropriateness is a factor when selecting toys for children.

ANSWER:   ​Age appropriateness is directly related to developmental level. If a child plays with a toy that is above his or her developmental level, it may pose risk. An example would be Legos for a school-age child present where an infant or toddler might choke on the toy because the younger child tends to put small parts in the mouth.
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.4 – Describe and discuss the importance of safe, risk-free toys for infants, toddlers, and preschoolers.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .02 – Teaching to enhance development and learning
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

105. ​Describe the causes that may make interpersonal safety an issue in early childhood education environments.

ANSWER:   Biting, pushing, kicking, and other such behaviors may cause interpersonal safety to be an issue.  Children who act out because they have seen violence on TV or in person may think that that is a way to solve problems.  There are other reasons that children may act in this manner, such as developmental age or problems they may be having at home.​
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.5 – Describe and discuss clear rules of consequences of behavior and appropriate methods of conflict resolution.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

106. ​Imagine that you are beginning a family early childhood education program and need to prepare your indoor environment for safety. You own a two-story home. Make a detailed list of what you would do to prepare the environment and to keep it safe.

ANSWER:   ​This question has an individualized answer that should be applied to what the student has written.
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.2 – Indicate and discuss specific guidelines for making any indoor early childhood education environment free from risk and protected for safety.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .02 – Teaching to enhance development and learning
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

107. ​What measures could one take to improve air quality in an early child education environment?

ANSWER:   ​Ventilation could be increased by opening windows, doors, and using both ceiling and window fans. Some sources of poor air quality can be managed by vacuuming carpets, wet-mopping floor surfaces every day, and banning smoking near the education environment. Routine maintenance of heating and cooling systems such as changing the filters and cleaning air ducts can also help improve air quality.  If the air ducts have mold, are clogged with dust, or have droppings from insects or rodents, they should be cleaned professionally.
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.2 – Indicate and discuss specific guidelines for making any indoor early childhood education environment free from risk and protected for safety.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

108. ​Describe what a teacher  can do to help children realize that guns are not toys, are dangerous,are not a way to solve conflict, and should be avoided.

ANSWER:   ​The child teacher can do several things to protect children from guns. The best thing would be to have no guns in the environment so that no children are at risk. Teachers can provide children with alternative forms of handling disagreements in a prosocial manner by teaching children to resolve their conflicts. Teachers can insist on a peaceable classroom, with no toy guns and no pretending other toys such as Legos or block are guns.  Teachers can also provide a sense of community in their early childhood education environments so that children learn that contributing toward the peace in a community is a valuable thing. Teachers can also educate parents about the dangers of guns and that no child is immune from playing with a firearm if it is around. Teachers should also model appropriate behaviors in how they handle conflict, anger, and stress.
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.1 – Describe and discuss safety policies for indoor environments as tools for risk prevention, protection, and promotion.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC .02a – Knowing about and understanding family and community characteristics
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

109. ​Describe some of the aspects of maintaining classroom security.

ANSWER:   ​Classroom security can be maintained by keeping track of children and monitoring the environment for unauthorized persons. A headcount of children should be done throughout the day. A security device might be used at the entry point and a person should be available to greet people and know who is authorized.  Teachers should have some sort of communication system available to make sure that if an unauthorized person enters a classroom, others are aware of it.
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.3.2 – Indicate and discuss specific guidelines for making any indoor early childhood education environment free from risk and protected for safety.
NATIONAL STANDARDS:   United States – DAP .01 – Creating a caring community of learners
United States – NAEYC .04b – Knowing and understanding effective tools
KEYWORDS:   Bloom’s: Remembering and Understanding

 

True / False

 

1. The early childhood education environment practice that is the major contributor to infectious disease spread is the failure to wash hands as needed.​

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.5 – Discuss factors in the environment that quality control can help to curb the spread of disease.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – AAP/APHA9.2.3.10 – Sanitation policies and procedures
United States – APA/APHA5.4.2 – Diaper changing area standards
KEYWORDS:   Blooms: Remembering

 

2. Respiratory transmission is the most common method of disease spread in early childhood education environments.​

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.2 – Explain the mechanisms of communicable disease spread.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.1 – Situations that require hand hygiene
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

3. A child should be immunized for all infectious diseases.​

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.3 – Relate the importance of immunizations in the prevention and reduction of communicable diseases.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA9.2.3.5 – Documentation of exemption and exclusion of children who lack immunizations
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

4. The use of universal hand-washing procedures is the most effective method to slow the spread of germs and bacteria that cause infectious diseases.​

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.5 – Discuss factors in the environment that quality control can help to curb the spread of disease.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – AAP/APHA9.2.3.10 – Sanitation policies and procedures
United States – APA/APHA5.4.2 – Diaper changing area standards
KEYWORDS:   Blooms: Remembering

 

5. A teacher who is pregnant is more vulnerable to infectious diseases than a teacher who is not.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.1 – Define and discuss health policies for the prevention of childhood infectious diseases.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Blooms: Remember and Understanding

 

6. ​Immunizations against disease are only effective as a preventative measure if they are administered according to schedule.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.3 – Relate the importance of immunizations in the prevention and reduction of communicable diseases.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA9.2.3.5 – Documentation of exemption and exclusion of children who lack immunizations
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

7. Play-dough should be scented in order to attract children to play with it.​

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.5 – Discuss factors in the environment that quality control can help to curb the spread of disease.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – AAP/APHA9.2.3.10 – Sanitation policies and procedures
United States – APA/APHA5.4.2 – Diaper changing area standards
KEYWORDS:   Blooms: Remembering

 

8. Vaccinations may use live organisms of infectious disease to help the body build resistance.​

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.3 – Relate the importance of immunizations in the prevention and reduction of communicable diseases.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA9.2.3.5 – Documentation of exemption and exclusion of children who lack immunizations
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

9. It is not necessary to wear gloves while changing diapers as long as you wash your hands afterward.​

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.4 – Summarize sanitation methods used in the prevention of spread of disease in the early childhood education environment.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – AAP/APHA9.2.3.10 – Sanitation policies and procedures
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

10. Failure to wash hands is the major contributor to infectious disease in early childhood education settings.​

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.5 – Discuss factors in the environment that quality control can help to curb the spread of disease.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – AAP/APHA9.2.3.10 – Sanitation policies and procedures
United States – APA/APHA5.4.2 – Diaper changing area standards
KEYWORDS:   Blooms: Remembering

 

11. Lice cannot hop or jump around from person to person.​

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.2 – Explain the mechanisms of communicable disease spread.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.1 – Situations that require hand hygiene
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

12. The number of children who are in compliance with the CDC vaccination schedule has decreased in recent years.​

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.3 – Relate the importance of immunizations in the prevention and reduction of communicable diseases.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA9.2.3.5 – Documentation of exemption and exclusion of children who lack immunizations
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

13. RSV is an infection in the lower respiratory tract, and it is the most common viral infection in infants and young children.​

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.2 – Explain the mechanisms of communicable disease spread.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.1 – Situations that require hand hygiene
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

14. Rotavirus is a type of respiratory disease that is commonly found in early childhood education environments.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
DIFFICULTY:   False
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.2 – Explain the mechanisms of communicable disease spread.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.1 – Situations that require hand hygiene
United States – NAEYC. 01c – Using developmental knowledge to create healthy environments
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

15. The common cold accounts for 75% of all infant illnesses.​

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.2 – Explain the mechanisms of communicable disease spread.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.1 – Situations that require hand hygiene
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

16. Head lice are common among all socioeconomic levels.​

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.2 – Explain the mechanisms of communicable disease spread.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.1 – Situations that require hand hygiene
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

17. Only slightly more than half of the states require early childhood education environments  to comply with the 10 common standards as presented by the infectious disease guidelines published by the American Public Health Association and the AmericanAcademy of Pediatrics.​

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.1 – Define and discuss health policies for the prevention of childhood infectious diseases.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Blooms: Remember and Understanding

 

18. Unimmunized children are as much as 35 times more likely to catch diseases such as measles than are those children who are in immunization compliance.​

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.3 – Relate the importance of immunizations in the prevention and reduction of communicable diseases.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA9.2.3.5 – Documentation of exemption and exclusion of children who lack immunizations
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

19. To avoid poor air quality, keep air circulating, through open windows or use of fans, and keep temperatures under 75º.​

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.5 – Discuss factors in the environment that quality control can help to curb the spread of disease.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – AAP/APHA9.2.3.10 – Sanitation policies and procedures
United States – APA/APHA5.4.2 – Diaper changing area standards
KEYWORDS:   Blooms: Remembering

 

20. The number of active germs on a surface can be reduced by 65 to 70% if a child sneezes into a tissue instead of in the open or on anarm or shirt.

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.5 – Discuss factors in the environment that quality control can help to curb the spread of disease.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – AAP/APHA9.2.3.10 – Sanitation policies and procedures
United States – APA/APHA5.4.2 – Diaper changing area standards
KEYWORDS:   Blooms: Remembering

 

21. Pinworms are spread both by fecal-oral and direct contact transmission.​

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.2 – Explain the mechanisms of communicable disease spread.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.1 – Situations that require hand hygiene
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

22. Bleach is an effective disinfecting tool against Cryptosporidiosis.​

a. True
b. False

 

ANSWER:   False
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.4 – Summarize sanitation methods used in the prevention of spread of disease in the early childhood education environment.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – AAP/APHA9.2.3.10 – Sanitation policies and procedures
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

23. The American Academy of Pediatrics, the National Association of School Nurses, and Harvard University all recommend the removal of any “no-nit” policies in early childhood settings.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.5 – Discuss factors in the environment that quality control can help to curb the spread of disease.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – AAP/APHA9.2.3.10 – Sanitation policies and procedures
United States – APA/APHA5.4.2 – Diaper changing area standards
KEYWORDS:   Blooms: Remembering

 

24. The CDC reports that approximately 2% of the population of children have been exempted from receiving the recommended childhood vaccines.

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.3 – Relate the importance of immunizations in the prevention and reduction of communicable diseases.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA9.2.3.5 – Documentation of exemption and exclusion of children who lack immunizations
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

25. Nearly half the children in the United States have been undervaccinated for many of the common diseases for which there are vaccinations available.​

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.3 – Relate the importance of immunizations in the prevention and reduction of communicable diseases.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA9.2.3.5 – Documentation of exemption and exclusion of children who lack immunizations
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

26. Disinfecting products require registration the the U.S. Environmental Protection Agency as a pesticide.​

a. True
b. False

 

ANSWER:   True
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.5 – Discuss factors in the environment that quality control can help to curb the spread of disease.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – AAP/APHA9.2.3.10 – Sanitation policies and procedures
United States – APA/APHA5.4.2 – Diaper changing area standards
KEYWORDS:   Blooms: Remembering

 

Multiple Choice

 

27. Preventing the spread of infectious disease includes​

a. ​combining toddlers with older children.
b. ​storing cold food at a temperature of 47 degrees Fahrenheit.
c. ​performing a quick daily health check.
d. ​washing hands in a tub of hot water.
e. ​changing play-dough every two weeks.

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.1 – Define and discuss health policies for the prevention of childhood infectious diseases.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Blooms: Remember and Understanding

 

28. The universal sanitary practice of hand washing is best described by as​

a. ​using water in a plastic dishpan, washing hands with liquid soap, rinsing, then drying hands.
b. ​using running water, scrubbing hands with bar soap, then rinsing and drying hands.
c. ​using running water, washing hands with liquid soap using friction, rinsing and drying hands, then turning off water with a paper towel.
d. ​using running water, washing hands using friction with liquid soap, then rinsing and drying hands.

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.4 – Summarize sanitation methods used in the prevention of spread of disease in the early childhood education environment.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – AAP/APHA9.2.3.10 – Sanitation policies and procedures
KEYWORDS:   Blooms: Understanding

 

29. The most common mode of infectious disease transmission in early childhood education environments is    ​

a. ​blood.
b. ​direct contact.
c. ​fecal-oral.
d. ​respiratory tract.

 

ANSWER:   d
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.2 – Explain the mechanisms of communicable disease spread.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.1 – Situations that require hand hygiene
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Blooms: Understanding

 

30. Select the disease that is not a respiratory transmission disease.​

a. ​RSV
b. ​Meningitis
c. ​Methicillin-resistantStaphaureus (MRSA)
d. ​Croup

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.2 – Explain the mechanisms of communicable disease spread.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.1 – Situations that require hand hygiene
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Blooms: Understanding

 

31. Three of the following four statements are true about fecal-oral transmission of diseasesSelect the one that is false:​

a. ​The most common way for germs to spread is when hands are not properly washed after toileting, before eating, or before preparing food.
b. ​Rotavirus is a common disease spread by fecal-oral transmission.
c. ​Norovirus is a common disease transmitted by the fecal-oral route,and is also known as “stomach flu.”
d. ​Hepatitis B is a common disease spread by fecal-oral transmission.

 

ANSWER:   d
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.2 – Explain the mechanisms of communicable disease spread.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.1 – Situations that require hand hygiene
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Blooms: Understanding

 

32. Through what method of transmission do pinworms spread?​

a. ​Fecal-oral
b. ​Respiratory
c. ​Blood
d. ​Contact

 

ANSWER:   a
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.2 – Explain the mechanisms of communicable disease spread.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.1 – Situations that require hand hygiene
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Blooms: Understanding

 

33. The influenza vaccine is now recommended for all children as young as _____months and as old as 18 years unless they have an allergic to eggs.​

a. ​2
b. ​4
c. ​6
d. ​10

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.3 – Relate the importance of immunizations in the prevention and reduction of communicable diseases.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA9.2.3.5 – Documentation of exemption and exclusion of children who lack immunizations
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Blooms: Understanding

 

34. Secretions that leave germs on toys and objects infested with parasites help to spread diseases through

a. ​blood.
b. ​direct contact.
c. ​air.
d. ​feces.

 

ANSWER:   b
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.2 – Explain the mechanisms of communicable disease spread.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.1 – Situations that require hand hygiene
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Blooms: Understanding

 

35. Hepatitis B and HIV-AIDS are spread through​

a. ​blood.
b. ​air.
c. ​saliva.
d. ​feces.

 

ANSWER:   a
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.2 – Explain the mechanisms of communicable disease spread.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.1 – Situations that require hand hygiene
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Blooms: Understanding

 

36. Diseases for which immunizations are available include ​

a. ​measles, mumps, and herpes.
b. ​whooping cough, Hib, and giardia.
c. ​chicken pox, diphtheria, and pertussis.
d. ​measles, salmonella, and chicken pox.

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.3 – Relate the importance of immunizations in the prevention and reduction of communicable diseases.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA9.2.3.5 – Documentation of exemption and exclusion of children who lack immunizations
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Blooms: Understanding

 

37. When the outdoor temperature is over 72º Fahrenheit, water tables should be sanitized

a. ​every day.
b. ​weekly.
c. ​after each use.
d. ​when they look dirty.

 

ANSWER:   a
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.4 – Summarize sanitation methods used in the prevention of spread of disease in the early childhood education environment.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – AAP/APHA9.2.3.10 – Sanitation policies and procedures
KEYWORDS:   Blooms: Understanding

 

38. Select the statement that is false concerning play-dough in the early childhood setting?​

a. ​Store it in the refrigerator.
b. ​Replace dough frequently.
c. ​Do not use play-dough at all for several days if a fecal-oral disease has been identified.
d. ​Color and scent the play-dough.

 

ANSWER:   d
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.5 – Discuss factors in the environment that quality control can help to curb the spread of disease.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – AAP/APHA9.2.3.10 – Sanitation policies and procedures
United States – APA/APHA5.4.2 – Diaper changing area standards
KEYWORDS:   Blooms: Remembering

 

39. Modeling hand washing to children would include all of the following except

a. ​showing.
b. ​reading.
c. ​helping.
d. ​feedback.

 

ANSWER:   b
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.5 – Discuss factors in the environment that quality control can help to curb the spread of disease.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – AAP/APHA9.2.3.10 – Sanitation policies and procedures
United States – APA/APHA5.4.2 – Diaper changing area standards
KEYWORDS:   Blooms: Remembering

 

40. Cultural sensitivity for preventing diseases is especially important when it comes to ​

a. ​dealing with the issue of immunization.
b. ​discussing hand washing.
c. ​discussing diseases in the environment.
d. ​dealing with the issue of air quality.

 

ANSWER:   a
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.6 – Relate the strategies for engaging diverse families for children in the prevention of communicable diseases.
NATIONAL STANDARDS:   United States – NAEYC .02c – Demonstrating cultural competence and effective collaboration to involve families in their children’s development
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

41. Children under age three are ________to have respiratory tract infections than are children who are over age three.

a. ​less likely
b. ​as likely
c. ​more likely

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.2 – Explain the mechanisms of communicable disease spread.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.1 – Situations that require hand hygiene
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

42. Chose the statement that is not a reason to remove a no-nits policy in an early childhood setting.​

a. ​Children without live infestation are unnecessarily excluded.
b. ​Families that cannot comply may be penalized.
c. ​Lice do not readily spread.
d. ​Exclusion can cause stigma or hysteria to exist.

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.5 – Discuss factors in the environment that quality control can help to curb the spread of disease.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – AAP/APHA9.2.3.10 – Sanitation policies and procedures
United States – APA/APHA5.4.2 – Diaper changing area standards
KEYWORDS:   Blooms: Remembering

 

43. Three out of four of the following diseases have available vaccines. Which one does not?​

a. ​Rotavirus
b. ​Norovirus
c. ​Meningococcal
d. ​Hepatitis B

 

ANSWER:   b
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.3 – Relate the importance of immunizations in the prevention and reduction of communicable diseases.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA9.2.3.5 – Documentation of exemption and exclusion of children who lack immunizations
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

44. The issue of the relationship between an increase in autism and vaccinations given for measles, mumps, and rubella and diphtheria, tetanus, and pertussis has caused concern among parents in both the United States and Great Britain.  This relationship has ​

a. ​proven to be true.
b. ​proven to be true in some cases.
c. ​not been validated.
d. ​proven to be ridiculous.

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.3 – Relate the importance of immunizations in the prevention and reduction of communicable diseases.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA9.2.3.5 – Documentation of exemption and exclusion of children who lack immunizations
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

45. All states now allow vaccination schedule exemptions for medical reasons, 48 states allow exemptions for religious exemptions, and__________ states allow exemptions for philosophical or personal reasons.​

a. ​10
b. ​17
c. ​20
d. ​27

 

ANSWER:   d
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.3 – Relate the importance of immunizations in the prevention and reduction of communicable diseases.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA9.2.3.5 – Documentation of exemption and exclusion of children who lack immunizations
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

46. ​The number of active germs on a surface can be reduced by ____________________% if a child sneezes into a tissue instead of in the open or on an arm or shirt.

a. ​50–60
b. ​60–70
c. ​70–80
d. ​80–90

 

ANSWER:   d
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.4 – Summarize sanitation methods used in the prevention of spread of disease in the early childhood education environment.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – AAP/APHA9.2.3.10 – Sanitation policies and procedures
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

47. The process of hand washing and compliance with it should be checked​

a. ​daily.
b. ​weekly.
c. ​monthly.
d. ​bi-monthly.

 

ANSWER:   b
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.2 – Explain the mechanisms of communicable disease spread.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.1 – Situations that require hand hygiene
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

48. All but ______________________  are an acceptable reasons  to not complete all immunizations needed by a child.

a. ​Personal beliefs
b. ​Religious beliefs
c. ​An allergy to eggs
d. ​Lack of ability to pay

 

ANSWER:   d
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.3 – Relate the importance of immunizations in the prevention and reduction of communicable diseases.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA9.2.3.5 – Documentation of exemption and exclusion of children who lack immunizations
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

49. ​Good ______________ techniques at the right times is the most important tool for children to help to prevent the spread of disease.

a. ​sanitation
b. ​cleaning
c. ​hand-washing
d. ​disinfecting

 

ANSWER:   c
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.5 – Discuss factors in the environment that quality control can help to curb the spread of disease.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – AAP/APHA9.2.3.10 – Sanitation policies and procedures
United States – APA/APHA5.4.2 – Diaper changing area standards
KEYWORDS:   Blooms: Remembering

 

50. ​It is possible to ___________________the early childhood environment without using bleach with an alternative solution such as  hydrogen peroxide, or some EPA-registered products such as green cleaning products.

a. ​clean
b. ​sanitize
c. ​disinfect
d. ​all of these

 

ANSWER:   b
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.5 – Discuss factors in the environment that quality control can help to curb the spread of disease.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – AAP/APHA9.2.3.10 – Sanitation policies and procedures
United States – APA/APHA5.4.2 – Diaper changing area standards
KEYWORDS:   Blooms: Remembering

 

51. Cryptosporidiosisis a(n) ____________ illness caused by a parasite.

a. ​blood-borne
b. ​fecal-oral
c. ​espiratorytract
d. ​contact

 

ANSWER:   b
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.2 – Explain the mechanisms of communicable disease spread.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.1 – Situations that require hand hygiene
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

52. Outbreaks of _________ have been traced to early childhood settings.​

a. ​influenza
b. ​Hib
c. ​rotavirus
d. ​all of these

 

ANSWER:   d
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.2 – Explain the mechanisms of communicable disease spread.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.1 – Situations that require hand hygiene
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

Numeric Response

 

​Match each cleaning method with the best description.

a. cleaning

b. sanitizing

c. disinfecting

d. cleaning and disinfecting

 

53. ​Remove dirt by washing and scrubbing with soap and water

ANSWER:   a​
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.4 – Summarize sanitation methods used in the prevention of spread of disease in the early childhood education environment.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – AAP/APHA9.2.3.10 – Sanitation policies and procedures
KEYWORDS:   Blooms: Understanding

 

54. Eliminates practically all germs by using bleach and water​

ANSWER:   c​
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.4 – Summarize sanitation methods used in the prevention of spread of disease in the early childhood education environment.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – AAP/APHA9.2.3.10 – Sanitation policies and procedures
KEYWORDS:   Blooms: Understanding

 

55. Removes filth and soil by using soaps, detergents, and abrasive cleaners​

ANSWER:   b​
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.4 – Summarize sanitation methods used in the prevention of spread of disease in the early childhood education environment.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – AAP/APHA9.2.3.10 – Sanitation policies and procedures
KEYWORDS:   Blooms: Understanding

 

56. The best way to stop the spread of germs​

ANSWER:   d​
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.4 – Summarize sanitation methods used in the prevention of spread of disease in the early childhood education environment.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – AAP/APHA9.2.3.10 – Sanitation policies and procedures
KEYWORDS:   Blooms: Understanding

 

​Match the following people to situations when hands should be washed.

a. child

b. teacher

c. child and teacher

 

57. ​Upon arrival at child care

ANSWER:   c​
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.1 – Define and discuss health policies for the prevention of childhood infectious diseases.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Blooms: Remember and Understanding

 

58. After cleaning​

ANSWER:   b​
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.1 – Define and discuss health policies for the prevention of childhood infectious diseases.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Blooms: Remember and Understanding

 

59. After touching a child who may be sick​

ANSWER:   ​c
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.1 – Define and discuss health policies for the prevention of childhood infectious diseases.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Blooms: Remember and Understanding

 

60. Before and after playing with play-dough​

ANSWER:   a​
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.1 – Define and discuss health policies for the prevention of childhood infectious diseases.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Blooms: Remember and Understanding

 

61. After changing diapers​

ANSWER:   c​
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.1 – Define and discuss health policies for the prevention of childhood infectious diseases.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Blooms: Remember and Understanding

 

62. Before and after preparing food​

ANSWER:   b​
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.1 – Define and discuss health policies for the prevention of childhood infectious diseases.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Blooms: Remember and Understanding

 

Completion

 

63. ​Recent sharp increases in ______________________ and ______________ have been seen as a result of lack of proper immunizations at the correct time.

ANSWER:   ​measles, whooping cough (or pertussis)
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.2 – Explain the mechanisms of communicable disease spread.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.1 – Situations that require hand hygiene
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

64. Respiratory track transmission is through _________ spread through sneezes, coughs, and drool.

ANSWER:   ​droplets
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.2 – Explain the mechanisms of communicable disease spread.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.1 – Situations that require hand hygiene
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

65. Children in infant and toddler care may be more vulnerable to infections because their bodies are ______ and more vulnerable to infectious diseases.​

ANSWER:   ​small; smaller
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.1 – Define and discuss health policies for the prevention of childhood infectious diseases.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Blooms: Remember and Understanding

 

66. Hand washing, proper diapering, proper toileting, cleaning, and disinfecting are ___________________ that help to prevent the spread of infection.​

ANSWER:   ​(universal) sanitary practices
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.5 – Discuss factors in the environment that quality control can help to curb the spread of disease.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – AAP/APHA9.2.3.10 – Sanitation policies and procedures
United States – APA/APHA5.4.2 – Diaper changing area standards
KEYWORDS:   Blooms: Remembering

 

67.  ____________________ is the most effective cleaning method to eliminate germs from the early childhood education environment.​

ANSWER:   ​Disinfecting
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.4 – Summarize sanitation methods used in the prevention of spread of disease in the early childhood education environment.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – AAP/APHA9.2.3.10 – Sanitation policies and procedures
KEYWORDS:   Blooms: Understanding

 

68. Keeping at least 3 feet of space between cribs in a measure that will help prevent disease by improving _____________________.​

ANSWER:   ​air quality
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.5 – Discuss factors in the environment that quality control can help to curb the spread of disease.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – AAP/APHA9.2.3.10 – Sanitation policies and procedures
United States – APA/APHA5.4.2 – Diaper changing area standards
KEYWORDS:   Blooms: Remembering

 

69. Always use ____________________ and _____________________ to clean up contamination spills such as diarrhea, blood, urine, or vomit.​

ANSWER:   ​disposable gloves, paper towels
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.4 – Summarize sanitation methods used in the prevention of spread of disease in the early childhood education environment.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – AAP/APHA9.2.3.10 – Sanitation policies and procedures
KEYWORDS:   Blooms: Understanding

 

70. The only vaccine routinely recommended for children in the United States that may still containthimerosal is the___________ vaccine​

ANSWER:   ​influenza
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.3 – Relate the importance of immunizations in the prevention and reduction of communicable diseases.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA9.2.3.5 – Documentation of exemption and exclusion of children who lack immunizations
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

71. _____________________ cannot hop or jump around from person to person, and most transmission occurs by direct contact of one person’s head to another.​

ANSWER:   ​Lice
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.2 – Explain the mechanisms of communicable disease spread.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.1 – Situations that require hand hygiene
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

72. It was thought that ____________________had been eradicated, but this is not truebecause numbers of reported cases of this have been increasing since 1993 and have almost reached epidemic proportions.​

ANSWER:   ​whooping cough; pertussis
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.2 – Explain the mechanisms of communicable disease spread.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.1 – Situations that require hand hygiene
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

73. One reason for some children not having up-to-date immunizations may be because the relationship between increase in _____________________ and vaccinations given for measles, mumps, and rubella and diphtheria, pertussis, and tetanus has caused concern among parents in both the United States and Great Britain.​

ANSWER:   ​autism
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.3 – Relate the importance of immunizations in the prevention and reduction of communicable diseases.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA 9.2.3.5 – Documentation of exemption and exclusion in children who lack immunizations
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

74. When a policy for ___________________ provides a safe and sanitary method, then illness and disease spread can be reduced in infants and toddlers. ​

ANSWER:   ​diapering
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.5 – Discuss factors in the environment that quality control can help to curb the spread of disease.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA 3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – AAP/APHA 9.2.3.10 – Sanitation policies and procedures
United States – APA/APHA 5.4.2 – Diaper changing area standards
KEYWORDS:   Blooms: Remembering

 

75. It is necessary for the teacher to understand that the use of disposable gloves to reduce the risk of spreading disease is just a stopgap measure and is not a substitute for ____________________.​

ANSWER:   ​washing hands
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.5 – Discuss factors in the environment that quality control can help to curb the spread of disease.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA 3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – AAP/APHA 9.2.3.10 – Sanitation policies and procedures
United States – APA/APHA 5.4.2 – Diaper changing area standards
KEYWORDS:   Blooms: Remembering

 

76. ​Unimmunized children are ____ times more likely to catch an infectious disease than children who have been vaccinated for that disease.

ANSWER:   ​35
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.3 – Relate the importance of immunizations in the prevention and reduction of communicable diseases.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA 9.2.3.5 – Documentation of exemption and exclusion in children who lack immunizations
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

77. According to the text,___________________ have been found to be one of the most contaminated sites in early childhood education environments.​

ANSWER:   faucet handles
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.5 – Discuss factors in the environment that quality control can help to curb the spread of disease.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA 3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – AAP/APHA 9.2.3.10 – Sanitation policies and procedures
United States – APA/APHA 5.4.2 – Diaper changing area standards
KEYWORDS:   Blooms: Remembering

 

78. The best way to stop the spread of germs on surfaces in early childhood education settings is to  __________ and  ____________.

ANSWER:   ​clean, disinfect
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.5 – Discuss factors in the environment that quality control can help to curb the spread of disease.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA 3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – AAP/APHA 9.2.3.10 – Sanitation policies and procedures
United States – APA/APHA 5.4.2 – Diaper changing area standards
KEYWORDS:   Blooms: Remembering

 

79. Toys that children ____________________ should be picked up immediately after they are discarded or dropped and placed in a container that is out of children’s reach.​

ANSWER:   ​mouth; put in their mouth
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.5 – Discuss factors in the environment that quality control can help to curb the spread of disease.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA 3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – AAP/APHA 9.2.3.10 – Sanitation policies and procedures
United States – APA/APHA 5.4.2 – Diaper changing area standards
KEYWORDS:   Blooms: Remembering

 

80. Colds and respiratory problems may be more likely to occur if the early childhood education environment is hot and dry due to ___________________.​

ANSWER:   ​heating; using a furnace
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.2 – Explain the mechanisms of communicable disease spread.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.1 – Situations that require hand hygiene
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

81. Recent outbreaks of whooping cough and measles have been traced to _________ __________.

ANSWER:   ​unimmunized carriers; unimmunized children; people who are unimmunized
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.3 – Relate the importance of immunizations in the prevention and reduction of communicable diseases.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA9.2.3.5 – Documentation of exemption and exclusion of children who lack immunizations
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

82. Cryptosporidiosis is a food-borne illness that infects the person through water or pool water and it is caused by a(n) __________.​

ANSWER:   ​parasite
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.2 – Explain the mechanisms of communicable disease spread.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.1 – Situations that require hand hygiene
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

83. Single-dose vials of influenza vaccine do not contain_______, but multiple-dose vials do contain it.​

ANSWER:   ​thimerosal
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.3 – Relate the importance of immunizations in the prevention and reduction of communicable diseases.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA9.2.3.5 – Documentation of exemption and exclusion of children who lack immunizations
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

84. According to the text, the use of antibacterial soap is ______________.​

ANSWER:   ​controversial
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.5 – Discuss factors in the environment that quality control can help to curb the spread of disease.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – AAP/APHA9.2.3.10 – Sanitation policies and procedures
United States – APA/APHA5.4.2 – Diaper changing area standards
KEYWORDS:   Blooms: Remembering

 

Subjective Short Answer

 

85. ​Name the four mechanisms of infectious disease spread and give one example of each type.

ANSWER:   ​The four mechanisms are blood, respiratory tract, fecal oral, and direct contact. See Table 12.2 for specific diseases.
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.2 – Explain the mechanisms of communicable disease spread.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.1 – Situations that require hand hygiene
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

86. Discuss the importance of prevention of disease in the early childhood education environment and relate the early childhood education environment practices that help to prevent diseases.​

ANSWER:   ​Preventative measures can cut down on the number and types of diseases spread as well as the number of people affected. Proper hand washing and diaper changing, sanitary cleaning practices, excluding ill children and staff, requiring immunizations, performing quick daily health checks, having adequate air circulation, and tracking water tables and play-dough for risks are all healthy practices for the early childhood education environment.
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.5 – Discuss factors in the environment that quality control can help to curb the spread of disease.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – AAP/APHA9.2.3.10 – Sanitation policies and procedures
United States – APA/APHA5.4.2 – Diaper changing area standards
KEYWORDS:   Blooms: Remembering

 

87. Health policies are critical in early childhood education environments. Explain why these policies are so important.  Give two examples of health policies and what purpose the specific policy would serve.  For example, checking children’s records would help to eliminate children who are not immunized.​

ANSWER:   ​Health policies are critical because they help to optimize health and minimize risk.  They also help the teacher to manage the environment and protect children. (The rest of the answer would be individual and each policy selected should have its purpose explained.)
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.1 – Define and discuss health policies for the prevention of childhood infectious diseases.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Blooms: Remember and Understanding

 

88. How might a child without immunizations impact the early childhood education environment?​

ANSWER:   ​The difficulty with this situation is that it puts other children at more risk.  A child who is exempt from following the schedule for measles, mumps, and rubella vaccination is 35 times more likely to have measles and spread them than is a vaccinated child.  This makes the early childhood education environment much more vulnerable than it would be without that child present.
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.3 – Relate the importance of immunizations in the prevention and reduction of communicable diseases.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA9.2.3.5 – Documentation of exemption and exclusion of children who lack immunizations
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

89. Why are artificial nails considered a health risk?

ANSWER:   ​Research has shown that nurses with long or artificial nails were found to cause illness in the young babies with whom they worked.  When they got rid of the nails, the rate of infection and illness decreased.  This same scenario could easily present itself in a an early childhood education setting where young, vulnerable children are present.
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.5 – Discuss factors in the environment that quality control can help to curb the spread of disease.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – AAP/APHA9.2.3.10 – Sanitation policies and procedures
United States – APA/APHA5.4.2 – Diaper changing area standards
KEYWORDS:   Blooms: Remembering

 

90. What is the first line of defense against germs in the child care environment that involve spills of body fluid, drainage from wounds, changing tables, counter tops, floors, and other surfaces?

ANSWER:   ​Cleaning with soap and water followed by the disinfecting process
DIFFICULTY:   Easy
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.5 – Discuss factors in the environment that quality control can help to curb the spread of disease.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – AAP/APHA9.2.3.10 – Sanitation policies and procedures
United States – APA/APHA5.4.2 – Diaper changing area standards
KEYWORDS:   Blooms: Remembering

 

91. How is the controversy over vaccinations linked to autism?​

ANSWER:   ​The controversy is due to the inclusion of thimerosal, which is derivative of an ethyl-mercury compound, in the vaccines as a preservative. Some studies showed that there was a link between these vaccinations and autism.  It has been suggested that there may be a genetic link that when certain individuals are exposed to thimerosal, autism may be a result.
DIFFICULTY:   Medium
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.3 – Relate the importance of immunizations in the prevention and reduction of communicable diseases.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA9.2.3.5 – Documentation of exemption and exclusion of children who lack immunizations
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

92. Why should children without immunizations be excluded from care when an infectious disease is present? What other measures can be taken to prevent these children from catching the disease?​

ANSWER:   ​It is important to exclude these childrenbecause it has been found that unimmunized children are as much as 35 times more likely to catch diseases such as measles than are those children who are in immunization compliance.This exclusion policy should be made clear to the parents of the unimmunized children. Other parents in care should be notified that there is or may be an unimmunized child in care, without revealing that child’s identity, to maintain confidentiality. This information may be included in the parents’ handbook if one is available at the early childhood education program. The Pennsylvania Chapter of the American Academy of Pediatrics suggests grouping unimmunized children together and away from the infants in care whoare too young for immunizations and from toddlers who may not have finished their immunization schedule. Parents of unimmunized children should be told of this policy if the early childhood education environment decides to follow this recommendation.
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.3 – Relate the importance of immunizations in the prevention and reduction of communicable diseases.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA9.2.3.5 – Documentation of exemption and exclusion of children who lack immunizations
United States – NAEYC .01c – Using developmental knowledge to create and support healthy environments
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding

 

93. List the items that would be in a “spill kit” to clean up vomit,  blood, and other bodily fluids.​

ANSWER:   ​This kit would include personal protective gear such as gloves, a paper gown, goggles, and a mask like the ones painters use. It also includes paper towels, tongs, a dustpan, an EPA-registered disinfectant, and plastic bags.
DIFFICULTY:   Hard
LEARNING OBJECTIVES:   SNHE.ROBE.16.11.4 – Summarize sanitation methods used in the prevention of spread of disease in the early childhood education environment.
NATIONAL STANDARDS:   United States – AAP/APHA3.2.2.4 – Training and monitoring for hand hygiene
United States – AAP/APHA9.2.3.10 – Sanitation policies and procedures
KEYWORDS:   Bloom’s: Understanding